DW: Έξαρση της ακροαριστερής βίας στη Γερμανία

Για συστηματική χρήση βίας από άτομα που ανήκουν στον ακροαριστερό χώρο της Γερμανίας κάνει λόγο δημοσίευμα της Deutsche Welle, με αφορμή εκτεταμένες συμπλοκές στο Βερολίνο το βράδυ του Σαββάτου.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος εκτιμά ότι στο σύνολο της γερμανικής επικράτειας υπάρχουν 7.700 «προσανατολισμένα στη χρήση βίας άτομα» που κατατάσσονται στον ακροαριστερό χώρο. Η επιθετικότητα αυτών των ομάδων στρέφεται συνηθέστερα κατά του «καπιταλισμού, του φασισμού, του ρατσισμού και του μιλιταρισμού»,
τονίζει η υπηρεσία, ενώ η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες καταγράφουν εντονότερη τάση προς τη βία και αριθμητική αύξηση αξιόποινων πράξεων και κρουσμάτων πρόκλησης σωματικών βλαβών.

Οι πράξεις βίας που καταλογίζονται σε ακροαριστερούς αυξήθηκαν πέρυσι σε ποσοστό σχεδόν 35% σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Η αστυνομία κατέγραψε μεταξύ άλλων και οκτώ απόπειρες ανθρωποκτονίας, τέσσερις εκ των οποίων σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη και όλες εναντίον αστυνομικών. Παράλληλα, η υπηρεσία παρατηρεί πως υπάρχουν λιγότεροι ενδοιασμοί για συγκρούσεις με αστυνομικούς και ότι οι συμπλοκές ακροαριστερών με μέλη ακροδεξιών ομάδων είναι πιο βίαιες.

«Προπύργια» των ακροαριστερών ομάδων είναι εκτός από το Βερολίνο, το Αμβούργο και η Λειψία. Πάντως ο ακροαριστερός χώρος είναι κατακερματισμένος, επισημαίνει η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Επίσης, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ακροαριστερές ομάδες επωφελούνται και από δημόσιες τοποθετήσεις ανοχής από πολιτικούς του αριστερού πολιτικού φάσματος. «Υπάρχει κεκαλυμμένη ή ανοιχτή αλληλεγγύη προς βίαια μέλη ακροαριστερών ομάδων», επισήμανε στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF ο πολιτικός επιστήμονας Κλάους Σρέντερ. Όπως εξήγησε ο ίδιος, «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα στον χώρο της Αριστεράς και των Πρασίνων προτιμούν τείνουν να παραβλέπουν ή να υποβαθμίζουν τις πράξεις βίας από ακροαριστερούς παραπέμποντας στη βίαιη δράση ακροδεξιών ομάδων».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα