Χαμένος πίνακας του Γκούσταβ Κλιμτ ανακαλύφθηκε ξανά έπειτα από περίπου 100 χρόνια

23:30 8/2/2024 - Πηγή: InStyle

Ο Γκούσταβ Κλιμτ έζησε σε μια κομβική στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας, καθώς η άλλοτε πανίσχυρη Αυστριακή Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της. Μέλος του καλλιτεχνικού κινήματος της Βιέννης, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις τάσεις της Art Nouveau.

Τα έργα της μετέπειτα ζωής του πριν από τον θάνατό του από την ισπανική γρίπη το 1918 είναι τα πιο διάσημα. Πολύχρωμα, ελαφρώς αφαιρετικά πορτρέτα χρυσοποίκιλτα γέμισαν αυτή τη “Χρυσή Φάση”. Οι εικόνες του Γκούσταβ Κλιμτ αποτύπωσαν τα πρόσωπα της πλούσιας

Βιέννης, όπως η Fraulein Lieser, μιας πλούσιας αυστριακής εβραϊκής οικογένειας.

Το κοινό είδε για τελευταία φορά αυτό το πορτρέτο της μελαχρινής γυναίκας με τα απαλά μάτια το 1926 και θεωρήθηκε ότι χάθηκε μέσα στη φρίκη που σάρωσε την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, σε μια συγκλονιστική ανατροπή, ο πίνακας εμφανίστηκε ξανά δεκαετίες αργότερα, με προορισμό την έκθεση και το μπλοκ της δημοπρασίας.

The ‘Portrait of Fraulein Lieser’ was one of the last works by Austrian painter Gustav Klimt. It could be sold for up to $86 million at an auction pic.twitter.com/2ZqFMvB0EM

Reuters (@Reuters) February 1, 2024

Η ναζιστική βία κατά των Εβραίων σε όλη την Ευρώπη συνοδεύτηκε από μαζικές λεηλασίες. Έργα Τέχνης ανεκτίμητης αξίας που βρίσκονταν στην κατοχή εβραϊκών οικογενειών εξαφανίστηκαν, με αποτέλεσμα δεκαετίες σύγχρονων μεταπολεμικών προσπαθειών να βρεθούν και να επιστραφούν στους απογόνους ή τους συγγενείς. Άλλα πολύτιμα έργα χάθηκαν στους βομβαρδισμούς και τις μάχες του πολέμου. Αυτή είναι η μοίρα που οι ιστορικοί Τέχνης πίστευαν εδώ και καιρό ότι έτυχε στο πορτρέτο της Fraulein Lieser. Ο Ernst Ploil, του οίκου δημοπρασιών Kinsky όπου θα πωληθεί το έργο, δήλωσε στο BBC: “Ο πίνακας περιγράφεται ως χαμένος σε όλους τους καταλόγους raisonnés (περιεκτικοί κατάλογοι του έργου του Κλιμτ). Στους κύκλους μας, “χαμένος” σημαίνει πιθανώς καταστράφηκε, πιθανώς κάηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πλέον- δεν ήταν αναμενόμενο ότι θα επανεμφανιζόταν ποτέ. Προσεγγίσαμε ενεργά και όχι μόνο ερευνήσαμε την οικογένεια Lieser ως δυνητικούς διεκδικητές της επιστροφής, αλλά προσεγγίσαμε και δυνητικούς εκπροσώπους με βάση την εμπειρία μας από προηγούμενες διαδικασίες επιστροφής.“

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακαλυφθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο πίνακας λεηλατήθηκε. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες τον απέκτησαν τη δεκαετία του 1960. Αυτοί, καθώς και συγγενείς της οικογένειας Lieser, θα επωφεληθούν από την πώληση. Η δημοπρασία, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, καθώς η εκτιμώμενη τιμή της ενδέχεται να φτάσει τα 54 εκατομμύρια δολάρια. Ένα άλλο δείγμα προσωπογραφίας του Κλιμτ πωλήθηκε φέτος για το απίστευτο ποσό των 108,4 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας ρεκόρ ευρωπαϊκής δημοπρασίας έργων τέχνης. Αυτές οι απίστευτες τιμές υποδηλώνουν τον τεράστιο συνεχή αντίκτυπο και τη δημοτικότητα του έργου του Κλιμτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα