Sports & Fashion: Η μόδα και ο κόσμος του αθλητισμού είναι συγκοινωνούντα δοχεία;

Yπάρχει μια χρυσή συνταγή στον κόσμο της ένδυσης που συνοψίζεται στη λέξη «athleisure», η οποία προκύπτει από το «athletic» και το «leisure». Αυτός ο όρος ενώνει σημασιολογικά τον κόσμο της υψηλής αισθητικής με αυτόν των σπορ. Κάτω από αυτή την εννοιολογική ομπρέλα δημιουργούνται υβριδικά ρούχα και αξεσουάρ lifestyle που λειτουργούν σαν μπαλαντέρ και μπορούν να φορεθούν σε πολλές περιστάσεις. Ο όρος «athleisure» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1979 σε ένα τεύχος του περιοδικού του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ,

Nation’s Business, για να περιγράψει ρούχα και παπούτσια που είχαν σχεδιαστεί για άτομα που δεν αθλούνταν, αλλά ήθελαν να δείχνουν πως το έκαναν. Με τα χρόνια, ο όρος έφτασε να αναφέρεται σε ρούχα που έχουν αθλητικό χαρακτήρα αλλά ταυτόχρονα θεωρούνται και lifestyle και κομψά.

Αυτή την επιτυχημένη σύζευξη την οφείλουμε στους Αμερικανούς, οι οποίοι με τη συνήθειά τους μετά το γυμναστήριο να κυκλοφορούν με τα ίδια ρούχα στους δρόμους και να επισκέπτονται τα καφέ της γειτονιάς τους δημιούργησαν μια ολόκληρη κουλτούρα, την «coffee culture». Σκεφτείτε πόσοι διάσημοι έχουν συλλογή παπαρατσικών φωτογραφιών τους με αθλητικά ρούχα, μετά το γυμναστήριο, με έναν καφέ στο χέρι… Αυτή η μικρή ιεροτελεστία, που μοιάζει με τη δική μας κυριακάτικη βόλτα, είναι γεγονός εδώ και χρόνια. Πρώτα γυμναστήριο, μετά καφές (με τα ίδια ρούχα).

Η μόδα μπαίνει στο αθλητικό τερέν

Σύμβολο επίσης για την αμερικανική κουλτούρα είναι εδώ και πολλά χρόνια ο Ralph Lauren, ο οίκος μόδας που δημιουργήθηκε το 1967 και δύο δεκαετίες μετά λάνσαρε μια ξεχωριστή σπορτίφ σειρά. Για τα πρακτικά, ο ιδρυτής του brand ήταν «εθισμένος» στον αθλητικό τρόπο ζωής – μάλιστα, ήθελε να γίνει μπασκετμπολίστας. Αυτό βέβαια δημιουργεί ένα ερωτηματικό για το πώς τελικά επέλεξε να βάλει στο logo του το 1971 έναν έφιππο παίκτη πόλο. Σε κάθε περίπτωση, ο Lauren το 1992, δημιουργώντας τη συλλογή Stadium και το Ralph Lauren Polo, έμπλεξε τον κόσμο των αθλημάτων με αυτόν της υψηλής μόδας. Κατάφερε να δημιουργήσει κομμάτια της γκαρνταρόμπας που αργότερα θα γίνονταν εμβληματικά, preppy και athletic συνάμα.

Η σχέση της μόδας με την άθληση δεν δημιουργήθηκε τότε ωστόσο, είναι σαν να υπήρχε ανέκαθεν. Βέβαια, όπως και με τη μουσική, οτιδήποτε έρχεται και φεύγει από τη μόδα αλλάζει ανάλογα με την εποχή και τη δεκαετία. Ας μη μιλήσουμε για τις δεκαετίες πριν από τους παγκόσμιους πολέμους, όπου λίγο-πολύ οι γυναίκες γυμνάζονταν φορώντας πιτζάμες, κιμονό ή playsuits.

Image Source Credit: DsQuared2, FerrariΧρονικές περίοδοι

Στα ’70s, τα κορμάκια είχαν γίνει η νούμερο ένα αθλητική ενδυμασία, ενώ ήταν της μόδας το ποδοσφαιρικό στιλ, με τα πολύ κοντά σορτς, καθώς και το στιλ τένις (το 1971 η adidas έφτιαξε τα πρώτα παπούτσια Stan Smith κατάλληλα για τένις).

Στα ’80s την τιμητική της είχε η αεροβική γυμναστική, με τα λίκρα κολάν, τις κορδέλες στα μαλλιά και τις γκέτες ως απαραίτητα αξεσουάρ. Στα ’90s, όπου η χιπ χοπ μεσουρανούσε, τα adidas Superstar και τα Nike Air Jordan ήταν παπούτσια-αντικείμενα πόθου, ενώ τα tracksuits (οι φόρμες που συνήθως είχαν κουμπιά και άνοιγαν στο πλάι, με τις ασορτί ζακέτες με φερμουάρ) ήταν παντού. Κι αυτό γιατί τα είδωλα της εποχής ντύνονταν έτσι, όπως ο μπασκετμπολίστας Michael Jordan και ο πυγμάχος Mike Tyson. Και οι δύο αθλητές ήταν φαν του Dapper Dan, του εμβληματικού σχεδιαστή του Χάρλεμ ο οποίος –ενώ κατηγορήθηκε για αντιγραφή από διάφορους μεγάλους οίκους, σήμερα τον σέβεται όλη η βιομηχανία και μετρά συνεργασίες με τον Gucci και άλλους– καθόρισε το look των πρεσβευτών της αμερικανικής black και χιπ χοπ σκηνής με τα ρούχα που τους έφτιαχνε.

Τις επόμενες δύο δεκαετίες δεν έγινε τίποτα συγκλονιστικό. Κυρίως η κουλτούρα του μπάσκετ και της χιπ χοπ μπλέκονταν όλο και περισσότερο και δημιουργούσαν όλο και πιο ολοκληρωμένα αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως athleisure. Πώς φτάσαμε όμως από τα tracksuits, που αρχικά προορίζονταν για εμφανίσεις αθλητών πριν από τον αγώνα (γι’ αυτό και είχαν κουμπιά και φερμουάρ, για να βγαίνουν εύκολα, μια και τα φορούσαν πάνω από τα σορτς, τα μαγιό και γενικά τις αγωνιστικές εμφανίσεις τους), στο σήμερα;

Το μόνο που έχουμε, είναι το σήμερα

Τον καιρό της πανδημίας, όπου όλοι είχαμε περιοριστεί σπίτια μας και πηγαίναμε για γυμναστική εντός μικρής χιλιομετρικής απόστασης, η γιόγκα, το πιλάτες και το τρέξιμο ήταν τα είδη άσκησης στα οποία επιδίδονταν οι περισσότεροι και, επομένως, εκείνα που επηρέασαν περισσότερο τη μόδα και τις στιλιστικές μας επιλογές τα τελευταία χρόνια – ενώ αναμένεται να καθορίσουν τη δεκαετία που διανύουμε. Κολάν σε απαλά χρώματα, matching βαμβακερά σετ, μπουστάκια και ριμπ crop tops ήταν μερικά από τα ρούχα που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στις αθλητικές μας δραστηριότητες και έφεραν ένα είδος στιλιστικού hygge και στο σπίτι μας.

Η capsule συλλογή Off-White c/o Chicago Bulls ενώνει το ανατρεπτικό Off-White DNA με την ιστορική κληρονομιά της ομάδας του NBA.

Varsity στιλ στην Classics Reborn συλλογή από το collab Tommy Hilfiger x Shawn Mendes.Σημαντικά Δεδομένα

Ωστόσο, σήμερα, που έχουμε ξαναβγεί έξω και προσπαθούμε μανιωδώς να ζήσουμε ό,τι δεν ζήσαμε τα τρία προηγούμενα χρόνια, σήμερα που όλα επιτρέπονται και όλα γίνονται επειδή δεν μπορούμε να στερηθούμε τίποτε άλλο, γιατί να θέλει κανείς να φοράει αθλητικά ρούχα; Σίγουρα κάνουμε πλέον πολλά άλλα πράγματα μέσα στην καθημερινότητά μας –το festival style και το party dressing είναι πιο πρακτικά και μπορούν να το επιβεβαιώσουν–, οπότε φαίνεται λίγο παράξενο που ακόμα τα ρούχα μας έχουν αθλητικές επιρροές.

Λέγεται ότι τα μισά ρούχα και παπούτσια που παράγονται σήμερα έχουν athleisure χαρακτήρα. Ο τομέας του αθλητισμού έχει αυξηθεί κατά 42% τα τελευταία επτά χρόνια και μέχρι το 2026 αναμένεται να φτάσει σε αξία πάνω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τη μια είναι να απορείς, από την άλλη, είναι λογικό που όλες οι εταιρείες ρούχων και οι οίκοι μόδας θέλουν να βάλουν το δάχτυλό τους στην τάση και να επωφεληθούν.

Ποια είναι η εξήγηση

Εξήγηση ίσως αποτελεί πως ό,τι κι αν αλλάζει κοινωνικά, πάντα θα ψάχνουμε ρούχα που μας κάνουν να νιώθουμε άνετα φορώντας τα. Επιπλέον, το γεγονός ότι προωθείται η θετικότητα για το σώμα (ευτυχώς!) βοηθά να είναι περιζήτητα αυτά τα είδη ρουχισμού. Αν κάποιος νιώθει καλά με το σώμα του, είναι πιο πιθανό να φορέσει ένα αθλητικό μπουστάκι ως τοπ ή biker shorts αντί για μια τζιν βερμούδα. Σύνθετοι όροι όπως «Pradidas» και «Miu Balance» προστέθηκαν στο λεξικό μόδας και αναφέρονται σε σούπερ επιτυχημένες συνεργασίες οίκων με αθλητικά brands – μια τέτοια είναι και η Nike x Off-White–, γεγονός που λίγο-πολύ δείχνει τις επιρροές που δέχεται αυτήν τη στιγμή η βιομηχανία της μόδας από το sportswear.

Celebrity Athleisure

Υπάρχουν βέβαια μερικά αθλητικά ρεύματα που επικρατούν. Μπορεί να βοήθησε η γενικότερη τρέλα με το preppy style ή γεγονότα όπως η ανακοίνωση αποχώρησης της διάσημης τενίστριας Serena Williams από το τένις το προηγούμενο καλοκαίρι –η οποία στη συνέχεια περπάτησε σαν μοντέλο στην πασαρέλα– ή το ότι η Tory Burch ένωσε τη βασική σειρά της με τη σπορ και δημιούργησε το νικητήριο σακάκι για τις εθνικές ομάδες τένις γυναικών του φετινού Παγκόσμιου Κυπέλλου Billie Jean King Cup, πάντως σήμερα φοράμε κυρίως (ή θα φορέσουμε) πόλο μπλουζάκια, κοντές «τενιστικές» φούστες, πάνινα παπούτσια και πολλά ακόμα που θυμίζουν τένις. Σοβαροί ανταγωνιστές του σε θέματα στιλ είναι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, που ως τα δύο πιο δημοφιλή αθλήματα επηρεάζουν πολύ τον κόσμο της μόδας.

Και όσο η Kendall Jenner και η Adele θα παρακολουθούν τα ματς των Lakers, αυτή η φλόγα δεν θα σβήνει. Nα μην ξεχνάμε και τον Tom Brady, που μετά την πολύχρονη καριέρα του στο αμερικανικό ποδόσφαιρο έκανε και το δικό του fashion brand.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Adele Nederland (@adele.nederland)

Trending NOW!

Κι αν αναρωτιέστε τι σχετικό να φορέσετε από τη νέα σεζόν, σας λέμε πως αυτό που χρειάζεστε οπωσδήποτε είναι ένα varsity τζάκετ – ξέρετε, αυτό που φοράνε τα κολεγιόπαιδα που ανήκουν σε κάποια ομάδα και έχει πάντα το αρχίγραμμά της.

Για τους πιο εναλλακτικούς, κάτι που έχει κερδίσει έδαφος και είναι πλέον μέρος τόσο της ποπ κουλτούρας όσο και της μόδας είναι οτιδήποτε σχετίζεται με την biker φιλοσοφία. Δεν επικρατεί καθόλου τυχαία τις τελευταίες σεζόν στις πασαρέλες – οπότε το ότι η εξαιρετικά δημοφιλής τραγουδίστρια Rosalia δημιούργησε το Motomami trend δεν μας έκανε εντύπωση. Επιπλέον, έχουμε εντοπίσει πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη Formula 1 – είτε για τα ίδια τα Grand Prix, είτε για τη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, Formula 1: Drive to Survive. Αλλά και από την πλευρά της μόδας υπάρχει αμείωτο ενδιαφέρον για το στιλ των αγώνων. Ποιος θα ξεχάσει τη resort 2023 συλλογή της Virginie Viard, καλλιτεχνικής διευθύντριας του οίκου Chanel, που έδειξε tracksuits και ολόσωμες φόρμες που παραπέμπουν σε αυτές των μηχανικών της F1, στην παραλία του Μόντε Κάρλο, αποτίνοντας φόρο τιμής στο Monaco Grand Prix των ’50s!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LA ROSALÍA (@rosalia.vt)

Είναι γεγονός πως η μόδα και ο κόσμος του αθλητισμού είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Είτε αθλείστε είτε όχι, αυτό που έχει σημασία είναι να επιλέξετε απλώς τι τύπος θα θέλατε να φαίνεστε αν αθλούσασταν. Η μόδα θα βοηθήσει για να δώσετε την καλύτερη εντύπωση.

Το θέμα φιλοξενήθηκε αρχικά στο περιοδικό InStyle, στο τεύχος 107 Αύγουστος 2023, με εξώφυλλο την Έβελυν Καζαντζόγλου.

Keywords
sports, fashion, μοδα, fashion, sports, ralph lauren, χιπ χοπ, michael jordan, mike tyson, tommy hilfiger, tory burch, formula 1, lifestyle, ηπα, business, coffee, culture, logo, polo, image, dsquared2, σορτς, adidas, smith, χοπ, nike, air, jordan, mike, tyson, gucci, black, πιλατες, σετ, chicago, dna, nba, tommy, hilfiger, festival, style, party, τζιν, miu, καλοκαιρι, king, cup, adele, lakers, brady, instagram, νέα, ποπ, netflix, drive, chanel, monaco, instyle, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, εκλογες ηπα, instagram, βγαινουν, αθλητικα, αξεσουαρ, γιογκα, ηπα, θεμα, καριερα, λεξικο, μαγιο, μουσικη, μπασκετ, ντοκιμαντερ, ρουχα, φλογα, χρωματα, adidas, chanel, dna, dsquared2, formula 1, gucci, nba, nike, tommy hilfiger, αυγουστος, ασορτι, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινονται, δαχτυλο, δειτε, δικη, δειχνει, δοχεια, εγινε, εδαφος, ευκολα, υπαρχει, εποχη, επτα, ερωτηματικο, ερχεται, ζωης, ιδια, ειδος, καφες, μαλλια, μπλουζακια, τζιν, ξερετε, ομαδα, παντα, οικος, ομπρελα, οπωσδηποτε, ορος, παπουτσια, ποδοσφαιρο, ποπ, σεζον, σετ, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, συνταγη, σωμα, σπιτι, σπιτια, συζευξη, σουπερ, ταση, τυπος, τραγουδιστρια, τρεξιμο, τρια, τρελα, φερμουαρ, φορα, χιπ χοπ, χοπ, χρυση, air, black, brady, business, white, chicago, cup, drive, ειδη, εμφανισεις, festival, hilfiger, style, instyle, υβριδικα, jordan, king, κολαν, lakers, lifestyle, logo, michael jordan, mike tyson, μοιαζει, monaco, netflix, polo, ομαδες, mike, party, ralph lauren, smith, σορτς, tommy, tory burch, tyson, θεματα
Τυχαία Θέματα