Associated Press: Προσφυγικό - Σκληρότεροι κανόνες για το άσυλο στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση της Ελλάδας υποσχέθηκε την Τρίτη (22 Οκτωβρίου) να αυστηροποιήσει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ασύλου για τους μετανάστες, να διευρύνει τις εξουσίες σε σχέση με την κράτηση και να επιταχύνει τις απελάσεις, καθώς οι αρχές αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αύξηση των νέων αφίξεων.

Το νομοσχέδιο 250 σελίδων που κατατέθηκε στη Βουλή απαιτεί επίσης να πληρούνται αυστηρότερα κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου.

«Οι άνθρωποι πρέπει

να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, να ζητήσουν άσυλο και να παραμείνουν στη χώρα για πάντα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει προκαλέσει έντονες πιέσεις στα ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές, όπου παραμένουν πάνω από 25.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες, κυρίως σε υπερπλήρεις χώρους υποδοχής.

Οι περιορισμοί στη μετακίνηση στα νησιά επιβλήθηκαν με μια συμφωνία του 2016 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα σταματούσε την είσοδο των μεταναστών στην Ευρώπη έναντι οικονομικής βοήθειας ύψους 6,6 δισ. ευρώ και θα δεχόταν την επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα.

Αλλά οι επιστροφές έχουν σταματήσει, ενώ ο αριθμός των ημερήσιων αφίξεων στα ελληνικά νησιά έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που συνάφθηκε η συμφωνία, πριν από τρία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να διευρύνει το δίκτυο καταυλισμών - και στην ηπειρωτική χώρα - αλλά υποστηρίζει ότι απαιτείται αυστηρότερη αστυνόμευση για να λειτουργήσει το νέο σύστημα.

Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες είναι υπερβολικά περιοριστικοί.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΠροσφυγικό ή μεταναστευτικό;

«Αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά κρίσιμων αλλαγών που θα οδηγήσουν σε δυνητικά σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, θα οδηγήσει πολλούς ανθρώπους σε μια γκρίζα περιοχή χωρίς χαρτιά και κατάλληλη τεκμηρίωση», ανέφεραν σε κοινή δήλωση τους έξι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων - συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών γραφείων της Διεθνούς Αμνηστίας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Την Τρίτη, περίπου 700 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν από το νησί της Σάμου στο λιμάνι της Ελευσίνας και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα.

Ωστόσο, οι αρχές της Σάμου δήλωσαν ότι δεν μειώνεται η πίεση αρκετά. Δήλωσαν ότι άλλες 200 αφίξεις είχαν καταγραφεί τη Δευτέρα (21 Οκτωβρίου) και διοργάνωσαν διαμαρτυρία για να απαιτήσουν πιο αποφασιστική κυβερνητική δράση.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Προσφυγικό: Χειρότερος μήνας της τριετίας ο Σεπτέμβριος με 12.500 αφίξεις Ο Ερντογάν, τα πυρηνικά όπλα και η συμμαχία ΝΑΤΟ - Τουρκίας που εξελίσσεται σε μυθοπλασία «Κρύβονται και άλλοι πίσω από το βέτο της Γαλλίας»
Keywords
Τυχαία Θέματα