Αλλεργικό άσθμα: Πώς θα μειώσετε τα αλλεργιογόνα μέσα στο σπίτι σας – Διαχείριση συμπτωμάτων

Κουραστήκατε να φτερνίζεστε συνεχώς; Όταν εμφανίζετε φτέρνισμα, συριγμό και δύσπνοια ταυτόχρονα, μπορεί να έχετε αλλεργικό άσθμα. Το αλλεργικό άσθμα είναι ο πιο κοινός τύπος άσθματος, επηρεάζοντας περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αλλεργιολόγος και ανοσολόγος Ronald Purcell, MD, εξηγεί τι είναι το αλλεργικό άσθμα και πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά του.

Τι είναι το αλλεργικό άσθμα;

Το αλλεργικό άσθμα σφίγγει τους αεραγωγούς σας κάθε φορά που

εισπνέετε ένα αλλεργιογόνο. Όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι στο περιβάλλον, όχι στο φαγητό ή στα φάρμακά σας.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Τρίχωμα κατοικίδιωνΑκάρεα σκόνης κατσαρίδεςΜούχλαΓύρη

Η γύρη και η μούχλα πυροδοτούν την κατάσταση και μπορεί να εμφανιστεί μόνο εποχιακά. Εάν τα κατοικίδιά σας ή τα ακάρεα της σκόνης στο κρεβάτι σας το προκαλούν, μπορεί να έχετε συμπτώματα όλο το χρόνο, σημειώνει ο Δρ Purcell.

Σημάδια και συμπτώματα

Η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει τη μύτη και τα ιγμόρειά σας. Μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

ΦτάρνισμαΣυμφόρησηΚνησμός στη μύτη και στα μάτια

Το άσθμα επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονές σας. Μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

ΒήχαςΣυριγμόςΣφίξιμο στο στήθοςΔύσπνοια ή γρήγορη αναπνοή

Όταν έχετε αλλεργικό άσθμα, πιθανότατα θα αναπτύξετε τα παραπάνω συμπτώματα ταυτόχρονα.

Στα παιδιά, τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος μπορεί να είναι πιο διακριτικά, σημειώνει ο Δρ Purcell. Τα παιδιά μπορεί να νιώθουν πολύ κουρασμένα για να παίξουν, αλλά οι γονείς πρέπει να ελέγχουν για συριγμό ή βήχα.

Πώς να βοηθήσετε στη θεραπεία και τη διαχείριση των συμπτωμάτων

Το τεστ αλλεργίας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι προκαλεί τις αλλεργίες σας. Ο εντοπισμός και η αποφυγή αυτών που πυροδοτεί το αλλεργικό άσθμα, θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τα συμπτώματά σας.

«Όταν είναι δυνατόν, λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε ή να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση», συμβουλεύει ο Δρ Purcell. Οι ίδιες μέθοδοι δεν λειτουργούν για όλους τους παράγοντες που προκαλούν αλλεργίες. Για παράδειγμα, “τα ακάρεα της σκόνης δεν μεταφέρονται στον αέρα – αλλά το τρίχωμα της γάτας και του σκύλου είναι”, λέει.

Πώς να μειώσετε τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σαςΧρησιμοποιώντας ένα φίλτρο σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA) για τη μείωση των αερομεταφερόμενων σωματιδίωνΕλαχιστοποίηση ή εξάλειψη της έκθεσης κατοικίδιων ζώων Χρησιμοποιώντας ειδικά καλύμματα για τα ακάρεα σκόνης στα κλινοσκεπάσματα. Διατηρείτε επίπεδα υγρασίας εσωτερικού χώρου 35% για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στα ακάρεα σκόνηςΕξαλείψτε τις εστίες τροφής για τις κατσαρίδες. Χρησιμοποιείστε σφραγισμένα δοχεία τροφίμων και καθαρίστε τακτικά τα δάπεδα και τις επιφάνειες της κουζίναςΑλλάξτε ρούχα και να κάντε ντους μόλις μπείτε σπίτι. Κλείστε πόρτες και παράθυρα όταν η γύρη είναι υψηλή στο περιβάλλον

Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σε εσωτερικούς χώρους εάν υπάρχει ανεπιθύμητη πηγή υγρασίας (διαρροές υδραυλικών εγκαταστάσεων, στέγης ή υπογείου).

«Η αντιμετώπιση της διαρροής νερού και στη συνέχεια η χρήση ενός αραιωμένου διαλύματος χλωρίνης ή ενός εμπορικού καθαριστικού προϊόντος είναι συνήθως επαρκής», λέει ο Δρ Purcell.

Είναι επικίνδυνο το αλλεργικό άσθμα;

Τα καλά νέα είναι ότι οι σημερινές θεραπείες για το αλλεργικό άσθμα —κυρίως φάρμακα και συσκευές εισπνοής— είναι πολύ αποτελεσματικές. Επίσης, τα εμβόλια αλλεργίας (ανοσοθεραπεία αλλεργιογόνων) είναι πολύ αποτελεσματικά.

Όπως τονίζει ο Δρ Purcell, δεν πρέπει να αφήσετε το αλλεργικό άσθμα να καταστρέψει την ποιότητα της ζωής σας. “Η συνεργασία με το γιατρό σας θα σας βοηθήσει να βρείτε ένα σχέδιο θεραπείας που είναι κατάλληλο για εσάς και δεν θα περιορίζει τις δραστηριότητες που αγαπάτε».

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα