20 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση με υγρό αέριο στο μετρό του Τόκιο. Χιλιάδες Ιάπωνες ακόμα υποφέρουν από προβλήματα στην όραση

Την Παρασκευή που μας πέρασε, η Ιαπωνία έκλεισε 20 χρόνια από την επίθεση με θανατηφόρο αέριο Σαρίν που έγινε στο μετρό του Τόκιο, πίσω από την οποία κρυβόταν μια μυστηριώδης παραθρησκευτική οργάνωση. Πρόκειται για το χειρότερο χτύπημα που έχει υποστεί η Ιαπωνία στη σύγχρονη ιστορία της, ένα χτύπημα που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία για την απόκτηση χημικών όπλων από τρομοκρατικές
ομάδες.

Η επίθεση στο σύστημα του μετρό του Τόκιο, άφησε πίσω της 13 νεκρούς και περισσότερα από 6.000 άτομα που ακόμα υποφέρουν από τις παρενέργειες του αερίου νεύρων (προβλήματα όρασης, κόπωση), 20 χρόνια αργότερα.

«Το περιστατικό δεν θεωρείται ακόμα λήξαν, επειδή είναι πολλοί αυτοί που υποφέρουν ακόμα από τις συνέπειες του Σαρίν» είπε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Shinzo Abe στην επίσημη τελετή της επετείου την Παρασκευή.

Ο σταθμάρχης Mitsuaki Ota περπατά προς το βωμό που στήθηκε για τα θύματα της θανάσιμης επίθεσης με αέριο νεύρων του 1995 στο Τόκιο, στην τελετή της Παρασκευής.

Στις 20 Μαρτίου 1995, μέλη παραθρησκευτικής οργάνωσης πέταξαν πέντε πλαστικές σακούλες με υγρό Σαρίν στα, γεμάτα με κόσμο λόγω ώρας αιχμής, βαγόνια του μετρό στο Τόκιο. Σε μια συντονισμένη επίθεση, οι δράστες τρύπησαν τις σακούλες με τις μεταλλικές άκρες των ομπρελών που κρατούσαν, απελευθερώνοντας το αέριο νεύρων στα βαγόνια.

Το, τότε, ρεπορτάζ των New York Times περιγράφει τις εφιαλτικές σκηνές που ακολούθησαν:

«Καθώς τα τρένα έφταναν στους σταθμούς και άνοιγαν τις πόρτες τους, οι επιβάτες παραπατούσαν προς τα έξω και λιποθυμούσαν στις πλατφόρμες (...)

Σύντομα οι είσοδοι για το μετρό έμοιαζαν με πεδία μάχης, καθώς τραυματισμένοι επιβάτες έπεφταν λαχανιασμένοι στο έδαφος, μερικοί από αυτούς με αίμα να αναβλύζει από την μύτη ή το στόμα τους. Στρατεύματα από μονάδες χημικού πολέμου έσπευσαν στα κρίσιμα σημεία με ειδικά οχήματα καθαρισμού του αέρα και άντρες με αντιασφυξιογόνες μάσκες και ρούχα που θύμιζαν διαστημικές στολές, ανίχνευαν για στοιχεία.»

Ένας επιβάτης του μετρό, καλύπτοντας το στόμα του με μαντήλι, συνοδεύεται από μασκοφόρους αστυνομικούς έξω από τον σταθμό Akasaka του Τόκιο, στις 20 Μαρτίου 1995.

Το αέριο νεύρων Σαρίν, ένα από τα πιο θανατηφόρα αέρια του είδους στον πλανήτη, αναπτύχθηκε από τους Ναζί στη Γερμανία του '30. Αργότερα, οι ειδικοί δήλωσαν πως ο αριθμός των νεκρών στο Τόκιο θα μπορούσε να είχε ανέρθει σε χιλιάδες, αν το Σαρίν είχε διοχετευθεί στα βαγόνια με διαφορετική μέθοδο. Η επίθεση άφησε την Ιαπωνία παραλυμένη, ενώ η ένταση έφτασε στα ύψη τους μήνες που ακολούθησαν καθώς οι αρχές ανέτρεψαν ένα νέο κύμα επιθέσεων με χημικά και αέρια.

Ένας επιβάτης δέχεται τις πρώτες βοήθειες από μια επείγουσα ιατρική ομάδα σε ένα πρόχειρα φτιαγμένο καταφύγιο, έπειτα από εισπνοή του θανατηφόρου αέριου νεύρων που εξαπέλυσε η παραθρησκευτική οργάνωση στο σύστημα του μετρό του Τόκιο.

Οι υποψίες έπεσαν γρήγορα πάνω στην ιαπωνική παραθρησκευτική οργάνωση Aum Shinrikyo. Η αστυνομία εισέβαλε στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης σε όλη τη χώρα, ανακαλύπτοντας εκτενή σχέδια προετοιμασίας χημικών επιθέσεων και συλλαμβάνοντας σχεδόν 200 μέλη της. Ο αρχηγός της Aum Shinrikyo, Shoko Asahara, συνελήφθη δύο μήνες μετά, οι αρχές όμως χρειάστηκαν άλλα 17 χρόνια για να εντοπίσουν τους δύο τελευταίους φυγάδες που καταζητούνταν για την επίθεση. Σήμερα, δεκατρία μέλη της οργάνωσης, μαζί τους και ο Asahara, βρίσκονται στη φυλακή αναμένοντας την εκτέλεση της θανατικής ποινής στην οποία καταδικάστηκαν.

Ο ηγέτης της Aum Shinrikyo, Shoko Asahara, σε φωτογραφία από τον Οκτώβριο του 1990.

Φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες, μέλη των ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας Εδάφους, καθαρίζουν τα βαγόνια του μετρό μετά την επίθεση της 20ης Μαρτίου του 1995.

Η Ιαπωνία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αναζητά απαντήσεις σχετικά με τα αίτια πίσω από την τρομοκρατική επίθεση του 1995. Ο Asahara δεν παραδέχτηκε ποτέ πως έδωσε την εντολή εκτέλεσης της επίθεσης στους ακολούθους του, ενώ οι ιαπωνικές αρχές δήλωσαν πως σκοπός της οργάνωσης ήταν να διαταράξει την επικείμενη αστυνομική καταστολή που είχε σχεδιαστεί εναντίον της, καθώς και να επισπεύσει την αποκάλυψη.

Μια διμοιρία κρανοφόρων ΜΑΤ κινείται προς τις εγκαταστάσεις της σέκτας Aum Shinri Kyo στους πρόποδες του Όρους Φούτζι, την Τρίτη 28 Μαρτίου 1995.

Αστυνομικοί των ΜΑΤ, φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες, βρίσκονται σε αναμονή κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής σε κτίριο της αμφιλεγόμενης αίρεσης Aum Supreme Truth στο Kamikuishiki, δυτικά του Τόκιο, ξημερώματα 22ας Μαρτίου 1995.

Τα θύματα της επίθεσης όμως, επιμένουν πως η Ιαπωνία δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ όσα συνέβησαν πριν από 20 χρόνια. Η Shizue Takahashi, της οποίας ο σύζυγος πέθανε στην τρομοκρατική επίθεση, είπε στην ιαπωνική εφημερίδα The Asahi Shimbum την Παρασκευή: «Αν ο αριθμός των ανθρώπων που δεν γνωρίζουν το γεγονός αυξηθεί, θα ξανασυμβεί μια παρόμοια τραγωδία. Θέλω λοιπόν οι νέοι άνθρωποι να δείξουν ενδιαφέρον για όσα συνέβησαν.»
Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα