Μίκης Θεοδωράκης-Μάνος Χατζιδάκις: Τα δύο ιερά τέρατα της ελληνικής μουσικής σε μια σπάνια φωτογραφία

18:22 29/7/2022 - Πηγή: InStyle

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε σαν σήμερα το 1925. Τρεις μήνες αργότερα γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις. Για τη σχέση τους είχαν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, όμως, η αλήθεια είναι ότι τα δύο ιερά τέρατα της ελληνικής μουσικής είχαν απέραντη εκτίμηση και θαυμασμό ο ένας για τον άλλον.

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram

μια σπάνια φωτογραφία με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη να απολαμβάνουν ένα από τα καλοκαιρινά βράδια του ’62 στο ζαχαροπλαστείο Παπασπύρου στο Σύνταγμα.

Γράφει ο Άρης Λουπάσης στην ανάρτησή του:

Ο Μάνος Χατζιδάκις με τον Μίκη Θεοδωράκη απολαμβάνουν ένα από τα καλοκαιρινά βράδια του ’62 στο ζαχαροπλαστείο Παπασπύρου στο Σύνταγμα (σημερινό McDonald’s). Το συγκεκριμένο κατάστημα αποτέλεσε από την δεκαετία του ’50 και για τα επόμενα 30 χρόνια ένα από τα αγαπημένα στέκια των Αθηναίων και πολλών γνωστών καλλιτεχνών, προσφέροντας γλυκίσματα βασισμένα σε σπιτικές συνταγές και το περίφημο χειροποίητο παγωτό κασάτο που έκανε θραύση σε όλη την πρωτεύουσα.

Στις 14 Ιουνίου του ’62 ο Χατζιδάκις με στόχο να δώσει έναν αέρα ανανέωσης στην ελληνική επιθεώρηση ανεβάζει στο θέατρο Παρκ της Λ.Αλεξάνδρας την παράσταση “Οδός Ονείρων”. Πρωταγωνιστές οι Δημήτρης Χορν, Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρω Κοντού και άλλοι εκλεκτοί συντελεστές και σε έκτακτες εμφανίσεις οι Νάνα Μούσχουρη, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Ευγένιος Σπαθάρης.

Πέντε μέρες νωρίτερα στην ίδια γειτονιά στο Μετροπόλιταν ο Θεοδωράκης ανεβάζει την “Όμορφη πόλη” με τους Γρηγόρη Μπιθικώτση και Ντόρα Γιαννακοπούλου στο μουσικό πρόγραμμα και τις αδερφές Καλουτά με ένα δυνατό καστ ηθοποιών και την Μάρθα Καραγιάννη σε πρώτη εμφάνιση, στην πρόζα. Δύο πρωτοποριακές για την εποχή παραστάσεις που αποτελούν “σταθμό” για το ελληνικό θέατρο συνδυάζοντας μοναδικά το μουσικό με το θεατρικό στοιχείο.

Παρά το γεγονός ότι κάποια δημοσιεύματα αναφέρονται σε τεταμένες σχέσεις μεταξύ των συνθετών, εκείνοι με απέραντη εκτίμηση και θαυμασμό ο ένας στο έργο του άλλου, αποφασίζουν να συμπράξουν καλλιτεχνικά το επόμενο καλοκαίρι στο Παρκ σε μια ιστορική συνάντηση με την “Μαγική πόλη”. Μια ονειρεμένη παράσταση με λιτές σκηνογραφίες, λίγα θεατρικά κείμενα και ατέλειωτη μουσική από τα συγκλονιστικά και αξεπέραστα τραγούδια τους χωρισμένη σε δύο ισότιμα μέρη.

Οι δύο τεράστιες αυτές μορφές άνοιξαν νέους ορίζοντες στην ελληνική μουσική αφήνοντας παρακαταθήκη ένα σπουδαίο έργο ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας που κατάφερε μέσα από το μεγαλείο του να γίνει γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Σαν σήμερα το 1925 γεννήθηκε ο Μίκης τρεις μήνες ακριβώς πριν τον Μάνο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aris Loupasis (@arisloupasis)

Keywords
Τυχαία Θέματα