Fitch: 5% μείωση στις επενδύσεις το 2017 στη Βρετανία λόγω δημοψηφίσματος

Οι επενδύσεις στην βρετανική οικονομία θα μειωθούν κατά 5% τον επόμενο χρόνο, όπως προέβλεψε ο οίκος αξιολόγησης Fitch σήμερα, δύο ημέρες αφού υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας κατά μία βαθμίδα σε ΑΑ από ΑΑ+ με αρνητική προοπτική ύστερα από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

«Αυτή η αβεβαιότητα θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για επενδύσεις και προσλήψεις, ενώ η ενισχυμένη μεταβλητότητα στην χρηματοοικονομική αγορά θα πλήξει περαιτέρω την επιχειρηματική εμπιστοσύνη», ανέφερε ο οίκος.

Έως
το 2018, τα επίπεδα των επενδύσεων θα είναι κατά 15% χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονταν πριν το δημοψήφισμα, ανέφερε ο Fitch, ενώ η οικονομική ανάπτυξη το 2017 και το 2018 θα είναι κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το χρόνο χαμηλότερη σε σχέση με πριν.

«Η κατανάλωση δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από αυτό το σοκ και οι συνολικές δαπάνες από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου θα δουν μια ήπια μείωση το 2017. Η σημαντική πτώση στην αξία της στερλίνας θα αντισταθμίσει εν μέρει το σοκ στη ζήτηση, με τις εξαγωγές πιθανόν να επωφελούνται κάπως βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε ο Fitch.

Ποιες χώρες θα επηρεαστούν

Σύμφωνα με τον Fitch, χώρες όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο θα επηρεαστούν από το Brexit. Οι χώρες αυτές αναλογούν στο 8% των βρετανικών εισαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες. Μόνον οι εξαγωγές της Ιρλανδίας στη Βρετανία αναλογούν στο 17% της οικονομίας της και το 40% των επισκεπτών στη χώρα είναι Βρετανοί.

Η Fitch αναφέρει πως το δημοψήφισμα για το Brexit επηρεάζει αρνητικά την Ιρλανδία, εντείνει τους κινδύνους για την ανάπτυξη και πυροδοτεί αβεβαιότητα για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βόρειο Ιρλανδία.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα