Η γενική απεργία των μαθητών για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον Κόσμο

Φωτογραφίες - Ρεπορτάζ: Αλέξης Γαγλίας - Όλγα Παράι

Μαζικές κινητοποιήσεις σε όλο τον πλανήτη για την κλιματική αλλαγή με εκατομμύρια μαθητές ανά τον κόσμο να έχουν βγει σήμερα στους δρόμους διαδηλώνοντας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η HuffPost Greece έδωσε το παρών στο Σύνταγμα όπου συγκεντρώθηκαν οι Έλληνες μαθητές συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κίνημα Fridays for Future για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Από

το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και από το Περθ της Αυστραλίας στο Παρίσι (και φυσικά στην Ελλάδα), οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα του πλανήτη θα συμμετέχουν στη σημερινή γενική απεργία, που αναμένεται να είναι η πιο μαζική ημέρα διαδηλώσεων στην ιστορία του πλανήτη.

Οι μαθητές ξεκίνησαν την πορεία τους από την πλατεία Συντάγματος και κατευθύνθηκαν προς το Μοναστηράκι, μέσω της οδού Ερμού. Μετά την άνοδο από την οδό Κολοκοτρώνη, η πορεία τους ολοκληρώθηκε μπροστά στη Βουλή.

«Είμαστε εμείς η γενιά της αλλαγής», «το κέρδος σκοτώνει το περιβάλλον» ήταν τα βασικά συνθήματα λίγο πριν αρχίσει η πορεία στην Πλατεία Συντάγματος, όπου εκατοντάδες μαθητές έδωσαν το παρών για να διαδηλώσουν ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Στόχος τους είναι να ακουστεί η φωνή τους και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. «Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε το δικό μας», γράφουν τα πλακάτ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε και αυτός με τη σειρά του το δικό του μήνυμα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που μας βρίσκει ενωμένους. Γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε: Να απαλλαγούμε από τα πλαστικά και τον άνθρακα, να προστατέψουμε τα δάση, να στραφούμε στην ήπια ενέργεια. Συγχαίρω τους μαθητές μας για τη σημερινή κινητοποίηση. #ClimateStrikepic.twitter.com/4Ris6RfQXO

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 20, 2019

Η Ζωή μας εκμυστηρεύτηκε πως η Γκρέτα είναι το είδωλό της και είναι πολύ ενθουσιασμένη που της δόθηκε η ευκαιρία να διαμαρτυρηθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Μάριος θεωρεί ότι «ο πλανήτης βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και η λύση πρέπει να βρεθεί τώρα».

Μια γιαγιά από την Αυστραλία απεργεί μαζί με την εγγονή της, που είναι μόλις 6 ετών.

«Η Τζόρτζια είναι πολύ χαρούμενη που είναι εδώ» μας λέει η γιαγιά της ενώ ερωτηθείς για την Γκρέτα Τούνμπεργκ την χαρακτήρισε «ένα πολύ γενναίο κορίτσι»

«Οι Ελληνοαυστραλοί θέλουν δράση τώρα», γράφει στο πλακάτ της.

Η Παγκόσμια Απεργία για το Κλίμα είναι η τρίτη σε μια σειρά παγκόσμιων συγκεντρώσεων για την κλιματική αλλαγή που διοργανώνονται από μαθητές σχολείων και ηγείται η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

OH MY GOD. I've never seen crowds like this. This is something else. People were spilling out onto the streets, the roads up to Hyde Park were closed.https://t.co/4I71bxhZvT

— Alex Bruce-Smith (@alexbrucesmith) September 20, 2019«Βουβή» διαμαρτυρία από τους μαθητές στην Θεσσαλονίκη

Δεκάδες μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιματική κρίση.

Απογευματινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Πορεία για την κλιματική αλλαγή πραγματοποιήθηκε και το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, από την Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, καθώς και οργανώσεις της αριστεράς.

Με κεντρικά συνθήματα «αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα» και «σκοτώνοντας τη γη, σκοτώνεις τη ζωή», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο Σύνταγμα. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «παίρνουμε μέρος στην παγκόσμια κινητοποίηση για να σταματήσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή και να απαιτήσουμε άμεσες λύσεις για τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Είμαστε αλληλέγγυοι με τα εκατομμύρια πολιτών, και πρώτα απ′ όλα των νέων και των μαθητών και μαθητριών, που θα διαδηλώνουν και θα απεργούν την ίδια μέρα σε δεκάδες χώρες και εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το διεθνές κίνημα συντονίζεται και κλιμακώνει τις δράσεις του, εν όψει και της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στις 23/9, και δηλώνει αποφασιστικά: «αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα».

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : «Στην περίοδο που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει κλιματική καταστροφή, σε αυτό το κτίριο, το κοινοβούλιο μας, την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση φέρνει τις κυρώσεις των καταστροφικών εξορύξεων». «Το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικο κόμμα το οποίο δηλώνει ευθαρσώς ότι θα περάσουν πάνω από το πτώμα μας για να πάρουν την νομιμοποίηση αυτής της καθόλα εγκληματικής και παράνομης βιαιοπραγίας απέναντι στην ανθρωπότητα», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Ογκώδη συλλαλητήρια σε όλες τις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι άφησαν τα σχολεία τους, τα πανεπιστήμιά τους και τα γραφεία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και πλημμύρισαν τους δρόμους μεγάλων πόλεων, ζητώντας από τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να αναλάβουν επειγόντως δράση για να αποτρέψουν μια περιβαλλοντική καταστροφή.

Από τη Νέα Υόρκη, η έφηβη ακτιβίστρια για τη διάσωση του πλανήτη Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε ότι είναι «πολύ αισιόδοξη» μετά τη μαζική συμμετοχή παγκοσμίως στις κινητοποιήσεις για το κλίμα.

«Είναι απίστευτα όσα καταφέραμε μαζί, είναι μια ιστορική ημέρα» υπογράμμισε η 16χρονη, η οποία απευθύνθηκε μέσω live stream σε χιλιάδες νεαρούς διαδηλωτές, που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της Στοκχόλμης.

Η Τούνμπεργκ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στην Σύνοδο για το Κλίμα του ΟΗΕ τη Δευτέρα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Ασκήσαμε τόσο μεγάλη πίεση στους πολιτικούς που απλά δεν μπορούν να αποτύχουν» υπογράμμισε η νεαρή ακτιβίστρια, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν το όνομά της ρυθμικά.

«Εμείς, άνθρωποι κάθε ηλικίας, δείξαμε τι ακριβώς υποστηρίζουμε, τώρα εναπόκειται σε εκείνους να δείξουν ότι μας άκουσαν. Τώρα πρέπει να το αποδείξουν» σημείωσε.

Το σωσίβιο στο άγαλμα της Σουφραζέτας - Η διαδήλωση στο Μάντσεστερ

Ακόμα και η σουφραζέτα Έμελιν Πάνκχερστ συμμετέχει στις διαδηλώσεις στο Μάντσεστερ. Στο άγαλμά της έχει τοποθετηθεί πορτοκαλί σωσίβιο και ένα πλακάτ με το μήνυμα: «Έτοιμη για τη στάθμη της θάλασσας που θα φτάσει σε αυτό το ύψος»;

Emmeline Pankhurst showing the world the way in Manchester pic.twitter.com/Z1TFjYCAuN

Josh Halliday (@JoshHalliday) September 20, 2019Ο Τζεφ Μπέζος δεσμεύεται η Amazon να συμβάλει στην επίσπευση του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής

Ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon και ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη, θα ρίξει όλο το βάρος της εταιρείας του σε μια εκστρατεία που έχει στόχο να συμβάλει στην εκπλήρωση, δέκα χρόνια νωρίτερα μάλιστα, των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Δεσμεύομαι να εκπληρώσω τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού δέκα χρόνια νωρίτερα και η Amazon να είναι η πρώτη στον κατάλογο” αυτών που θα το κάνουν, δήλωσε ο Τζεφ Μπέζος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, παρουσιάζοντας τη νέα αυτή πρωτοβουλία, που τιτλοφορείται “The Climate Pledge» (Η δέσμευση για το κλίμα) και έχει ως στόχο να υπογραφεί κι από άλλες επιχειρήσεις.

Η Amazon θα φτάσει σε μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα το 2040, δεσμεύτηκε ο Μπέζος.

Crowd size is estimated to be 150k in Melbourne. #ClimateStrikehttps://t.co/nIepMJTHvr

— Asher Wolf (@Asher_Wolf) September 20, 2019

Εναρκτήριο λάκτισμα σε Αυστραλία και Ειρηνικό

Χιλιάδες μαθητές βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Αυστραλίας και άλλων χωρών της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την παγκόσμια απεργία για το κλίμα με στόχο να ζητήσουν από τους ηγέτες, που θα συναντηθούν τη Δευτέρα για την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα ώστε να σταματήσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος.

«Δεν την ανάψαμε, αλλά προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά», έγραφε πανό που κρατούσε μαθητής στο Σίδνεϊ, καθώς αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τις τεράστιες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα.

«Βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην εξουσία, για να τους δείξουμε ότι έχουμε ευαισθητοποιηθεί και ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο 16χρονος Γουίλ Κόνορ. «Διακυβεύεται το μέλλον μας».

We're covering the #ClimateStrike today, from one end of the world to the other.

Huge crowds have already turned out for the protests in Australia, the South Pacific and parts of Asia. Follow our #FridaysForFuture live blog: https://t.co/oQ08FN3QPFpic.twitter.com/osJVbbvxy0

— DW News (@dwnews) September 20, 2019

We're covering the #ClimateStrike today, from one end of the world to the other.

Huge crowds have already turned out for the protests in Australia, the South Pacific and parts of Asia. Follow our #FridaysForFuture live blog: https://t.co/oQ08FN3QPFpic.twitter.com/osJVbbvxy0

— DW News (@dwnews) September 20, 2019

Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 5.000 κινητοποιήσεις, με αυτή στη Νέα Υόρκη να προδιαγράφεται η σημαντικότερη, καθώς λαμβάνουν μέρος 1,1 εκατομμύριο μαθητές από 1.800 δημόσια σχολεία, οι οποίοι έχουν πάρει άδεια από τις αρχές να μην παρακολουθήσουν σήμερα τα μαθήματά τους.

Στην Κίνα, τη χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν έχει δοθεί άδεια για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων. Ωστόσο η Ζενγκ Σιαοουέν του Δικτύου Δράσης για το Κλίμα των Νέων της Κίνας δήλωσε ότι οι Κινέζοι νέοι θα δράσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

View this post on Instagram

We went on a #climatestrike! Along with our fellow publishing and bookselling colleagues and an estimated 100,000 Melbournians!

Keywords
απεργια, hyde park, live stream, συνταγμα, future, νέα, ελλαδα, βουλη, twitter, λύση, δραση, σχολεια, god, people, hyde, https, θεσσαλονικη, αθηνα, διαδηλωσεις, οηε, απε-μπε, συμμετοχή, live, world, josh, amazon, size, wolf, today, end, australia, asia, blog, news, view, κινηση στους δρομους, Λιμάνι του Σίδνεϊ, απεργιες σημερα, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, συνταγμα live, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, βαρουφακης, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, το θεμα, αδεια, αυστραλια, θεμα, κινα, λονδινο, οηε, πιεση, σημερινη, σωτηρια, amazon, blog, news, people, ανθρωπος, απε, απε-μπε, απιστευτα, απλα, βρισκεται, γραφεια, δευτερα, δοθει, δοθηκε, ευκαιρια, ειπε, εκστρατεια, εβδομαδα, ενεργεια, ερμου, ετων, ζωη, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, η φωνη, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, κτιριο, λύση, μητσοτακης, νεα υορκη, μπε, ολγα, ονομα, παρισι, πλαστικα, σειρα, συμμετοχή, σωσιβιο, συνθηματα, τριτη, φυσικα, φωνη, asia, australia, μπεζος, bruce, δικαιωματα, εκπομπες, future, god, ηγετες, https, χωρα, hyde park, hyde, josh, live stream, μπροστα, size, σκοτωνει, smith, today, ουασινγκτον, view, wolf, world, γιαγια
Τυχαία Θέματα