Richard Gere: O American Gigolo που έκλεψε τις καρδιές μας – Έγραψε ιστορία με το full frontal του

12:00 18/2/2024 - Πηγή: InStyle

Ένας ρόλος πριν από 44 χρόνια ήταν αυτός που έβαλε τον Richard Gere στις καριδές μας, ενώ τον κατέστησε παγκόσμιο σύμβολο σεξ. Ο American Gigolo, ή Επάγγελμα: Ζιγκολό, στα ελληνικά.

Κι όσες δεν ερωτεύτηκαν τον Gere στην ταινία-μύθο που τον καθιέρωσε, ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα το αισθηματικό δράμα “Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν” (An Officer and a Gentleman) για να επιβεβαιώσει ότι ο Richard Gere

είχε έρθει για να μείνει.

Επάγγελμα: Ζιγκολό

Μια ταινία που έσπασε ταμπού και καινοτόμησε σε πολλά επίπεδα. Σύμφωνα με την υπόθεση ο κεντρικός ήρωας εργάζεται ως συνοδός κυριών, ενώ η πελατεία είναι γυναίκες ανώτερης τάξης.

Friday NightRichard Gere & Lauren Hutton, 1980. Photo via the Everett Collection. pic.twitter.com/bkBYPVpmpR

— Deniz Bozkurt (@denizzbozkurt) February 16, 2024

Η δουλειά του υποστηρίζει και απαιτεί ακριβό γούστο σε αυτοκίνητα και ρούχα, και ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Ουέστγουντ. Είναι κατάφωρα υλιστής και προσπαθεί να συμπεριληφθεί στην τάξη των ανθρώπων που αποτελούν την πελατεία του. Απολαμβάνει τη δουλειά του επειδή μπορεί να ικανοποιεί γυναίκες σεξουαλικά, προσφέροντας και πουλώντας το κορμί του σε αυτές. Μπλέκεται ερωτικά με τη σύζυγο ενός διακεκριμένου πολιτικού, ενώ ταυτόχρονα γίνεται ο βασικός ύποπτος σε μια υπόθεση δολοφονίας.

Ο Paul Schrader συνέλαβε για πρώτη φορά την ιδέα για την ταινία ενώ δίδασκε σενάριο στο τμήμα κινηματογράφου και τηλεόρασης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Το σενάριο ήταν ένα από τα πέντε σενάρια που έγραψε ο ίδιος το 1976. Ο Schrader σχολίασε: «Ο χαρακτήρας στον Ταξιτζή ήταν ψυχαναγκαστικά ασεξουαλικός. Ο χαρακτήρας στο American Gigolo είναι ψυχαναγκαστικά σεξουαλικός. Είναι ένας άντρας που βρίσκει την ταυτότητά του δίνοντας σεξουαλική ευχαρίστηση, αλλά δεν έχει ιδέα πώς να δέχεται σεξουαλική ευχαρίστηση».

Ο John Travolta ήταν αρχικά επιλεγμένος για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως ανακοινώθηκε από την εφημερίδα Los Angeles Times τον Ιανουάριο του 1978. Στον Travolta δόθηκαν κουστούμια από τον Giorgio Armani και εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία για το περιοδικό Variety ανακοινώνοντας τη συμμετοχή του. Την επόμενη χρονιά, εγκατέλειψε την παραγωγή για να αντιμετωπίσει τον θάνατο της μητέρας του και την ασθένεια του πατέρα του.

Χωρίς τον Travolta, ο Μπάρι Ντίλερ της Paramount Pictures πρόσφερε τον ρόλο του Τζούλιαν Κέι στον Christopher Reeve, αλλά αυτός απέρριψε την προσφορά ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ο ρόλος προσφέρθηκε επίσης στον Τζέβι Τσέις, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Ο Schrader πρόσφερε τον ρόλο στην πρώτο του επιλογή, Richard Gere ο οποίος δέχτηκε. Ο Gere πήρε τον ρόλο δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Αυτός δεν είναι ο μόνος ρόλος που απέρριψε ο Travolta μόνο και τελικά ανέλαβε ο Gere το ίδιο είχε συμβεί με το Ημέρες ευτυχίας (1978) και ξανασυνέβη όταν προτάθηκε στον Travolta να πρωταγωνιστήσει στις ταινίες Ιπτάμενος και τζέντλεμαν (1982) και Σικάγο (2002). To full frontal του Gere σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένας σημαντικός ηθοποιός του Χόλιγουντ εμφανίστηκε γυμνός σε ταινία. Σύμφωνα με τον Gere, το γυμνό δεν ήταν στο αρχικό σενάριο. Αλλά σίγουρα έγραψε ιστορία κι έμεινε στις συνειδήσεις μας ως το απόλυτο σύμβολο σεξ.

Το βασικό τραγούδι της ταινίας είναι το “Call Me” που ερμηνεύουν οι Blondie. Το τραγούδι γράφηκε από την των Blondie, Debbie Harry, και έγινε τεράστια παγκόσμια επιτυχία το 1980. Έφτασε στο νούμερο ένα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, και έγινε το single με τις περισσότερες πωλήσεις του 1980 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η καριέρα

Ξεκίνησε να παίζει σε χολιγουντιανές ταινίες στα μέσα της δεκαετίας του ’70, με την ταινία Αναζητώντας τον Kύριο Γκούντμπαρ (Looking for Mr. Goodbar, 1977) και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Μέρες Ευτυχίας (Days of Heaven, 1978). Έγινε πασίγνωστος το 1980 με την ταινία Επάγγελμα: Ζιγκολό (American Gigolo) και ακολούθησε το 1982 το αισθηματικό δράμα Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν (An Officer and a Gentleman), το οποίο απέφερε 130 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office.

Ωστόσο, μετά το 1982, η καριέρα του ακολούθησε αρκετές εισπρακτικές αποτυχίες. Η καριέρα του κάπως ανέκαμψε το 1990 με την κυκλοφορία των ταινιών Εσωτερικές Υποθέσεις (Internal Affairs) και Pretty Woman. Ακολούθησαν και άλλες επιτυχημένες ταινίες όπως Sommersby (1993), Φόβος Ενστίκτου (Primal Fear, 1996) και Η Νύφη το ‘Σκασε (Runaway Bride, 1999) στη δεύτερη συνεργασία του με την Julia Roberts.

Το 1999 το περιοδικό People τον ονόμασε ως τον “Πιο Σέξι Άνδρα”.

People Magazine Cover, November 15, 1999: Richard Gere, the Sexiest Man Alive pic.twitter.com/hBMSJPIhdZ

— RetroNewsNow (@RetroNewsNow) November 15, 2020

Το 2002 πρωταγωνίστησε στις ταινίες Ο Χρησμός της Πεταλούδας (The Mothman Prophecies), Άπιστη (Unfaithful) και το βραβευμένο με Όσκαρ Σικάγο (Chicago). Για την ερμηνεία του στο Σικάγο κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα α’ ανδρικού ρόλου.

Ακολούθησαν αρκετές ταινίες, άλλες με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και άλλες με κακές κριτικές και επίσης κακές εισπράξεις. Ωστόσο, το αστέρι του Gere παραμένει λαμπερό ως ένας από τους πιο γοητευτικούς άνδρες με λάμψη παλιού Χόλιγουντ.

Η προσωπική ζωή

Cindy Crawford and Richard Gere pic.twitter.com/XcG9OBfnu8

— perspective (@perspectivevson) March 2, 2019

Ο Richard Gere είναι παντρεμένος με την Alejandra Silva ενώ υπήρξε παντρεμένος με τη Cindy Crawford (1991-1995) και την Carey Lowell με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Homer James Jigme Gere.

Φυσικά υπήρξαν πολλά προβεβλημένα ειδύλλια, ενώ η θρυλική Diane von Furstenberg είχε ομολογήσει ότι είχε κάνει σεξ με τον σταρ.

Ο Gere και η Silva έχουν αποκτήσει δύο γιους ενώ φαίνεται πως δεν είναι εμπόδιο στον ευτυχισμένο γάμο τους τα 34 χρόνια που τους χωρίζουν ηλικιακά.

Credit: Alejandra Gere/Instagram

Ο Gere και η Silva γνώριζαν ο ένας τον άλλον για πάνω από μια δεκαετία πριν αρχίσουν να βγαίνουν για πρώτη φορά το 2014. Τον Απρίλιο του 2018, μια πηγή κοντά στο ζευγάρι δήλωσε στο PEOPLE ότι παντρεύτηκαν “πριν από εβδομάδες και εβδομάδες” και είναι “εξαιρετικά ευτυχισμένοι”.

Keywords
Τυχαία Θέματα