Κυρώσεις στις κόρες του Πούτιν και σε ρωσικές τράπεζες στην σκιά των θηριωδιών στην Μπούτσα

Μποροντιάνκα, στα προάστια το Κιέβου (5/4/2022)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στις κόρες του Βλάντιμιρ Πούτιν, Mαρία Βορόντσοβα και Κατερίνα Τικχόνοβα αλλά και στη ρωσική τράπεζα Sberbank ως μέρος ενός νέου πακέτου μέτρων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναμένεται να ανακοινώσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα. 

Τα μέτρα στοχεύουν

στις ρωσικές τράπεζες και ελίτ και περιλαμβάνουν απαγόρευση σε οποιονδήποτε Αμερικανό να επενδύσει στη Ρωσία.

Οι νέες κυρώσεις γίνονται στην σκιά των αποκαλύψεων για την σφαγή αμάχων στην πόλη Μπούτσα και καθώς οι στρατός της Μόσχας κατηγορείται για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. 

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσηςδεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα στο νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να αντιμετωπιστούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Τετάρτη νέα σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας «για να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του Πούτιν», σύμφωνα με δήλωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε στις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στην μικρή πόλη έξω από το Κίεβο, απευθυνόμενος στα μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ τα οποία κάλεσε να στερήσουν από τη Ρωσία το δικαίωμα  άσκησης βέτο. Πρόβαλλε και ένα ανατριχιαστικό βίντεο, ισχυριζόμενος ότι άμαχοι  πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ.  Η Ρωσία επιμένει να αρνείται τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων όπως και γενικότερα την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τον στρατό της κάνοντας λόγο για προβοκάτσια, κατασκευασμένες εικόνες και προπαγάνδα. 

Ο ρωσικός στρατός έχει πλέον στρέψει το ενδιαφέρον του στα ανατολικά της Ουκρανίας, με τις αρχές στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ να προειδοποιούν ότι οι άμαχοι πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατό. Υπήρξαν αναφορές για πυρκαγιές κτιρίων στο Λουχάνσκ μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς, με άγνωστο αριθμό θυμάτων, ενώ πέντε σκοτώθηκαν στο Ντόνετσκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη. 

Αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από επτά λεωφορεία και σχεδόν 40 ιδιωτικά οχήματα υπό την προστασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έφθασε από τη νοτιοανατολική Ουκρανία στη Ζαπορίζια, στον νότο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

″Η ομάδα μας οδήγησε μια αυτοκινητοπομπή με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα με περισσότερους από 500 ανθρώπους προς τη Ζαπορίζια”, δήλωσε μέσω Twitter η ΔΕΕΣ, διευκρινίζοντας ότι είχαν προσπαθήσει να φθάσουν την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, αλλά ότι λόγω των ”συνθηκών ασφαλείας αυτό κατέστη αδύνατον”.

Όλες  οι εξελίξεις 

23:13 «Βολές» Μακρόν κατά του πρωθυπυργού της Πολωνίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «αβάσιμες» και «σκανδαλώδεις» τις επικρίσεις του πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο γάλλος πρόεδρος με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αυτές οι δηλώσεις είναι αβάσιμες και σκανδαλώδεις, αλλά δεν με εκπλήσσουν» γιατί ο κ. Μοραβιέτσκι, που υποστηρίζεται από «ένα ακροδεξιό κόμμα», «αναμειγνύεται στη γαλλική προεκλογική εκστρατεία» αφού «δέχθηκε πολλές φορές τη κυρία (Μαρίν) Λεπέν», την οποία «υποστηρίζει», δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας.

23:06 Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικά πυρά στην Μπαλακλίγια

Το ρωσικό πυροβολικό εξαπέλυσε σήμερα επίθεση κατά της Μπαλακλίγια, κοντά στο Χάρκοβο, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να βρουν τον θάνατο, σύμφωνα με ανάρτηση του γραφείου της τοπικής Εισαγγελίας στο Telegram.

Όπως αναφέρει, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν «επίθεση με οβίδες πυροβολικού εναντίον κατοικημένης περιοχής», με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και σπίτια να υποστούν ζημιές.

Πηγή: Ukrinform

22:31 4.892 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Τετάρτη από τα σπίτια τους στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Σε μια διαδικτυακή ανάρτηση, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Iρίνα Βέρεστσουκ είπε ότι συνολικά 4.982 άνθρωποι διέφυγαν από πολλές πόλεις της Ουκρανίας, σε σύγκριση με 3.846 που εκκενώθηκαν την Τρίτη.

22:21 Δήμαρχος της Μαριούπολης: Περισσότεροι από 5.000 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

 (Προσοχή εικόνα που περιέχει σκληρό περιεχόμενο)

 Ο δήμαρχος της πολιορκημένης ουκρανικής πόλης Μαριούπολης λέει ότι πάνω από 5.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του μηνιαίου ρωσικού αποκλεισμού.

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε την Τετάρτη ότι 210 από τους νεκρούς ήταν παιδιά. Ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου ενός όπου 50 άνθρωποι κάηκαν μέχρι θανάτου.

Ο Μποϊτσένκο είπε ότι περισσότερο από το 90% της υποδομής της πόλης έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η κατάληψη της πόλης θα επέτρεπε στη Ρωσία να εξασφαλίσει έναν συνεχή χερσαίο διάδρομο προς τη χερσόνησο της Κριμαίας, τον οποίο η Ρωσία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014.

22:12 Υπ. Οικονομικών ΗΠΑ: Η πλήρης απαγόρευση εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε ”εκτόξευση” των τιμών παγκοσμίως

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι τυχόν κυρώσεις με τις οποίες θα επιβαλλόταν πλήρης απαγόρευση στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσαν στην «εκτόξευση» των τιμών παγκοσμίως, κάτι που θα έπληττε τις ΗΠΑ και τους δημοκρατικούς συμμάχους τους.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Γέλεν είπε ότι ελπίζει οι πετρελαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ και αλλού να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά τους επόμενους έξι μήνες –χάρη και στο δέλεαρ των υψηλότερων τιμών. Αυτό θα επέτρεπε να επιβληθούν σκληρότεροι περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο.

22:09 Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν λέει για τις δολοφονίες στην Μπούτσα ότι «πολύ πιθανόν» να πρόκειται για «εγκλήματα πολέμου»

Σχολιάζοντας τις υπό διερεύνηση δολοφονίες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως είναι «πολύ πιθανόν» να πρόκειται για «εγκλήματα πολέμου».

«Πολύ πιθανόν να πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου που διαπράχτηκε εκεί», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Live, Νέες, ΗΠΑ, Μπούτσα,Live, nees, ipa, boutsa