FT: Oι βίλες της Ρόδου πόλος έλξης για τους ξένους επενδυτές

Τοποθετημένη στην «πύλη» του Αιγαίου, οκτώ μίλια ανοικτά των τουρκικών ακτών, η Ρόδος υπήρξε και στο παρελθόν μια χρήσιμη στάση ανεφοδιασμού για τους ιππότες που θα ταξίδευαν δια θαλάσσης, γράφουν οι Financial Times σε εκτενές δημοσίευμά τους για το ελληνικό νησί. Τον 20ο αιώνα η Ρόδος τέθηκε υπό ιταλική και έπειτα υπό βρετανική κυριαρχία πριν γίνει μέρος της Ελλάδας.


Από το 2014 η τουριστική κίνηση στο νησί αυξάνεται συστηματικά. «Έχουμε 300 μέρες λιακάδας το χρόνο», εξηγεί η Κάρα Τσακίρη από τη Sotheby’s International Realty. «Από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο μπορείς να κολυμπήσεις στη θάλασσα». Το γεγονός αυτό προσελκύει επενδυτές που θέλουν να νοικιάζουν τις ιδιοκτησίες τους, σύμφωνα με την Engel &Volkers, με τις προσφορές να έχουν σημειώσει άνοδο 57% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε ετήσια βάση.

Οι δαπάνες των ξένων σε ακίνητα στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 61,7% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με έρευνα της μεσιτικής εταιρείας Remax σε 18 χώρες, η Ελλάδα έχει τις πιο οικονομικά προσιτές κατοικίες στην Ευρώπη, φθηνότερες ακόμα και από τη Ρουμανία και τη Λιθουανία.

Αυτό οφείλεται σε μια βουτιά 45% στις τιμές από το 2008 και μετά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά η Ρόδος έχει αντεπεξέλθει στις πολιτικές και τις οικονομικές κρίσεις καλύτερα απ’ ότι άλλες περιοχές, σύμφωνα με αρκετούς μεσίτες. «Δεν είναι όπως πριν την κρίση, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν στεγαστικά σε ξένους αγοραστές, αλλά η Ρόδος δεν έχει υποφέρει τόσο όσο η ηπειρωτική Ελλάδα», επιβεβαιώνει η Κάρα Τσακίρη.

Το ελληνικό νησί είναι παραδοσιακά δημοφιλές σε Γερμανούς και Βρετανούς αγοραστές, ωστόσο οι Βρετανοί είναι ελάχιστοι λόγω του Brexit, εξαιτίας της αδύναμης στερλίνας και των ανησυχιών γύρω από τα δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη, εξηγεί η Κάρα Τσακίρη.

Το βόρειο τμήμα του νησιού είναι λιγότερο δημοφιλές, καθώς έχει πληγεί από «φθηνή ανάπτυξη», με το Φαληράκι να θεωρείται συνώνυμο με το χειρότερο είδος μαζικού τουρισμού, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η πιο φημισμένη περιοχή είναι γύρω από τη Λίνδο, που έχει ψηφιδωτούς δρόμους, βυζαντινές εκκλησίες και κυβοειδή σπίτια. Φέτος οι τιμές στην περιοχή έχουν ανέλθει στα 7.000 ευρώ/τμ, σύμφωνα με την E&V. Μια αριστοκρατική κατοικία του 17ου αιώνα με τέσσερα υπνοδωμάτια στην πόλη της Λίνδου, με διαμορφωμένη ταράτσα και θέα στη θάλασσα, έχει βγει στην αγορά από την E&V για 1,95 εκατ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα