Lost Athens: Στο Παγκράτι για αυθεντικό λαχταριστό πρωινό όπως της γιαγιάς &remote working

Είναι κάποιες στιγμές, γεύσεις και μυρωδιές που θα μας μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μας. Η γεύση του τηγανητού αυγού που σου έφτιαχνε για πρωινό η γιαγιά, το οποίο μας σέρβιρε με φρέσκο ψωμί από τον φούρνο του χωριού και ο συνδυασμός τους ήταν από τα πιο νόστιμα πράγματα που είχες φάει ποτέ. Οι μυρωδιές των μαγειρευτών που ετοίμαζε καθημερινά, οι οποίες έφταναν μέχρι τον δρόμο και έκανε τους περαστικούς να τη ρωτούν από το παράθυρο “τι καλό μαγειρεύει”. Εκείνα τα οικογενειακά τραπέζια τις Κυριακές που το φαγητό έμπαινε με το ταψί στη μέση για να το μοιραστούμε και συνοδεύονταν με γέλια

και πειράγματα. 

Σε όλες αυτές τις στιγμές μας που ήταν γεμάτες θαλπωρή και αγάπη, βασίστηκε και το concept του σύγχρονου μπιστρό Lost Athens, στην πολυσύχναστη οδό Αρχελάου στο Παγκράτι, που σερβίρει από το πρωί μέχρι το βράδυ γεύσεις που “μυρίζουν” παράδοση, χωριό, γιαγιά, μαμά. Από το 2020 που άνοιξε μέχρι τώρα είχαμε βρεθεί στο Lost Athens πολλές φορές για χαλαρό βραδινό -το οποίο είναι εξαιρετικό-, αλλά πάντα θέλαμε να ζήσουμε το μαγαζί πρωί.

Από τους θαμώνες του θα ακούσεις να το αποκαλούν Lost σκέτο ή Lostάκι - το υποκοριστικό προκύπτει γιατί το αγαπούν πολύ.Για να το βρεις στον χάρτη ή να δεις όλο το μενού πάτα εδώ

Το πρωί με το φως της ημέρας όλα είναι διαφορετικά. Πιο καθαρά, πιο ζωντανά. Χάρη στη μεγάλη πτυσσόμενη τζαμαρία του - η οποία τα καλοκαίρια ανοίγει κάνοντας το μαγαζί να μοιάζει με μεγάλη αυλή -, τόσο η σάλα του ισογείου του “βιομηχανικού” Lost Athens, όσο και το πατάρι γεμίζουν με άπλετο φως. Μπαίνοντας όλα σου βγάζουν μια γαλήνη και μία οικειότητα, κάνοντάς το ιδανική επιλογή για τις μέρες που δουλεύουμε εξ αποστάσεως ή για εκείνες τις μέρες που θέλουμε να πιούμε τον καφέ μας και να τσιμπήσουμε κάτι χαλαρά στο Παγκράτι. Τρία τεράστια κάδρα, που απεικονίζουν τα καλοκαίρια της ομάδας του Lost Athens στην Τήνο, μεγάλα μοναστηριακά ξύλινα τραπέζια, περσικά second-hand χαλιά, άδεια μπουκάλια κρασιού που έχουν μετατραπεί σε κηροπήγια, βιβλιοθήκες με παλιά βιβλία και περιοδικά και πολλά φυτά, στήνουν το τέλειο σκηνικό για να περάσουμε όμορφα τα πρωινά μας με θέα τα δέντρα του στενού της Αρχελάου.

Το Lost Athens είναι ιδανικό για μεγάλες παρέες, αλλά και για παρέες που ξεκινούν μικρές και καταλήγουν μεγάλες γιατί ενώνονται με τις διπλανές. Για να βρεις το Lost Athens στον χάρτη ή να δεις όλο το μενού πάτα εδώ

Μια κουζίνα με “Κ” κεφαλαίο

Την κουζίνα του Lost Athens έχει αναλάβει η εξαιρετική σεφ, Ελένη Σαράντη, η οποία έχει μπει στη λίστα του FNL με τους 100 σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σεφ της χρονιάς που επηρέασαν θετικά και άφησαν το αποτύπωμα τους στην ελληνική γαστρονομική σκηνή το 2023, ενώ παράλληλα έχει καταφέρει με τα πιάτα της στο Lost Athens να εξασφαλίσει τις δύο τελευταίες χρονιές από ένα αστέρι στα FNL Best Restaurant Awards.

Η Ελένη Σαράντη εν ώρα δράσης στην κουζίνα του Lost 

Η Ελένη Σαράντη δημιούργησε ένα μενού για το Lost Athens γεμάτο με γνώριμες και καθαρές γεύσεις. Γεύσεις που μας έχουν λείψει και δε θα βαρεθούμε ποτέ. Βασίστηκε στην ελληνική μεσογειακή κουζίνα και σε τοπικές μαγειρικές παραδόσεις, και δημιούργησε ανεπιτήδευτες συνταγές που “βγάζουν νόημα”, τις οποίες εκτελεί χωρίς υπερβολές και πολλές φανφάρες με τη δυναμική που τη χαρακτηρίζει και με ένα “χέρι” που δίνει σε κάθε πιάτα μια γεύση μεστή, σίγουρη και βαθιά νόστιμη.

Για τέτοιες “βούτες” ζούμε! Για να βρεις το Lost Athens στον χάρτη ή να δεις όλο το μενού πάτα εδώ

Αν κάτσεις στην ευρύχωρη σάλα του ισογείου του Lost Athens, θα καταλάβεις αμέσως ότι η καρδιά του μαγαζιού “χτυπάει” στη μεγάλη ανοιχτή κουζίνα στο βάθος. Ο έντονος φωτισμός τραβάει το βλέμμα στην ομάδα του Lost, που όλοι φορώντας λευκές στολές, ετοιμάζουν τα πιάτα με ήρεμες και δεξιοτεχνικές κινήσεις που θυμίζουν χορογραφία. Μια ζωντανή εικόνα που θυμίζει σκηνή από σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή, μετατρέποντας την κουζίνα του Lost στην πρωταγωνίστρια κάθε επίσκεψης μας.

Μέσα στην ανοιχτή κουζίνα του Lost Athens όλα λειτουργούν σαν μια τέλεια συγχρονισμένη χορογραφία. Για να το βρεις στον χάρτη ή να δεις όλο το μενού πάτα εδώ

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις συνταγές τους, τα προμηθεύονται κυρίως από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, επιλέγοντας την υψηλή ποιότητα και τη φρεσκάδα των εποχικών προϊόντων, ενώ πολλά από τα προϊόντα που σερβίρουν τα φτιάχνουν μόνοι τους. Καθημερινά, ετοιμάζουν και ψήνουν στο φούρνο της κουζίνας τους τη δική τους φοκάτσια, που αν την πετύχεις τη στιγμή που “ξεφουρνίζεται” μοσχοβολάει όλο το μαγαζί. Φτιάχνουν επίσης τα δικά τους ζυμαρικά από αγνά συστατικά, καθώς και το δικό τους τυρί.

Πρωινό: αληθινή & αυθεντική γεύση χωρίς υπερπροσπάθεια

Για το πρωινό του Lost Athens έχουν φτιάξει λίγα και καλά πιάτα, που αν είστε μεγάλη παρέα αξίζει να τα πάρετε όλα. Λατρέψαμε τα μελάτα αυγά που σερβίρονται κομμένα στη μέση με τον κρόκο να ξεχειλίζει και συνοδεύονται με κρέμα γιαουρτιού, φρέσκια ντομάτα, μείγμα μπαχαρικών ζάαταρ, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και φρέσκο τραγανό προζυμένιο ψωμί. 

Τα μελάτα αυγά είναι το best-seller του πρωινού και μπορούμε να καταλάβουμε γιατί.  Για να το βρεις στον χάρτη ή να δεις όλο το μενού πάτα εδώ

Επίσης, μια ωραία χορταστική και παράλληλα ελαφριά επιλογή είναι το προζυμένιο ψωμί, στο οποίο αλείφεται ένα πεντανόστιμο γαλοτύρι και από πάνω του μπαίνουν πολλά κομμάτια ώριμου αβοκάντου, ενώ το πιάτο τους ολοκληρώνεται με λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι και φρέσκο πιπέρι, αλλά και τα αυγά μάτια με τυριά, αλλαντικά, δροσερή και νόστιμη ντομάτα μπελαντόνα και ψωμάκι. Μια πιο ιδιαίτερη επιλογή με βάση πάλι το προζυμένιο ψωμί είναι εκείνη με το κυανό τυρί με χειροποίητη μαρμελάδα πορτοκάλι.

Ένα πεντανόστιμο γαλοτύρι και μπόλικο αβοκάντο “σκεπάζουν” το φρέσκο προζυμένιο ψωμί και είναι “ό,τι πρέπει για να ξεκινήσει όμορφα & νόστιμα η μέρα μας.  Για να το βρεις στον χάρτη ή να δεις όλο το μενού πάτα εδώ

Αν θέλετε να πάρετε πρωινό για τη μέση, υπάρχει και δίσκος που γεμίζει με όλα τα καλούδια: αυγά, χειροποίητη μαρμελάδα, αλλαντικά και τυριά, ελιές, χούμους, ταχίνι, καρύδια με μέλι, προζυμένιο ψωμί, κουλούρι Θεσσαλονίκης και μικρά pancakes μπουκίτσες.

Η πιατέλα με τα “διάφορα” του Lost Athens. Είναι σίγουρο ότι δε θα μείνει τίποτα. Για να το βρεις στον χάρτη ή να δεις όλο το μενού πάτα εδώ

Και όλα αυτά τα πιάτα μπορούν να συνοδευτούν με πλούσιο, αρωματικό καφέ ή με ένα αναζωογονητικό φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι. Εάν από την άλλη η επίσκεψη μας στο Lost Athens κρατήσει αρκετές ώρες και επεκταθεί μέχρι το μεσημέρι, τότε αξίζει να το “γυρίσουμε” στο κρασί και να δοκιμάσουμε μία από τις ιδιαίτερες ετικέτες που προμηθεύονται από μικρά ελληνικά οινοποιεία μικρής παρέμβασης.

Τα πάντα μέσα στο Lost Athens κινούνται μεταξύ θαλπωρής και οικειότητας με την ομάδα του να σε υποδέχεται κάθε φορά με εγκαρδιότητα σαν είσαι φίλος που φιλοξενούν στο σπίτι τους. Χωρίς υπερβολές και καθωσπρεπισμούς. Δεν είσαι απλός πελάτης, είσαι μέρος όλης της φάσης που ήθελαν να δημιουργήσουν στην Αρχελάου. Αγαπούν αυτό που κάνουν και φαίνεται. Είναι μια μεγάλη οικογένεια. Μάλιστα, αν βρεθείς εκεί το διάστημα από τις 17:00 μέχρι τις 18:00, θα τους δεις να τρώνε όλοι μαζί σε ένα από τα μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια του μαγαζιού.

Όλη η ομάδα του Lost Athens συναντιέται στις 5 το απόγευμα για να φάει σαν οικογένεια σε ένα από τα τραπέζια του μαγαζιού δίπλα στους πελάτες. Και είναι από τα πιο γλυκά πράγματα που έχουμε δει τελευταία. 

To Lost Athens είναι ένα μαγαζί που ξεχειλίζει από όσα μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, από εκείνα τα μικρά και απλά που μας λείπουν από τη ζωή στην πόλη, από όλα αυτά που ξεχνάμε και παραλείπουμε επειδή δεν προλαβαίνουμε. Με τους “έξω καρδιά” ανθρώπους της και ένα περιβάλλον που αναδύει ζεστασιά και φιλόξενη ατμόσφαιρα, το Lost Athens είναι αυτό που έλειπε από τη γειτονιά του Παγκρατίου. 

More Info:

Lost Athens

Αρχελάου 7, Παγκράτι

Για να το βρεις στον χάρτη, να κλείσεις τραπέζι ή να δεις όλο το μενού πάτα εδώ



Keywords
Τυχαία Θέματα
Lost Athens, Παγκράτι,Lost Athens, pagkrati