Parabens: Τι είναι και πόσο βλαβερά για την υγεία μας θεωρούνται;

10:21 11/3/2024 - Πηγή: InStyle

Μέσα στον κόσμο της ομορφιάς, συχνά συναντάμε μια ποικιλία συστατικών που στοχεύουν στη βελτίωση της επιδερμίδας μας. Ανάμεσα τους, τα parabens λειτουργούν ως αποτελεσματικά συντηρητικά που προλαμβάνουν τη αλλοίωση των συνθέσεων. Ωστόσο, η συζήτηση γύρω από την ασφάλεια και τις πιθανές επιπτώσεις των parabens στην επιδερμίδα μας έχει ‘ανοίξει’ ξανά. Πολλές λοιπόν έχουμε την εξής απορία – είναι βλαβερά ή όχι; Αρχικά όμως, τι είναι τα parabens;

Parabens ή παραβένια

Τα parabens είναι μια ομάδα χημικών που λειτουργούν ως συντηρητικά σε καλλυντικά, όπως κρέμες, λοσιόν σώματος, αποσμητικά, σαμπουάν

κλπ. Ο ρόλος τους είναι να εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως βακτήρια και μύκητες, προστατεύοντας την αλλοίωσή τους.

Οι αρνητικές επιπτώσεις

Ωστόσο, υπάρχει μια συζήτηση γύρω από την ασφάλεια των parabens και τυχόν επιπτώσεις τους στην υγεία. Μερικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι ορισμένοι τύποι τους μπορούν να είναι ορμονοανασταλτικοί, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανούς συνδέσμους με καρκίνο του μαστού ή άλλες παθήσεις. Παρόλα αυτά, άλλες μελέτες διαψεύδουν αυτές τις ανησυχίες, δείχνοντας ότι η συγκέντρωσή τους στα καλλυντικά είναι ασήμαντη για να προκαλέσει βλάβη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dr Batra’s Wellness Products (@drbatraswellnessproducts)

Να τα χρησιμοποιούμε ή όχι;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει ορισμένα είδη parabens στα καλλυντικά. Αλλά και σε άλλες χώρες υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις. Η τελική απόφαση σχετικά με τη χρήση των parabens στα καλλυντικά εξαρτάται από την ατομική προτίμηση και τις ανησυχίες κάθε ατόμου ως προς την υγεία τους. Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων και, αν έχετε ανησυχίες, να συζητάτε τις επιλογές σας με έναν δερματολόγο.

Keywords
Τυχαία Θέματα