Μαύρα Στίγματα: Επιτρέπεται να τα πειράζουμε και πώς θα αποτρέψουμε την εμφάνισή τους

22:31 7/10/2023 - Πηγή: InStyle

Ένα από τα πιο αντιαισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην επιδερμίδα του προσώπου μας και του σώματος είναι τα μαύρα στίγματα.

Πολλές από εμάς έχουμε αναζητήσει λύσεις και θεραπείες γι’ αυτό το πρόβλημα, αλλά συχνά φτάνουμε σε αδιέξοδο. Καταλήγουμε να προσπαθούμε να τα αφαιρέσουμε μόνες μας και συχνά τα αφήνουμε χειρότερα από πριν. Άρα, πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Τι είναι τα μαύρα στίγματα

Τα μαύρα στίγματα είναι ανοιχτοί πόροι ή τρίχες που έχουν προσαρμοστεί με σμήγμα, νεκρά κύτταρα του δέρματος και βακτήρια. Η έκθεση των πόρων στον

αέρα οξειδώνει το σμήγμα που παγιδεύεται, προκαλώντας τη χαρακτηριστική τους σκούρα καφέ ή μαύρη απόχρωση. Αυτό διαφέρει σημαντικά από άλλες μορφές ακμής, όπως τα λευκά στίγματα ή τη φλεγμονώδη ακμή.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MATILDA DJERF (@matildadjerf)

Είναι ασφαλές να τα πειράζουμε;

Παρά τον πεισματικό πειρασμό, οι ειδικοί συμφωνούν ότι ΔΕΝ πρέπει να επιχειρήσουμε να αφαιρέσουμε τα μαύρα στίγματα μόνες μας. Η προσπάθεια αφαίρεσής τους μπορεί να τα καταστήσει χειρότερα και να προκαλέσει πόνο, ουλές και ερεθισμό. Ωστόσο, αν όντως επιμένετε να το κάνετε μόνες σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε καθαρά δάχτυλα, τυλιγμένα με χαρτί, αντί για εργαλεία που μπορούν να τρυπήσουν και να αφήσουν ουλές στο δέρμα.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα μαύρα στίγματα;

Η πρόληψη είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των μαύρων στιγμάτων. Η πιο απλή και σημαντική πρακτική είναι να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό. Να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα και μετά από έντονη εφίδρωση (αφού κάνετε γυμναστική, τρέξιμο ή ό,τι άλλη άσκηση) για να αποτρέψετε την επικάθιση του σμήγματος και των νεκρών κυττάρων στις τρίχες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης ένα καθαριστικό προσώπου με σαλικυλικό οξύ για καλύτερα αποτελέσματα.

Επιπλέον, η τακτική απολέπιση είναι σημαντική, με απολεπιστικά προϊόντα, όπως αυτά με ρετινοειδείς ενώσεις, το γλυκολικό οξύ και και πάλι το σαλικυλικό οξύ. Παρότι χημικά, θεωρούνται πιο ήπια απολεπιστικά, καθώς μπορούν να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν τα μαύρα στίγματα χωρίς να προκαλέσουν περιττή ζημιά στο δέρμα. Θα τα βρείτε σε μορφή σαπουνιού, πηλού, μάσκας, ακόμα και ταινιών και θα σας βοηθήσουν πραγματικά πολύ.

Παρόλο που τα μαύρα στίγματα μπορούν να είναι ενοχλητικά, πρέπει να αφήσουμε την αφαίρεσή τους στους επαγγελματίες, για να μην προκαλέσουμε περαιτέρω ζημιά στην επιδερμίδα. Γιατί όπως ξέρουμε, δεν πειράζουμε το πρόσωπό μας με νύχια, δάχτυλα και αιχμηρά αντικείμενα που μόνο σημάδια μπορούν να αφήσουν.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marta Grzegorzak – skincare (@martagrzegorzak)

Keywords
Τυχαία Θέματα