Εmma Stone: Η μούσα του Γιώργου Λάνθιμου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό InStyle Greece

22:31 10/3/2024 - Πηγή: InStyle

Κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα και βαδίζει περήφανα προς το κόκκινο χαλί των Oσκαρ. Μια Αμερικανίδα σταρ που ωρίμασε σε μια ατρόμητη, χαρισματική, ανεξάντλητου ταλέντου πρωταγωνίστρια. Μια ερωτεύσιμη μούσα που κάθε άλλο παρά «poor thing» είναι…

Από την Πόλυ Λυκούργου

Η Emma Stone ήταν μια σπουδαία πρωταγωνίστρια και προτού γνωρίσει τον Γιώργο Λάνθιμο. Εχοντας ξεφύγει από την παγίδα του «κοριτσιού της διπλανής πόρτας» των ρομαντικών κομεντί (Easy A,

Crazy Stupid Love, Aloha) και τη σκιά του «κοριτσιού του ήρωα» (The Amazing Spider-Man), είχε αποδείξει ότι επέλεξε αυτήν τη δουλειά για να ρισκάρει (Birdman) και ότι η ερμηνευτική της γκάμα δεν γνώριζε είδη. Το Οσκαρ της το κέρδισε χορεύοντας, τραγουδώντας και κάνοντας τους θεατές σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη να βουρκώσουν με το La La Land.

Από τη στιγμή όμως που γνωρίστηκε με τον Ελληνα σκηνοθέτη, το «κλικ» τους ακούστηκε σε dolby stereo. Αν και σε μια πρώτη ανάγνωση φαντάζει αστείο. «Είμαι ένα κορίτσι από την Αριζόνα και είναι ένας τύπος από την Αθήνα. Τι κοινό μπορεί να έχουμε;» έχει ομολογήσει η ίδια γελώντας. Ειδικά όταν η αλλόκοτη κινηματογραφική γλώσσα και το τολμηρό, σκοτεινό σύμπαν των ταινιών του Λάνθιμου αποτελούν τεράστιο ρίσκο για μια χολιγουντιανή σταρ. Κι όμως την κέρδισε, τον εμπιστεύτηκε.

Emma Stone in POOR THINGS. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 Searchlight Pictures All Rights Reserved.

Αφέθηκε στα χέρια του να την ντύσει με κρινολίνα και να τη γδύσει ριψοκίνδυνα με τον φακό του (The Favourite), τον ακολούθησε «βελάζοντας» στα δύσβατα μονοπάτια των κορυφογραμμών της Τήνου για μια ασπρόμαυρη μικρού μήκους ταινία (Βληχή) και έφτασαν στο σήμερα, με το Poor Things, όπου η Stone δίνει μια παραληρηματικά αδάμαστη και ανένταχτη ερμηνεία. Η σχέση τους μάλιστα έχει ήδη πατήσει στο μέλλον: είναι έτοιμη και η τέταρτη συνεργασία τους, στην επόμενη ταινία του Λάνθιμου, Kinds of Kindness, όπου η Stone θα παίζει τρεις διαφορετικούς ρόλους.

H Emma Stone και ο Yorgos Lanthimos στα 14α Ετήσια Governors Awards στο Ray Dolby Ballroom στις 9 Ιανουαρίου 2024 στο Ηollywood.Photo by Emma McIntyre/WireImage

«Είναι μεγάλη ευτυχία το να εμπιστεύεσαι ολοκληρωτικά έναν σκηνοθέτη» μας είχε δηλώσει στην Αθήνα, όταν είχαν από κοινού παρουσιάσει τη Βληχή. «Οταν κάθεται στην κάμερα ο Γιώργος, δεν ανησυχώ για τίποτα. Είναι πολύ προσεκτικός, έχει εμμονή με τη λεπτομέρεια –και το λέω για καλό–, δεν του ξεφεύγει τίποτα. Σε κάνει να νιώθεις ασφαλής, ενώ ταυτόχρονα ξεπερνάς συνεχώς τα όριά σου. Και θα σας μιλήσω ειλικρινά: ποιο θα ήταν το νόημα να συνεχίσω αυτή την ηλίθια δουλειά αν δεν έβρισκα προκλητικούς ρόλους, όπως αυτούς που μου προσφέρει ο Γιώργος;»

Emma Stone and Mark Ruffalo in POOR THINGS. Photo by Atsushi Nishijima. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 20th Century Studios All Rights Reserved.

Το Poor Things, όπως και όλες οι ταινίες του Λάνθιμου, μπορεί να δίχασε τους θεατές. Κανείς όμως δεν έμεινε ασυγκίνητος μπροστά στην Μπέλα της Stone. Κοιτάς την οθόνη με ανοιχτό το στόμα, σαν να έχεις φάει χαστούκι που σε ξύπνησε από το μούδιασμα των ίδιων και των ίδιων. Σαν να βλέπεις για πρώτη φορά σινεμά. Eνα δίμετρο κορίτσι με κέρινη επιδερμίδα και τεράστια, ελαφίσια μάτια βουτά με το κεφάλι σε έναν ρόλο ημιάγριο, σωματικό, χωρίς κανένα φίλτρο, χωρίς να πατάει φρένο. Η ιδέα της ανατροπής του μύθου του Φρανκεστάιν υπάρχει ήδη από το ομότιτλο βιβλίο του Σκοτσέζου Alasdair Gray: ο «Θεός» επιστήμονας εμφυτεύει σε μια ημιπεθαμένη γυναίκα τον εγκέφαλο του μωρού που κυοφορούσε όταν βούτηξε για τον θάνατο της. Κι όταν ξυπνά ξεκινά από την αρχή να γεύεται τη ζωή – παρορμητικά, ολόκληρα, χωρίς να τη σταματούν ήθη και κοινωνικές προκαταλήψεις. Η ωρίμανση της Μπέλα στα χέρια του Λάνθιμου, όμως, γίνεται η αφορμή για ένα κινηματογραφικό έπος (με μια πρωτότυπη φιλμική γλώσσα που θυμίζει την επανάσταση που έκανε στα ’70s ο Stanley Kubrick) και για την Emma Stone ένα όχημα για να αποδείξει κάτι περισσότερο από την «ωρίμανσή της σε μεγάλη πρωταγωνίστρια». Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα.

«Για πρώτη φορά στη ζωή μου δεν έπρεπε να σκάψω μέσα μου για να βρω σύνδεση με την ηρωίδα. Αντιθέτως, έπρεπε να ξεχάσω όλα όσα ήξερα για τη ζωή – ως ηθοποιός, ως άνθρωπος, ως γυναίκα. Δεν υπήρχε ηθικό φίλτρο, ταμπού, ντροπή. Επρεπε να σβήσω το μυαλό μου και να αντιδρώ με ένστικτο σε κάθε ερέθισμα. Κι αυτό ήταν υπέροχο και τόσο απελευθερωτικό…»

Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 20th Century Studios All Rights Reserved.

«Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να κάνει η Emma» δηλώνει για εκείνη ο Λάνθιμος. «Είναι ατρόμητη. Η Μπέλα Μπάξτερ, αυτό το αδάμαστο, ανεξάρτητο, αθώο, σεξουαλικό πλάσμα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την Emma. Η ταινία είναι η Emma – μπροστά και πίσω από την κάμερα…»

«Δεν θα είχα τολμήσει έναν τέτοιον ρόλο αν δεν ήταν ο Γιώργος» παραδέχεται εκείνη, καθώς οι περισσότερες ερωτήσεις των δημοσιογράφων έχουν να κάνουν με την πρόκληση των ερωτικών σκηνών. «Αν δεν είχαμε κάνει το The Favourite πρώτα, αν δεν είχαμε χτίσει αυτήν τη σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης… Αν μου πει να πέσω από τον γκρεμό, θα πάρω φόρα και θα τρέξω…»

Κι εκείνος συνεχώς την εμπνέει να τρέξει. Σε απροσδιόριστο χρόνο ήρθαν στην Αθήνα και της έκανε μια ασπρόμαυρη φωτογράφιση στα πιο απίθανα μέρη για λογαριασμό του περιοδικού W. Φορώντας Louis Vuitton (είναι ambassador του οίκου) και κρατώντας μια παιδική κούκλα που βρήκαν στα σκουπίδια, η Emma στήνεται αυθάδικα μπροστά από τον φακό του σε οκτώ εξωτερικές φωτογραφίες (έτρεχαν με το αυτοκίνητό του από τα Πατήσια μέχρι το Πέραμα και ολοκλήρωσαν το shooting όσο υπήρχε φυσικό φως στη διάρκεια μιας μέρας) και μια ντουζίνα ακόμα, πολύ πιο ελλειπτικές, οικείες και ιδιαίτερες, στο στούντιό του.

Τίποτα δεν είναι στημένα φωτογενές, κι όμως αυτό το κορίτσι λάμπει. Ισως και η ίδια εμπνέεται από το απύθμενο ταλέντο του Λάνθιμου. Ομορφαίνεις όταν βγάζεις ατόφιο τον εαυτό που κρύβεις βαθιά μέσα σου. Και το βλέμμα του Λάνθιμου έτσι πέφτει πάνω της, έτσι την αντικατοπτρίζει.

Από αριστερά προς τα δεξιά: ο David Greenbaum, η Emma Stone, ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Mark Ruffalo και ο Willem Dafoe παρευρέθηκαν στη βραβεία “Variety’s 10 Directors To Watch & Creative Impact Awards”στις 5 Ιανουαρίου 2024 στο Palm Springs της California. Photo by Emma McIntyre/Variety via Getty Images

«Εγώ ήμουν τρομαγμένος και ανασφαλής» ομολογεί ο συμπρωταγωνιστής της, Mark Ruffalo. «Η Emma όμως έχει μια μεταδοτική αυτοπεποίθηση. Εγώ έπρεπε να είμαι ο υποστηρικτικός ρόλος στην πρωταγωνίστρια, αλλά τελικά εκείνη με στήριζε. Με καθησύχασε, με φρόντισε, με ξεσήκωσε, με απελευθέρωσε. Είναι ένα μεγαλειώδες ταλέντο, και το καταπληκτικό είναι ότι ακόμα αναπτύσσεται – πού θα φτάσει; Και ταυτόχρονα είναι ένα γάργαρο κορίτσι. Το γέλιο της μπαίνει μέσα σου, σε σκεπάζει από την κορυφή μέχρι τα νύχια με όλη τη ζεστασιά και ομορφιά αυτού του κόσμου…»

Οταν ακούστηκε το όνομά της και η Emma Stone ανέβηκε στη σκηνή να παραλάβει τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου, η κάμερα «έκοψε» στη ροτόντα του Poor Things και όλοι (Λάνθιμος, Ruffalo, Dafoe) έλαμπαν βουρκωμένοι. Τρεις άντρες που υποκλίθηκαν, χειροκρότησαν, καμάρωσαν τη γυναίκα συνεργάτιδά τους, τη συνάδελφο και τη φίλη τους. Ανάμεσά τους και ο άντρας της και πατέρας του παιδιού της. Γιατί ποιος είπε ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα; Σε έναν κόσμο που μας διδάσκει να παραμένουμε στις κερκίδες, η Emma Stone δεν μας θέλει «poor things». Μας θέλει όμορφες κι απελευθερωμένες. Go Bella!

Πηγή: Η συνέντευξη φιλοξενήθηκε στο InStyle Greece Magazine τεύχος Φεβρουαρίου 2024 με εξώφυλλο την Κλέλια Ανδριανοπούλου

Keywords
instyle, instyle, crazy stupid love, emma stone, louis vuitton, σταρ, emma, easy, crazy, love, amazing, land, αθηνα, pictures, τηνος, ray, photo, studios, επρεπε, louis, vuitton, ambassador, φως, david, watch, creative, impact, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, στημενα, Ημέρα του παιδιού, crazy stupid love, αυτοκινητο, γυναικα, δουλεια, ηθοποιος, νυχια, ομορφια, σινεμα, σταρ, σφαιρα, ταινιες, φωτογραφιες, φως, creative, louis vuitton, αθωο, ανθρωπος, απυθμενο, αυτοπεποιθηση, αφορμη, βιβλιο, βλεμμα, γελιο, γινεται, γλωσσα, ευτυχια, ηθη, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, εμμονη, ενστικτο, επρεπε, ζωη, ζωη μου, ιδεα, ιδια, ηλιθια, θυμιζει, ηθικο, λανθιμος, ματια, μπορεις, μυαλο, νοημα, ντροπη, ξυπνα, οθονη, οκτω, ολες οι ταινιες, ονομα, ορια, οχημα, ρισκο, ροτοντα, ρολο, στομα, συμπαν, τυπος, φυσικο, φορα, χρυση, αντρες, ambassador, amazing, crazy, david, ειδη, emma stone, emma, love, ερωτησεις, ετοιμη, photo, impact, watch, land, louis, μπροστα, νιωθεις, pictures, ray, studios, σκηνη, spider, υπεροχο, vuitton, χερια
Τυχαία Θέματα