Βασίλισσα Mary της Δανίας: Γιατί ο 18χρονος γιος της παίρνει τον θρόνο ενώ απουσιάζει ο βασιλιάς Frederik

14:30 31/1/2024 - Πηγή: InStyle

Ο πρίγκιπας Christian της Δανίας εκτελεί χρέη αρχηγού κράτους, ενώ ο πατέρας του βασιλιάς Frederik βρίσκεται εκτός της χώρας.

Ο Frederik, 55 ετών, βρίσκεται στην Πολωνία για την πρώτη του βασιλική υποχρέωση στο εξωτερικό, αφήνοντας τον μεγαλύτερο γιο του ως βασιλέα κατά τη διάρκεια της απουσίας του.

Ο 18χρονος θα αναλάβει τον ρόλο μέχρι ο πατέρας του να επιστρέψει στη Δανία την Παρασκευή με πιθανά καθήκοντα που περιλαμβάνουν την υπογραφή νόμων, δημόσιες εμφανίσεις και διορισμό ή αποπομπή υπουργών.

Δείτε αυτή
τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DET DANSKE KONGEHUS (@detdanskekongehus)

Ως ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά, ο Christian είναι “αναπληρωτής αντιβασιλέας” και ο ρόλος του επικεφαλής του κράτους πέφτει σε αυτόν πριν από τη σύζυγο του Frederik, τη βασίλισσα Mary.

Σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του, η θέση θα περιέλθει στη Mary και στη συνέχεια στον πρίγκιπα Joachim και στην πριγκίπισσα Benedikte.

Ο ιστορικός και εμπειρογνώμονας του βασιλικού οίκου Sebastian Olden-Jørgensen από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δήλωσε στο δανέζικο δημοσίευμα BT ότι το παλάτι λειτουργεί “εντελώς σύμφωνα με το πρωτόκολλο”.

“Υπάρχει, άλλωστε, μια ιεραρχία και μια σειρά κατάταξης στον βασιλικό οίκο, και αυτό γίνεται σεβαστό”, είπε.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DET DANSKE KONGEHUS (@detdanskekongehus)

Ο Christian ανέβηκε στην ιεραρχία όταν η βασίλισσα Margrethe παραιτήθηκε από τον θρόνο στις 14 Ιανουαρίου αφήνοντας τον Frederik ως διάδοχό της. Ο τριήμερος ρόλος είναι το πρώτο ανεξάρτητο καθήκον που ανέλαβε ο πρίγκιπας μετά την αλλαγή μονάρχη.

Ο Olden-Jørgensen δήλωσε ότι εάν ο Christian χρειαστεί να υπογράψει για έναν νόμο ενώ ο Frederik λείπει δεν αναμένεται να τον αμφισβητήσει.

‘Κατ’ αρχήν και στα χαρτιά, μπορεί να αρνηθεί να υπογράψει έναν νόμο, αλλά για πάνω από εκατό χρόνια αυτό δεν αποτελούσε καθόλου επιλογή‘, εξήγησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα