Live: Απομακρύνσεις αμάχων από το Azovstal, «βασανισμό μέχρι θανάτου στη Μαριούπολη» καταγγέλλει ο Ζελένσκι

Ρωσόφωνοι καταφέρουν πλήγματα κοντά στο εργοστάσιο Azovstal στην Μαριούπολη (5 Μαϊου 2022)

Για «βασανισμό μέχρι θανάτου» των ανθρώπων στη Μαριούπολη κατηγόρησε τη Ρωσία ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τα βασανιστήρια και την πείνα ως πολεμικό όπλο στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι.

Η προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από το εργοστάσιο Azovstal συνεχίστηκε με τις τοπικές αρχές να καταγγέλλουν παραβίαση της κατάπαυσης πυρός από τη ρωσική πλευρά. Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, 50 άμαχοι

απομακρύνθηκαν από τη χαλυβουργία. 

Στο μεταξύ, πληροφορίες κάνουν λόγο για δεύτερο πυραυλικό χτύπημα κατά ρωσικού πολεμικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας Moskva στα μέσα Απριλίου.

Την ίδια ώρα το Κίεβο ανησυχεί πως ενόψει της 9ης Μαΐου (Ημέρα της Νίκης που η Ρωσία γιορτάζει το τέλος του Β′ Π.Π. και την ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας) το Κρεμλίνο θα επιδοθεί σε μπαράζ επιθέσεων σε πολλές πόλεις που έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις προς τους αμάχους.

Όλες οι εξελίξεις

22.21 Απομάκρυνση 50 αμάχων από το Azovstal

Ανθρωπιστικό κονβόι με 50 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους κατάφερε να φύγει από τη χαλυβουργία Azovstal την Παρασκευή, είπε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ιρίνα Βέρεστσουκ. 

Η ίδια περιέγραψε την εκκένωση ως «εξαιρετικά αργή» και κατηγόρησε τη Ρωσία πως καθυστερεί τις προσπάθειες παραβιάζοντας μια τοπική κατάπαυση πυρός. 

«Αύριο πρωί θα συνεχίσουμε την επιχείρηση εκκένωσης» πρόσθεσε η Βέρεστσουκ. 

Το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας επιβεβαίωσε και αυτό πως 50 άμαχοι απομακρύνθηκαν την Παρασκευή, και ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί το Σάββατο. 

22.20 Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν τα περί πλήγματος σε ρωσική φρεγάτα

«Το εξετάζουμε αυτό όλη μέρα, δεν έχουμε πληροφορίες για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις αναφορές» είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου των ΗΠΑ, ερωτηθείς περί αναφορών πως η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροφ» επλήγη από ουκρανικούς πυραύλους. 

Ο Κίρμπι είπε επίσης πως 220 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί ήδη πάνω σε συστήματα πυροβολικού που έχουν αποστείλει οι ΗΠΑ, και άλλοι 150 εκπαιδεύονται. 

21.36 FSB: 3,8 εκατ. άνθρωποι έφυγαν από τη Ρωσία το πρώτο τρίμηνο του 2022

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 έφυγαν από τη Ρωσία 3.880.679 Ρώσοι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη διέλευση των συνόρων και δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

Συγκεκριμένα από τη Ρωσία έφυγαν για τη Γεωργία 38.281 άτομα, πέντε φορές περισσότερα από όσα έφυγαν τον πρώτο τρίμηνο του 2021 (8.504).

Στην Αρμενία έφυγαν 134.129 άτομα, τρεις φορές περισσότερα απ′ όσα έφυγαν το πρώτο τετράμηνο του 2021 (44.586). Στο Αζερμπαϊτζάν πήγαν 56.475 άτομα (στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν 20.378), στο Ουζμπεκιστάν 53.084 άτομα (στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν 15.206), στο Τατζικιστάν 40.054 (το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν 8.857).

Επίσης σχεδόν διπλασιάσθηκε σε 204.947 ο αριθμός των ατόμων που έφυγαν από τη Ρωσία με προορισμό το Καζακστάν (πέρυσι ήταν 122.330).

Για την Ουκρανία έφυγαν το πρώτο τρίμηνο του 2022, 328.435 άτομα (πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο έφυγαν 316.286). Οι περισσότεροι άνθρωποι που έφυγαν το πρώτο τρίμηνο του 2022 πήγαν στην Αμπχαζία (744.548 έναντι 789.330 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

21.12 Για δεκάδες πυραυλικά πλήγματα στην Ουκρανία κάνει λόγο η Ρωσία

Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν μια ουκρανική αποθήκη όπλων κοντά στην πόλη Ποπάσνα στα ανατολικά, επιπρόσθετα σε άλλους 31 στόχους την Παρασκευή, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA. 

Επίσης, η Ρωσία υποστήριξε ότι ένα ουκρανικό μαχητικό Su-27 καταρρίφθηκε στο Λουχάνσκ, σύμφωνα με το Interfax. 

21.08 Τρίτο λεωφορείο, με 23 αμάχους, έφυγε από το Azovstal

Ένα τρίτο λεωφορείο, με 23 αμάχους, έφυγε από τη χαλυβουργία Azovstal, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

19.53 Δεύτερο λεωφορείο με αμάχους έφυγε από το Azovstal

Ένα δεύτερο λεωφορείο, που μετέφερε 13 πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, αναχώρησε σήμερα από την χαλυβουργία Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τον απεσταλμένο του ρωσικού πρακτορείου RIA στην περιοχή.

Λίγο νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο μετέδωσε πως 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, μεταφέρθηκαν από το Αζοφστάλ στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Μπεζιμενέ.

19.47 Ζελένσκι: Πάνω από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί εξαναγκάστηκαν να πάνε στη Ρωσία

Πάνω από 500.000 Ουκρανοί έχουν εξαναγκαστεί να πάνε στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Ισλανδίας.

«Εξαναγκάστηκαν να πάνε εκεί. Τα έγγραφα και τα μέσα επικοινωνίας τους κατασχέθηκαν. Αποστέλλονται σε απομακρυσμένες περιοχές αυτής της ξένης γης για να ενσωματωθούν εκεί» είπε.

Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός ξένου κράτους μιλά στο κοινοβούλιο της Ισλανδίας.

19.18 Πλήρες διεθνές εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ζητά η Ουκρανία

Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών, Σερχίι Μαρτσένκο, ζήτησε πλήρες διεθνές εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο. 

Όπως είπε, η Ουκρανία δυσκολεύεται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της μετά από 10 εβδομάδες πολέμου, ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος από την ταχύτητα με την οποία έρχεται από το εξωτερικό η οικονομική βοήθεια. Επίσης, έκανε λόγο για ανεπάρκεια κυρώσεων, που επιτρέπει στη Μόσχα να νιώθει ακόμα «αρκετά άνετα» λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. 

18.58 Θεωρείται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι κατά πολύ υψηλότερος

18.46 Δώδεκα άμαχοι έφυγαν από το Azovstal

Δώδεκα άμαχοι, μεταξύ των οποίων παιδιά, απομακρύνθηκαν με λεωφορείο από την χαλυβουργία Αζοφστάλ, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στην Μαριούπολη, μετέδωσε σήμερα το Reuters επικαλούμενο τον απεσταλμένο του ρωσικού πρακτορείου RIA στην περιοχή.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παραβίασε σήμερα την εκεχειρία που είχε στόχο την απομάκρυνση πολλών αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι σε υπόγεια των εγκαταστάσεων της βομβαρδισμένης χαλυβουργίας.

18.39 Το μήνυμα που αναμένεται από τον Ρώσο πρόεδρο κατά την «Ημέρα της Νίκης»

18.13 Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυκλώσουν και επιτεθούν στο Σεβεροντονέτσκ

Ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσουν και να επιτεθούν στο Σεβεροντονέτσκ, την ανατολικότερη πόλη της Ουκρανίας που ελέγχει το Κίεβο, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. 

Ο Ολεξάντρ Στρίουκ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Σεβεροντονέτσκ, είπε στην τηλεόραση πως «η πόλη είναι σχεδόν περικυκλώμένη από ρωσικά και αυτονομιστικά στρατεύματα της ”Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ”. Προσπαθούν να επιτεθούν στην πόλη από κοντινά χωριά». 

Η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ θα ήταν σημαντική εξέλιξη για τον ρωσικό στρατό. Κατά τον Στρίουκ, μάχες λάμβαναν χώρα σε ένα χωριό βόρεια της πόλης, με τον ουκρανικό στρατό να αποκρούει επιθέσεις και τους Ρώσους να συνεχίζουν να πιέζουν. 

Όπως είπε, περίπου 15.000 άνθρωποι παρέμεναν στο Σεβεροντονέτσκ, που είχε πληθυσμό 100.000 κατοίκων πριν τον πόλεμο. 

17.47 Ρώσος αξιωματούχος: «Χωρίς αμφιβολία» η Ρωσία σχεδιάζει να «μείνει για πάντα» στην Χερσώνα

Η Ρωσία έχει έρθει στην περιοχή της Χερσώνας για να «μείνει για πάντα» και δεν πρέπει να υπάρχει «καμία αμφιβολία γι′ αυτό», σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας, Αντρέι Τουρτσάκ.

Ο Τουρτσάκ έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Χερσώνα, μια σημαντική ουκρανική περιοχή βόρεια της Κριμαίας που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν. Θα ζήσουμε μαζί, θα αναπτύξουμε αυτή την πλούσια περιοχή, πλούσια σε ιστορική κληρονομιά, πλούσια ως προς τους ανθρώπους που ζουν εδώ», φέρεται να είπε απευθυνόμενος στους κατοίκους της, προσθέτοντας ότι το καθεστώς της περιοχής θα καθοριστεί από τους ίδιους.

«Ας μην προτρέχουμε. Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς θα καθοριστεί από τους κατοίκους», είπε.

Υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία θα διοργανώσει δημοψήφισμα στην περιοχή, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί σχετικά σχέδια. 

17.21 Κάλεσμα Ζελέσνκι σε Σολτς να μεταβεί στο Κίεβο στις 9 Μαΐου 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο να κάνει ένα «ισχυρό βήμα» και να επισκεφθεί το Κίεβο στις 9 Μαΐου.

Αυτή είναι η ημερομηνία που η Ρωσία γιορτάζει κάθε χρόνο τη νίκη της Σοβιετικής Ενωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

″Είναι προσκεκλημένος, η πρόσκληση είναι ανοιχτή, είναι εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο Ζελένσκι, που πρόσφατα είχε επικρίνει τη Γερμανία επειδή αντιστέκεται στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις για εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια.

16.50 Ζελένσκι: Η Μαριούπολη «βασανίζεται μέχρι θανάτου»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι η κατεστραμμένη  Μαριούπολης είναι «παράδειγμα βασανιστηρίων και πείνας που χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο», προσθέτοντας ότι κανένας διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να εισέλθει στην πόλη.

«Αυτή η απανθρωπιά και σκληρότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει τους ανθρώπους. Ο θάνατος δεν προκαλείται από πόλεμο. Δεν πρόκειται για στρατιωτικό γεγονός. Αυτό είναι βασανισμός μέχρι θανάτου. Αυτό είναι τρομοκρατία και μίσος» είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στην βρετανική δεξαμενή σκέψης εξωτερικής πολιτικής Chatham House.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τον «πυρηνικό εκβιασμό» επειδή θεωρεί πως έτσι δεν θα κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτή είναι η 72η ημέρα πολέμου και δεν μπορούμε να δούμε το τέλος του ακόμα και δεν μπορούμε να διακρίνουμε καμία προθυμία της ρωσικής πλευράς να τον τερματίσει», πρόσθεσε.

16.36 Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους για παραβίαση της κατάπαυσης πυρός στο Azovstal

Οι αρχές της Μαριούπολης κατηγόρησαν τον ρωσικό στρατό ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή της χαλυβουργίας Azovstal, ανοίγοντας πυρ κατά ενός αυτοκινήτου που ήταν καθοδόν για να απομακρύνει αμάχους από το αχανές συγκρότημα της χαλυβουργίας, σκοτώνοντας έναν Ουκρανό μαχητή και τραυματίζοντας άλλους έξι.

Η Μόσχα αρνείται ότι πλήττει αμάχους και έχει προτείνει εκεχειρία που θα επιτρέπει την απομάκρυνση των αμάχων που έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ μαζί με Ουκρανούς μαχητές.

«Κατά την διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ ένα αυτοκίνητο χτυπήθηκε από Ρώσους που χρησιμοποίησαν ένα αντιαρματικό κατευθυνόμενο όπλο. Το αυτοκίνητο κατευθύνονταν προς το σημείο που ήταν οι άμαχοι για να τους απομακρύνει από το εργοστάσιο» αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην ανακοίνωσή του.

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, ένας μαχητής σκοτώθηκε και έξι τραυματίσθηκαν. Ο εχθρός συνεχίζει να παραβιάζει όλες τις συμφωνίες και αρνείται να εφαρμόσει τις εγγυήσεις ασφαλείας για την απομάκρυνση των αμάχων».

15.58 Το Κρεμλίνο διαψεύδει τα περί παρέλασης στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου 

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την Παρασκευή εάν θα πραγματοποιηθεί παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης τη Δευτέρα στην Μαριούπολη, λέγοντας ότι ένας ευρύς εορτασμός της Ημέρας της Νίκης είναι επί του παρόντος αδύνατος «για προφανείς λόγους».

«Δεν μπορώ να πω εκ μέρους του στρατού εάν υπάρχουν σχέδια», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε εάν αναμένεται Παρέλαση Νίκης στη Μαριούπολη.

Ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγιένκο, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι μια παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης φέτος στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ δεν θα μπορούσε ακόμη να πραγματοποιηθεί, αλλά η ώρα θα έρθει σύντομα.

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα μπορούσε να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου, μια συμβολική ημέρα για τη Ρωσία, ανοίγοντας τον δρόμο για να προχωρήσει την εκστρατεία του.

Η 9η Μαΐου, γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία, τιμά την νίκη της χώρας επί των Ναζί το 1945. Σηματοδοτείται από μια στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα με την ηγεσία της Ρωσίας να στέκεται παραδοσιακά στον τάφο του Βλαντιμίρ Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία αποδίδοντας φόρο τιμής.

15.31 Σχεδόν 25 εκατ. τόνοι σιτηρών είναι αποκλεισμένοι στην Ουκρανία

Σχεδόν 25 εκατ. τόνοι σιτηρών είναι αποκλεισμένοι στην Ουκρανία και δεν μπορεί να μεταφερθούν εκτός χώρας λόγω δυσκολιών στις υποδομές και των αποκλεισμένων λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, δήλωσε αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Οι αποκλεισμοί θεωρούνται ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για τις υψηλές τιμές τροφίμων, που ανήλθαν τον Μάρτιο σε επίπεδα ρεκόρ ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν υποχωρήσουν και πάλι ελαφρώς τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον FAO.

Η Ουκρανία ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής αραβοσίτου την περίοδο 2020/21 και η έκτη μεγαλύτερη στις εξαγωγές σίτου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών.

15.13 Περίπου 3,8 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ρωσία το πρώτο 3μηνο του 2022

Περίπου 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από τη Ρωσία το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, με τους περισσότερους να πηγαίνουν στη Γεωργία, την Τουρκία, το Καζακστάν και τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, Αλεξ Λουν, στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται φιλοδυτικοί και αντιπολιτευόμενοι.

3.8 million (!) people left Russia in the 1st quarter of the year, according to official stats. Anecdotally that included most of the pro-Western, opposition-minded folks. Don't hold your breath for a revolution https://t.co/3oMMYHdKiL

— Alec Luhn (@ASLuhn) May 6, 2022

14:49 Πεσκόφ: Η Πολωνία μπορεί να είναι απειλή

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για εχθρική ρητορική της Πολωνίας, σημειώνοντας ότι η Βαρσοβία μπορεί να θεωρηθεί «πηγή απειλής».

14:47 Το Κρεμλίνο δεν λέει εάν ο Πούτιν όντως ζήτησε συγνώμη από το Ισραήλ

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ για τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ. 

14:40 Ουκρανός στρατιώτης στο Αζοφταλ: Η κατάσταση «επιδεινώνεται» 

Ο Μικαήλο Βερσινίν είναι ένας από τους Ουκρανούς μαχητές που στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη και μίλησε στο BBC για τις συνθήκες εκεί: ”Η κατάσταση στο χαλυβουργείο είναι τώρα κρίσιμη, ήταν κρίσιμη εδώ και πολύ καιρό και τώρα χειροτερεύει. Επί δύο ημέρες, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εισβάλει ενεργά στο εργοστάσιο, απωθούσαν τους μαχητές με την υποστήριξη της αεροπορίας, του πυροβολικού και των βαρέων όπλων. Υπήρξαν απώλειες και περισσότεροι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Δεν μπορέσαμε να βγάλουμε έξω τους τραυματίες. Το κυριότερο είναι ότι έχουμε ακόμη αμάχους στα καταφύγια. Πρόσφατα, μετά από έναν πολύ σφοδρό σκοτώθηκαν δύο άμαχοι και νομίζω ότι τραυματίστηκαν 10. Τώρα δεν έχουμε πληροφορίες [για το] πόσοι άμαχοι σκοτώθηκαν επειδή δεν μπορούμε να φύγουμε και να πάμε στους χώρους όπου βρίσκονται ”. 

Το BBC, επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς του Βερσινίν επισημαίνοντας πως ”Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη Μαριούπολη, με τις δύο πλευρές να δίνουν αντικρουόμενες πληροφορίες”.

14:22 Ισχυρά στοιχεία που συνηγορούν στην διάπραξη εγκλημάτων πολέμου βλέπει η Διεθνής Αμνηστία 

Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη για μια σειρά εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της μετά από επιτόπια έρευνα.

Οι άμαχοι υποβλήθηκαν σε ”αλόγιστους πυροβολισμούς και βασανιστήρια”, είπε η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

″Αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος ενός μοτίβου όπου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο μιας πόλης ή ενός χωριού”, είπε η Ντονατέλλα Ροβέρα ανώτερη σύμβουλος αντιμετώπισης κρίσεων της Αμνηστίας, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Η έκθεση βασίζεται σε δεκάδες συνεντεύξεις και σε μια εκτενή ανασκόπηση των στοιχείων που άφησαν πίσω τους τα ρωσικά στρατεύματα, λέει η Οργάνωση.

Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη, αλλά η Ουκρανία λέει ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τους Ρώσους στο Bucha - μια πόλη κοντά στο Κίεβο.

14:07 Ουκρανία: Αναφορές για νέο πυραυλικό πλήγμα σε ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

13:43  Μόσχα: Δεν θα γίνει καμία χρήση πυρηνικών όπλων

Η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ζάιτσεφ.

Ο Ζάιτσεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία ―ένας κίνδυνος τον οποίο έχουν συζητήσει δημόσια Δυτικοί αξιωματούχοι― δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε στις 14 Απριλίου πως, με δεδομένες τις ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, «κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος».

13:27 Τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 την Κυριακή με τη συμμετοχή του Ζελένσκι

Οι ηγέτες των χωρών της G7 θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή τηλεδιάσκεψη αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

″Η 8η Μαΐου είναι μια ιστορική ημέρα που σηματοδοτεί το τέλος του Β′ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη ο οποίος έσπειρε τον τρόμο, την καταστροφή και τον θάνατο στην Ευρώπη”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Σολτς στην τακτική ενημέρωση του Τύπου, εκτιμώντας ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ”η συνοχή της G7 είναι πιο σημαντική από ποτέ”.

Φέτος η Γερμανία έχει αναλάβει την προεδρία της Ομάδας της G-7.

13:12 Έκκληση Κιέβου σε ΓΧΣ για παροχή βοήθειας στην απομάκρυνση ουκρανών μαχητών από το Azovstal

Η Ουκρανία έκανε έκκληση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ουκρανών μαχητών που βρίσκονται ακόμη μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης, το οποίο είναι περικυκλωμένο από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το ουκρανικό υπουργείο Επανένταξης Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών ανέφερε ότι έγραψε στην ΜΚΟ ζητώντας της να αξιολογήσει την φυσική και πνευματική κατάσταση των μαχητών, να συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία για τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται και να προσφέρει ιατρική βοήθεια στους ”Ουκρανούς των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάστηκαν από την Ρωσική Ομοσπονδία”. 

12:48 Αναλυτικά οι αλλαγές που εισάγει η Κομισιόν επί της αρχικής της πρότασης για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

12:29 Αναξιοπιστος εταίρος η Ρωσία, λέει πρόεδρος της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε η πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεν θα είναι εύκολο, αλλά η ΕΕ δεν θα μπορούσε «μακροπρόθεσμα να μεταφέρει χρήματα στη Ρωσία, δεδομένων των αξιών της».

Είπε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ συναντώνται ξανά σήμερα (και το Σαββατοκύριακο) για να συζητήσουν επί της πρότασης της Κομισιόν που μετά τις αντιδράσεις αρκετές χωρών φαίνεται πως υποβάλλεται σε συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία και οι απαραίτητες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ήταν κάτι περισσότερο από ένα τεστ αντοχής για την οικονομία μας, πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

Είπε ακόμηι η θέση της ΕΕ είναι «στο πλευρό της Ουκρανίας»: «Θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Ερωτηθείσα ποια θα ήταν τα κριτήρια για να αποφασιστεί εάν η Ουκρανία κέρδισε τον πόλεμο, είπε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για την επίτευξη εκεχειρίας.

12:11 Μόσχα: Καταστράφηκαν ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη και αποθήκη πυρομαχικών 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει ότι πύραυλοί του κατέστρεψαν μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ανέφερε επίσης ότι η αεράμυνα της κατέρριψε δύο ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη - ένα Su-25 και ένα MiG-29 - στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ.

11:49 Αυστρία: ”Κόκκινη γραμμή” το εμπάργκο ρωσικού φυσικού αερίου, προειδοποιεί η υπ. Οικονομίας 

«Δεν πρέπει να στείλουμε κανένα μήνυμα προς την κατεύθυνση ενός εμπάργκο στο φυσικό αέριο, εάν γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να το αντέξουμε - και ούτε εμείς ούτε η Γερμανία μπορούμε να το αντέξουμε. Το εμπάργκο αερίου είναι για την Αυστρία μια σαφής κόκκινη γραμμή», δήλωσε η ΥΠΟΙΚ τη Αυστρίας, Μαργκαρέτε Σράμπεκ η χώρα της οποίας εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο σε ποσοστό 80%. 

Το ερώτημα για τη Βιέννη, συνέχισε η υπουργός, είναι «ποιος θα πληρώσει για να γεμίσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης, αν αποφασίσει κάτι τέτοιο η Ευρωπαϊκή Ένωση», και υπογράμμισε ότι «τα χρήματα των αυστριακών φορολογούμενων μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθούν οι αυστριακές ανάγκες, αλλά όχι για να αγοραστεί φυσικό αέριο για τη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ολλανδία». Επί του παρόντος, ανέφερε, η κυβέρνησή της επικεντρώνεται στην «αποθήκευση για εγχώριες ανάγκες», με στόχο το απόθεμα να φθάσει από το 18% που είναι σήμερα στο 80%.

Η Αυστρία παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε η Μαργκαρέτε Σράμπεκ, καταβάλλει προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. «Όμως, με την τρέχουσα εξάρτηση στο 80%, αυτό δεν θα συμβεί σύντομα», παραδέχθηκε και ζήτησε να προωθηθεί το fracking στην Ευρώπη. 

11:34 Μεντεβέντεφ επικροτεί Όρμπαν

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε την άρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού να υποστηρίξει το εμπάργκο στους ρωσικούς μεταφορείς ενέργειας «ένα θαρραλέο βήμα για τη σιωπηλή Ευρώπη».

11:16 Λαβρόφ: Η μοίρα του κόσμου τώρα προσδιορίζεται-Μονοπολική υπό διοίκηση των ΗΠΑ ή δίκαιη και δημοκρατική

«Καμία τιμωρία, καμία κύρωση δεν μπορεί να κάμψει τη βούληση του λαού μας, τη βούληση της ρωσικής ηγεσίας, που στοχεύουν στην υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας, των νόμιμων συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στην πρόληψη άμεσων απειλών για την ασφάλεια, τον πολιτισμό, την ιστορία μας. όλα αυτά είναι πλέον στον χάρτη», είπε ο ΥΠΕΞ της Ρωσιας,  Σεργκέι Λαβρόφ. 

Τόνισε ότι η μοίρα του κόσμου τώρα προσδιορίζεται και αν θα είναι μονοπολική, «υπό την πλήρη διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το θέλει η Ουάσιγκτον και όπως όλες οι άλλες δυτικές χώρες έχουν ήδη συμβιβαστεί μαζί της, ή αν θα είναι δίκαιο και δημοκρατικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία, μαζί «με τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του κόσμου», υποστηρίζει μια δίκαιη παγκόσμια τάξη.

«Όλες οι προσπάθειές μας δεν υποστηρίζονται από κάποιες κερδοσκοπικές κατασκευές όπως οι κανόνες που εφευρέθηκαν από τους Αμερικανούς και επέβαλαν σε όλους τους άλλους, αλλά από τον Χάρτη του ΟΗΕ, έναν οργανισμό που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου», πρόσθεσε ο κ.  Λαβρόφ.

10:53 Όρμπαν: Η Ουγγαρία δεν μπορεί να στηρίξει τις κυρώσεις της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο 

Η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας με την παρούσα μορφή του, περιλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, είπε ο Ορμπάν.

Υποστήριξε πως η πρόταση της Κομισιόν ισοδυναμεί με ”ατομική βόμβα” που έχει ριφθεί στην ουγγρική οικονομία και πρόσθεσε ότι χώρα του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αν δει μια νέα πρόταση που θα εξυπηρετούσε τα ουγγρικά συμφέροντα.

″Δεν θέλω να αντιπαρατεθώ στην ΕΕ, αλλά να συνεργαστώ...αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο αν λάβουν υπόψη τους τα συμφέροντά μας”, είπε.

Τονίζει πως Ουγγαρία θα χρειαστεί πέντε χρόνια και τεράστιες επενδύσεις στα διυλιστήριά της και στους αγωγούς της για να μπορέσει να μετατρέψει το σημερινό σύστημά της, το οποίο εξαρτάται κατά 65% από το ρωσικό πετρέλαιο.

Επιπλέον ο Ορμπάν ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει την επιβολή κυρώσεων στον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος είναι σύμμαχος του Κρεμλίνου, καθώς αυτό είναι ένα ”ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας”.

10:46 Νέα συνεδρίαση πρέσβεων της ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο- Τροποποιήσεις επί της πρότασης σχεδιάζει η Κομισιόν

Η Κομισιόν φαίνεται να προχωρά σε τροποποιήσεις παραμέτρων της πρότασής της που αφορά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις αρκετών χωρών, σύμφωνα με ευρωπαίου αξιωματούχου που μίλησε στο Reuters

Ένα ζήτημα που τίθεται είναι αυτό της επέκτασης της περιόδου χάριτος στους τρεις μήνες (αντί για έναν μήνα) για την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από πλοία με ευρωπαϊκή σημαία ενώ θα υπάρξει δέσμευση πως οι Βρυξέλλες θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στις υποδομές τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του ρωσικού πετρελαϊκού εμπάργκο.

Στις 10.30 αρχίζει σχετική συζήτηση στις Βρυξέλλες σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων. 

10:21 Το Βερολίνο θα στείλει στο Κίεβο επτά αυτοκινούμενα πυροβόλα χόβιτσερ

Η Γερμανία κατέληξε σε συμφωνία για να προμηθεύσει στην Ουκρανία επτά τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα χόβιτσερ, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ από το Σλίατς της Σλοβακίας όπου βρίσκεται.

Με συνήθη πυρομαχικά, το χόβιτσερ έχει βεληνεκές 30 χιλιόμετρα. Με ειδικά πυρομαχικά το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 40 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Θα προσφέρει επίσης εκπαίδευση στο σύστημα πυροβολικού Panzerhaubitzen 2000, ένα πυροβόλο που είναι προσαρμοσμένο σε όχημα και μοιάζει με άρμα μάχης.

10:00  Κίεβο: Σε εξέλιξη ”αυτή την ώρα” η προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από το Azovstal

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μια νέα προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη «αυτή τη στιγμή» για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν παγιδευτεί μαζί με Ουκρανούς μαχητές στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης.

Ο Αντρίι Γιερμάκ, επικεφαλής του επιτελείου του προεδρικού γραφείου, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο της επιχείρησης αλλά είπε ότι θα υπάρξει ενημέρωση αργότερα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οτι «το επόμενο στάδιο διάσωσης αμάχων από το Azovstal βρίσκεται σε εξέλιξη».

Τα τελευταία 24ωρα περισσότεροι απο 500 άμαχτοι από το εργοστάσιο, την πόλη της Μαριούπολης και τις γύρω περιοχές έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στην Ζαπορίζια.  

09:41 Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει την ”ορμητικότητά” τους

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να επιδίδονται σε κάποια μεγάλη στρατηγική κίνηση, που φαινόταν πως ήταν το ζητούμενο  από τη στιγμή που εστίασαν τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Ουκρανία, λέει ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής του βρετανικού think tank Rusi, στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 Today.

Όπως υποστηρίζει, η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει μερικά χιλιόμετρα σε ορισμένες περιοχές, αλλά οι δυνάμεις της έχουν «πολύ μεγάλες απώλειες» και μπορεί να έχουν χάσει την αρχική ορμή τους.

Ο Μπρονκ αναφέρει επίσης ότι οι μάχες είναι πιο έντονες στην ανατολική πόλη Ιζιούμ -που θεωρείται η πύλη για το Ντονμπάς- ενών συνεχίζονται οι  Ουκρανικές αντεπιθέσεις.

09:18 Βρετανικό Υπ.Άμυνας: Η επιμονή των Ρώσων στο Azovstal αναβάλει τα επιχειρησιακά σχέδια στο νότο του Ντονμπάς

Η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καταλάβει πλήρως την πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση. 

Οι προσπάθειες γίνονται ενόψει της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας στις 9 Μαΐου (Εθνική Εορτή στη Ρωσία για τη Νίκη επί της Ναζιστικής Γερμανίας). 

Αναλυτικότερα:

-Οι ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις τους στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal για δεύτερη ημέρα, παρά τις δηλώσεις της Μόσχας ότι στόχος είναι μόνο ο αποκλεισμός του. 

νέα προσπάθεια της Ρωσίας να εξασφαλίσει τον έλεγχο στο Azovstal και να ολοκληρώσει την κατάληψη της Μαριούπολης συνδέεται πιθανώς με τους επερχόμενους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης της 9ης Μαΐου και την επιθυμία του Πούτιν να έχει να επιδείξει μια συμβολική νίκη στην Ουκρανία.

-Αυτή η προσπάθεια έχει υψηλό κόστος σε ανθρωπινό δυναμικό και σε πυρομαχικά ενώ καθηλώνει δυνάμεις της στην Μαριούπολη αναβάλλοντας  τα επιχειρησιακά σχέδια των εισβολέων στα νότια του Ντονμπάς,

-Η ουκρανική αντίσταση συνεχίζεται στο Azovstal.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 06 May 2022

Find out more about the UK government's response: https://t.co/6jHlpk2hy5

Keywords
live, διεθνής αμνηστία, ντμίτρι μεντβέντεφ, bbc radio, ρωσία, ηπα, fsb, αμπχαζία, reuters, πετρελαιο, δημοψηφισμα 2015, μαΐου, στρατος, house, οηε, fao, αλεξ, people, russia, official, revolution, https, bbc, cia, ουίλιαμ, συμμετοχή, μκο, τεστ, γαλλια, ουγγαρια, νέα, βρυξέλλες, tank, radio, today, defence, update, ukraine, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, Μις φαν ντερ ρόε, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, μιλα, ημερομήνια, παρελαση, χωρες, ρωσία, αυτοκινητο, βερολινο, βημα, γερμανια, ηγεσια, ηπα, ηττα, θανατος, θαλασσα, ιατρικη, καθημερινη, μκο, οηε, οικονομια, ουκρανια, προγραμμα, πυλη, ρωσικα, τεστ, τηλεοραση, φυσικο αεριο, φυσικη, χιτλερ, ωρα, bbc, bbc radio, cia, fsb, people, radio, reuters, russia, ukraine, αυστρια, αλεξ, αμνηστια, ανθρωπινα δικαιωματα, αρμενια, αμπχαζία, εβδομαδες, βιεννη, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γεωργια, γινει, γινονται, δευτερο, δεξαμενες, δευτερα, δηλωσεις, διεθνής αμνηστία, διοικηση, διυλιστήρια, δωδεκα, δυναμικο, εγκληματα, εγγραφα, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, εκστρατεια, εβδομαδα, ενεργεια, ενεργα, ενημερωση, εξελιξη, εξι, επενδυσεις, επτα, επιθυμια, ερευνα, ερχεται, ευρωπη, εφυγε, εχθρος, ζητα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, ιρινα, ομιλια, καζακσταν, κατασκευες, κυβερνηση, κινηση, κιεβο, λενιν, λεωφορειο, λεπτομερειες, λογο, μαΐου, μεμονωμενα, μηνες, μοιρα, μορφη, μοσχα, ναζι, νικη, ντμίτρι μεντβέντεφ, ορμη, ουασιγκτον, ουζμπεκισταν, οχημα, παιδι, παιδια, παμε, πλοια, πλοιο, πολωνια, πουτιν, πρωι, ρεκορ, ρητορικη, σαφης, σαββατο, συγνωμη, συζητηση, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σχεδια, σχολια, τεθωρακισμενα, τιμωρια, τουρκια, φυσικο, φινλανδια, φορα, ασφαλεια, defence, δικαιωματα, tank, εξαρτηση, εξαγωγες, ετοιμη, revolution, fao, γερμανο, house, ηγετες, https, χωρα, υπουργειο, εισβολη, κυριακη, mig, μοιαζει, official, ολη μερα, ουίλιαμ, πακετο, πληροφοριες, pro, ρωσοι, σημαια, today, update, θελω να
Τυχαία Θέματα