Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: 6 βιβλία από γυναίκες συγγραφείς που ξεχωρίζουμε

19:30 8/3/2024 - Πηγή: InStyle

Μπορεί σήμερα, εν έτει 2024, να συναντάς πολλά γυναικεία ονόματα στο χώρο της λογοτεχνίας, ωστόσο αυτό δεν ήταν η νορμαλιτέ πάντα. Παλιότερα οι γυναίκες που έγραφαν βιβλία ήταν ελάχιστες, για να μην αναφέρουμε εκείνες που έγραφαν με αντρικό ψευδώνυμο. Έχουν περάσει όμως χρόνια από τότε και ευτυχώς οι κατακτήσεις από τους αγώνες για την ισότητα των φύλων έχουν φέρει μια ισορροπία σε αυτόν τον τομέα.

Σήμερα, που γιορτάζουμε οι γυναίκες και οι θηλυκότητες όλου του κόσμου (για να μην πω ότι γιορτάζει η θηλυκή πλευρά, που όλοι έχουμε ανεξαρτήτως κυρίαρχου φύλου και φανώ αιρετική) θεωρήσαμε

ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία για να μιλήσουμε εδώ, στη στήλη Serial Reader, για τις γυναικείες πένες που έγραψαν με το μελάνι τους στην καρδιά μας. Αν περιμένετε να αναφερθώ στην Βιρτζίνια Γουλφ, την Τζέιν Όστεν, την Χάρπερ Λι και την Κική Δημουλά… δεν θα το κάνω γιατί τις γνωρίζετε ήδη. Έχουν μιλήσει πολλοί πριν από εμάς εδώ για τις πιο εμβληματικές κυρίες στην ιστορία της λογοτεχνίας και πιθανότατα το έχουν κάνει καλύτερα από ότι θα το έκανα εγώ τώρα.

Εμείς εδώ, θα δώσουμε ένα μικρό shout out στις γυναίκες που υπογράφουν υπέροχα βιβλία που μάλλον δεν έχουν πέσει στα χέρια σας.

Κανονικοί Άνθρωποι – Sally Rooney (εκδ. Πατάκη)

Ξεκινάω με την γυναίκα που εγώ θα πω ότι είναι η φωνή της γενιάς μου. Το Normal People (όπως λέγεται ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου) έχει γίνει και σειρά στο Netflix –αυτή πιθανότατα την έχετε δει. Πολύ ωραία σειρά –δε λέω. Ωστόσο το βιβλίο είναι πολύ καλύτερο και το επίσης σημαντικό, οι εκδόσεις Πατάκη το έχουν επιμεληθεί τόσο καλά με την μετάφραση και την απόδοσή του να μην είναι κατώτερη του αρχικού κειμένου της Rooney (κάτι που συμβαίνει σπάνια στην μεταφρασμένη λογοτεχνία).

Όλα τα βιβλία της Rooney είναι εξαιρετικά στα μάτια μου, ωστόσο το Κανονικοί Άνθρωποι το ξεχωρίζω γιατί κατάφερε να με κάνει να ταυτιστώ και με τους δύο πρωταγωνιστές κατά περιπτώσεις. Η Μαριάν με τον Κόνελ δεν έχουν την τέλεια σχέση, αλλά έχουν μια ειλικρινή, αντιφατική –πολλές φορές κακοποιητική- σχέση που όμως είναι απόλυτα κανονική. Η Rooney μέσα από αυτό το ψυχογράφημα αγάπης περιγράφει τέλεια τον έρωτα στα φοιτητικά χρόνια, χωρίς να τον ρομαντικοποιεί βλακωδώς για να μας συνεπάρει σε ένα ψεύτικο αλλά ωραίο σενάριο. Κι αυτό την κάνει να ξεχωρίζει στα μάτια μου.

Της Καρδιάς το Πεπρωμένο – Έλενα Αντωνίου (εκδ. Silk) Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη

Keywords
Τυχαία Θέματα