Βασίλισσα Margrethe: Αέρας αλλαγής στα Παλάτια της Ευρώπης μετά την παραίτησή της – To γυναικείο μέλλον της μοναρχίας

15:36 19/1/2024 - Πηγή: InStyle

Σε αχαρτογράφητα νερά έχει εισέλθει η μοναρχία στην Ευρώπη, μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή στον θρόνο της Δανίας.

Η βασίλισσα Margrethe ανακοίνωσε την παραίτησή της στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της. Έπειτα από 52 χρόνια στον θρόνο παρέδωσε τα ηνία της εξουσίας. Τη 14η Ιανουαρίου επίσημα βασιλιάς ανακηρύχθηκε ο πρωτότοκος γιος της, Frederik.

Ο θεσμός της μοναρχίας είχε αρχίσει να αλλάζει μετά τον θάνατο της βασίλισσας

Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο του 2022. Ωστόσο, και η δική της 70ετή βασιλεία διαμόρφωσε τη σύγχρονη μοναρχία.

Πλέον άνεμος αλλαγής πνέει στις ευρωπαϊκές βασιλικές αυλές, καθώς με τις εκτεταμένες νομικές αλλαγές τα κορίτσια έχουν πλέον το δικαίωμα να κληρονομήσουν το στέμμα στις περισσότερες από αυτές.

Στη Βρετανία ο Κάρολος έγινε βασιλιάς έπειτα από 70 χρόνια αναμονής και o διάδοχός του είναι ο William. Στη Δανία εδώ και μία εβδομάδα βασιλιάς είναι ο Frederik. Ωστόσο, τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες που έχουν ακόμη βασιλιά;

Πριγκίπισσα Leonor της Ισπανίας, 18 χρόνων

Η Leonor είναι η διάδοχος του ισπανικού θρόνου. Η 18χρονη πριγκίπισσα είναι δημοφιλής στον ισπανικό λαό και προκαλεί ενθουσιασμό με την αφοσίωσή της. Η Leonor είναι η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Felipe VI και της βασίλισσας Letizia και πιθανή διάδοχος του ισπανικού θρόνου, αλλά μόνο εφόσον οι γονείς της δεν γεννήσουν γιο. Κάπως απίθανο πλέον. Η Ισπανία εξακολουθεί να έχει ανδρική πρωτογονία όσον αφορά το στέμμα και τη διαδοχή του. Η αδελφή της, η πριγκίπισσα Sofía, είναι δύο χρόνια μικρότερή της.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Queen Letizia of Spain (@queenletizia)

Η Leonor εκπαιδεύεται να γίνει βασίλισσα από μικρή ηλικία και πιστεύεται ότι μιλάει τέσσερις γλώσσες. Εκφώνησε την πρώτη της δημόσια ομιλία το 2018, όταν ήταν μόλις 13 ετών, με αφορμή την 40ή επέτειο του ισπανικού συντάγματος. Το 2019, εκφώνησε μια εντυπωσιακή ομιλία στα βραβεία του Ιδρύματος Princess of Girona στη Βαρκελώνη σε τέσσερις γλώσσες – ισπανικά, καταλανικά, αγγλικά και αραβικά.

Εκτός από το ότι κληρονόμησε την κομψή αίσθηση του στιλ της μητέρας της, φέρεται να έχει μάθει να παίζει τένις και να κάνει ιστιοπλοΐα και γυμναστική και να παίζει τσέλο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Queen Letizia of Spain (@queenletizia)

Έκανε την πρώτη της σόλο εμφάνιση χωρίς τη μητέρα και τον πατέρα της σε ηλικία 15 ετών, καθώς προήδρευσε στην 30ή επέτειο του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Μαδρίτη το 2021. Την υποδέχθηκαν η τότε αναπληρώτρια πρωθυπουργός Carmen Calvo και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες Luis García Montero.

Έξι μήνες αργότερα, η πριγκίπισσα πήγε στην Ουαλία για να σπουδάσει στο ιδιωτικό Atlantic College. Με το παρατσούκλι “Hippie Hogwarts”, το πρόγραμμα σπουδών του σχολείου περιελάμβανε ασυνήθιστες δραστηριότητες, όπως Tai Chi και θιβετιανή λογοτεχνία. Βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου σε ένα κάστρο του 12ου αιώνα στο Vale of Glamorgan.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Queen Letizia of Spain (@queenletizia)

Η Leonor εγγράφηκε σε ένα διετές πρόγραμμα σπουδών αξίας 67.000 λιρών για να σπουδάσει για το δίπλωμα International Baccalaureate στο σχολείο, το οποίο έχει πλέον ολοκληρώσει. Το καλοκαίρι ξεκίνησε η τριετής στρατιωτική της εκπαίδευση. Σύμφωνα με την παράδοση, η διάδοχος του ισπανικού θρόνου πρέπει να ολοκληρώσει τα τρία χρόνια, καθώς ακολουθεί την πορεία του πατέρα της, βασιλιά Felipe. Έχει επίσης ανακοινωθεί ότι η νεαρή πριγκίπισσα θα συνεχίσει να σπουδάζει νομικά στο Πανεπιστήμιο μόλις ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στον στρατό, αν και η επιλογή του Πανεπιστημίου δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Πρίγκιπας Haakon της Νορβηγίας

Ο 50χρονος πρίγκιπας Haakon είναι το νεότερο παιδί και ο μοναδικός γιος του βασιλιά Harald V και ο φυσικός διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας.

Το 2001, ο πρίγκιπας Haakon παντρεύτηκε τη Mette-Marit Hoebe με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Έχει μια μεγαλύτερη αδελφή, την πριγκίπισσα Martha Louisa. Σύμφωνα με την κληρονομική διαδοχή της Νορβηγίας, ο Haakon έγινε διάδοχος όταν ο πατέρας του ανέβηκε στον θρόνο το 1991. Να σημειωθεί ότι η πριγκίπισσα αδελφή του, μοναχοκόρη του βασιλιά Harald Ε’ και της βασίλισσας Sonja ανακοίνωσε την ημερομηνία του γάμου της με τον μνηστήρα της, τον σαμάνο Durek.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Det Norske Kongehuset (@detnorskekongehus)

Ο Haakon γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1973 στο Όσλο, γιος του πρίγκιπα -τότε- Harald και της πριγκίπισσας Sonia.

Ο Haakon παντρεύτηκε μια κοινή θνητή και ανύπαντρη μητέρα, τη Mette-Marit Tieshem Hoebe στις 25 Αυγούστου 2001 στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στο Όσλο. Ο νυν βασιλιάς της Δανίας Frederik ήταν ο κουμπάρος του.

Όταν ανακοινώθηκε ο αρραβώνας του Haakon και της Hoebe πολλοί Νορβηγοί θεωρούσαν ότι η επιλογή της συζύγου του ήταν ακατάλληλη. Ο κύριος λόγος ήταν ότι η Hoebe ήταν μια ανύπαντρη μητέρα. Αλλά και οι πληροφορίες σχετικά με συμμετοχή της στη rave σκηνή του Όσλο που συνοδευόταν από μια υποκουλτούρα των ναρκωτικών, συνέβαλε στην κριτική που δεχόταν. Επιπλέον, ο πατέρας του παιδιού της είχε καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Σε μια συνέντευξη Τύπου πριν από τον γάμο η Hoebe εξήγησε το παρελθόν της, που συνέχισε να απασχολεί τον δημόσιο διάλογο στη Νορβηγία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Det Norske Kongehuset (@detnorskekongehus)

Ο Haakon και η Mette-Marit απέκτησαν μια κόρη και ένα γιο: την Ingrid Alexandra (2004) και τον Sverre Magnus (2005). Ο Haakon είναι επίσης θετός πατέρας του γιου της Mette-Marit, του Marius Borg Hoebe, από τη σχέση της με τον Morten Borg.

Πρίγκιπας Guillaume του Λουξεμβούργου

Ο πρίγκιπας Guillaume Jean Joseph Marie, πρίγκιπας του Λουξεμβούργου, πρίγκιπας του Nassau και των Bourbon-Parma, είναι ο πρωτότοκος γιος του Μεγάλου Δούκα Henri και της Μεγάλης Δούκισσας Maria Teresa του Λουξεμβούργου. Μετά την άνοδο του πατέρα του στο θρόνο στις 7 Οκτωβρίου 2000, ο πρίγκιπας Γκιγιόμ ορκίστηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2000 και έτσι έγινε επίσημα Κληρονομικός Μέγας Δούκας.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Cour grand-ducale Luxembourg (@courgrandducale)

Στις 26 Απριλίου 2012 , ο Μέγας Δούκας και η Μεγάλη Δούκισσα ανακοίνωσαν τον αρραβώνα του πρίγκιπα Guillaume και της κόμισσας Stephanie de ντε Λανόι . Ο γάμος εορτάστηκε στον καθεδρικό ναό της Notre-Dame στην πόλη του Λουξεμβούργου στις 20 Οκτωβρίου 2012 . Η κόμισσα Stéphanie γίνεται τότε πριγκίπισσα και κληρονομική Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου.

To ζευγάρι απέκτησε δύο γιους: τον πρίγκιπα Charles Jean Philippe Joseph Marie Guillaume και τον πρίγκιπα François Henri Luis Marie Guillaume.

Πριγκίπισσα Catharina-Amalia της Ολλανδίας, 20 χρόνων

Είναι η διάδοχος του θρόνου του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, που αποτελείται από τις χώρες της Ολλανδίας, του Κουρασάο, της Αρούμπα, και του Αγίου Μαρτίνου. είναι το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά Willem-Alexander και της βασίλισσας Máxima. Έγινε κληρονόμος όταν ο πατέρας της ανέβηκε στον θρόνο στις 30 Απριλίου 2013, μετά την παραίτηση της γιαγιάς της βασίλισσας Beatrix. Έχει δύο μικρότερες αδελφές, τις πριγκίπισσες Alexia και Ariane.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη

Keywords
Τυχαία Θέματα