Απώλεια μαλλιών στο μπάνιο: Πόσο είναι το “φυσιολογικό” και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

09:37 4/10/2023 - Πηγή: InStyle

Το να χάνουμε μαλλιά στο μπάνιο μπορεί να είναι μια διαδικασία που δημιουργεί στρες, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το άγχος μας.

Όσες από εμάς έχουμε βρεθεί αντιμέτωπες με την κατάσταση αυτή, γνωρίζουμε πόσο ενοχλητική μπορεί να είναι. Η εποχική αλλαγή, ο θηλασμός, οι ορμονικές αλλαγές, το άγχος, η διατροφή και η κακή ψυχολογία μπορεί να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο το «κακό», αλλά πόσο τελικά είναι το “φυσιολογικό” όταν πρόκειται για την απώλεια μαλλιών στο μπάνιο, και πότε πρέπει να ξεκινήσουμε να ανησυχούμε;

Είναι
απώλεια μαλλιών ή είναι τριχόπτωση;

Αν και οι όροι “απώλεια μαλλιών” και “τριχόπτωση” χρησιμοποιούνται συχνά εναλλάξ, υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο. Με λίγα λόγια, η απώλεια μαλλιών είναι η ποσότητα που χάνεται καθημερινά και αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, καθώς κάθε τρίχα περνά από έναν κύκλο ανάπτυξης, μετάβασης, ανάπαυσης και τελικά, απώλειας, ενώ η τριχόπτωση συμβαίνει όταν κάτι εμποδίζει τα μαλλιά από το να αναπτυχθούν.

Πόσο είναι το φυσιολογικό;

Το “φυσιολογικό” επίπεδο απώλειας μαλλιών μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά μια νορμάλ ποσότητα αποτελείται από περίπου 50 έως 150 τρίχες καθημερινά. Αυτό μπορεί να φανεί ως μια δραματική απώλεια και ειδικά στο μπάνιο, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Συμβαίνει διότι τα μαλλιά που έπρεπε να πέσουν “συγκεντρώνονται” και πέφτουν όλα μαζί στο λούσιμο καθώς είναι μια πιο έντονη διαδικασία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ROMY FIGUEIREDO ANTUNES (@romyantunes)

Tips για τη μείωση της απώλειας μαλλιών

Αποφύγετε τα σφιχτά χτενίσματα: Οι ψηλές αλογοουρές, οι σφιχτοί κότσοι και οι πλεξούδες, μπορεί να επιβαρύνουν το τριχωτό και να προκαλέσουν το πρόωρο χάσιμο των μαλλιών.

Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής: Το μασάζ του τριχωτού της κεφαλής βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τις τρίχες, προάγοντας υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Χρησιμοποιήστε dry shampoo με μέτρο: Η υπερβολική χρήση του dry shampoo μπορεί να φράξει τις τρίχες, να εμποδίσει την υγιή ανάπτυξη και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των μαλλιών. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε, αλλά με σύνεση.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή: Οι θρεπτικές ουσίες όπως τα λιπαρά οξέα omega είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των μαλλιών. Καλές πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και οι ξηροί καρποί.

Ενυδατωθείτε: Το νερό παίζει σε όλα το ρόλο του και η αφυδάτωση είναι επικίνδυνη ναι, μέχρι και για τις τρίχες!

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε

Αν πλένοντας τα μαλλιά σας παρατηρείτε μεγάλες τούφες μαλλιών να μένουν στα χέρια σας, δεν είναι καλό σημάδι. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό δερματολόγο, ειδικά αν κατάσταση επαναλαμβάνεται εβδομάδες ή και μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα