Ars Theatralis: Μία έκθεση αφιερωμένη στο έργο του βραβευμένου αρχιτέκτονα Μάνου Περράκη

Ο Μάνος Περράκης φωτογραφημένος στο Θέατρο Μάνης 

Με την έκθεση «Ars Theatralis: Από τα θέατρα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο», που εγκαινιάζεται σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, o βραβευμένος με χρυσό βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Θεατρικού Ντιζάϊν και Αρχιτεκτονικής στην Πράγα, αρχιτέκτων Μάνος Περράκης συστήνεται στο ευρύ κοινό μέσα από το έργο του, που μετρά 60 χρόνια, 26 θέατρα και μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας.

Ο αρχιτέκτων που εξειδικεύτηκε στο σχεδιασμό θεάτρων και μας παρέδωσε την πρωτοποριακή

Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν της οδού Φρυνίχου, το Σχολείο της Ειρήνης Παπά, το Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη, το Περιστρεφόμενο Θέατρο της Ρώμης και πολλά ακόμα, είναι επίσης ο αρχιτέκτων της επέκτασης και της ανάπλασης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που πλαισίωσε την ιστορική έπαυλη «Ιλίσσια» της Δούκισσας της Πλακεντίας, γι’ αυτό και δύσκολα η έκθεση αυτή θα έβρισκε καλύτερη θέση.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Το 1986 ο Μάνος Περράκης σχεδιάζει το Θέατρο Ιλίσια της Νόνικας Γαληνέα και του Αλέκου Αλεξανδράκη στο χώρο του κινηματογράφου Ιλίσια.

Στην έκθεση ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να μελετήσει τη σκέψη και το σύμπαν του δημιουργού Περράκη, προσεγγίζοντάς το μέσα από έννοιες που επανέρχονται και εξελίσσονται από δουλειά σε δουλειά μέσα στα χρόνια.

Από το πλούσιο αρχείο του, που ανήκει πλέον στο Μουσείο Μπενάκη, εκτίθενται σχέδια, σκίτσα, μακέτες, αφίσες, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό.

Για πρώτη φορά βλέπει στην έκθεση το φως της δημοσιότητας όμως και μέρος της πλούσιας προσωπικής συλλογής τέχνης του αρχιτέκτονα, έργων που πάντα πλαισίωναν τους χώρους και τη ζωή του, έργων φιλοτεχνημένων από φίλους, με τους οποίους συνομιλούσε και συνομιλεί δημιουργικά.

Το περιβάλλον της έκθεσης μας καλεί να κινηθούμε μεταξύ του σχεδιαστηρίου του αρχιτέκτονα και της θεατρικής αίθουσας, δίνοντας τη δυνατότητα σε αρχιτέκτονες και μη, να γνωρίσουν από κοντά τη δημιουργική διαδικασία της γέννησης μιας θεατρικής σκηνής.

Άποψη της έκθεσης

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη, αναπτύσσεται στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων του BXM σε τέσσερις ενότητες, σε επιμέλεια και σχεδιασμό της αριχτέκτονος-μουσειολόγου Ερατούς Κουτσουδάκη.

Υπαίθριο Θέατρο Μάνης, σχεδιασμένο από τον Μάνο Περράκη το 2004

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει το εικονογραφημένο χρονολόγιο των έργων του Περράκη σε πρώτο πρόσωπο, προγράμματα θεατρικών παραστάσεων, μετάλλια και πλακέτες βράβευσης, το χρυσό κόσμημα σχεδιασμένο από τον οίκο Φανουράκη που απεικονίζει το θέατρο Σαγούντο στην Βαλένθια της Ισπανίας που σχεδίασε ο Περράκης, το κινούμενο πορτραίτο του από την σειρά της ζωντανής ζωγραφικής του Κώστα Τσόκλη, που εκτέθηκε το 1986 στην Μπιενάλε της Βενετίας, καθώς και αρχιτεκτονικές μακέτες θεάτρων, από μόνες τους έργα τέχνης, η μία μάλιστα φιλοτεχνημένη από τον εικαστικό Νίκο Αλεξίου.

Θέατρο Τέχνης οδού Φρυνίχου, στιγμιότυπο από τη φάση κατασκευής. Διακρίνονται ο Κάρολος Κουν, η Μελίνα Μερκούρη και ο Μάνος Περράκης

Εκτός από την παρουσίαση του Μουσείου, τα 26 θέατρα, παρουσιάζονται σε ένα υποβλητικό θεατρικό χώρο, επί «σχεδιαστηρίων» με πρωτότυπο υλικό, ενώ  στην αίθουσα με τίτλο «Στο Σύμπαν Χαρισματικών Συνομιλητών», εκτίθενται έργα και συλλεκτικά αντικείμενα από το γραφείο του Περράκη, που αποκαλύπτουν τις επιρροές του, τις σχέσεις του με τους ανθρώπους γύρω από τα έργα του.

Την έκθεση συνοδεύει σχετικός κατάλογος που επιμελείται ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, αρχιτέκτων Δημήτρης Φιλιππίδης, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα, και πρόκειται να παρουσιαστεί στο άμεσο μέλλον.

Eπιμέλεια έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτων-μουσειολόγος

Συντονισμός: Γιώργος Τριανταφύλλου, αρχιτέκτων

Info

Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα 10675
Τηλέφωνο: 213213 9500, 213213 9517

Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου 2023 - 28 Ιανουαρίου 2024. 

Related...Γιώργος Χατζημιχάλης: Μια ζωγραφική περιπέτεια 56 χρόνων στο Μουσείο Μπενάκη«Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο». Μια ιστορία επιβίωσης μέσα από το φακό του Robert McCabeΣπάνιο έργο της Αρτεμισία Τζεντιλέσκι ανακαλύφθηκε τυχαία στο Ανάκτορο του Χάμπτον Κορτ
Keywords
Τυχαία Θέματα