Les McCann: Πέθανε στα 88 του ο καινοτόμος μουσικός της τζαζ

12:30 2/1/2024 - Πηγή: InStyle

Ο κόσμος της μουσικής θρηνεί την απώλεια του καινοτόμου καλλιτέχνη της τζαζ, Les McCann. Ο μουσικός πέθανε στα 88 του χρόνια μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο για πνευμονία.

Ο Les McCann ήταν ο καλλιτέχνης που βοήθησε στη δημιουργία του είδους soul-jazz. Με τη μουσική του επηρέασε και ενέπνευσε τους Dr. Dre, A Tribe Called Quest, De La Soul και Mobb Deep, μεταξύ άλλων καλλιτεχνών του hip-hop.

RIP

Les McCann – what a pianist he was pic.twitter.com/HRjudm8j7o

— Lorraine King (@lorrainemking) December 31, 2023

Ο McCann πέθανε την Παρασκευή στο Λος Άντζελες, μία εβδομάδα μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο με πνευμονία, σύμφωνα με τον μάνατζερ και παραγωγό του Alan Abrahams.

I’m truly saddened at the loss of my dear friend, Les McCann. Spoke to him only a couple of weeks ago, and his spirit was uplifting, and he was still the jokester that I’ve always known. Playing in his band was truly fulfilling. There were no limits, freedom jazz, good times. RIP pic.twitter.com/ZzvfUOq8ny

— Gerald Albright (@GAAlbright) January 2, 2024

Ο McCann καταγόταν από το Κεντάκι. Ήταν τραγουδιστής και αυτοδίδακτος πιανίστας, η καριέρα του οποίου χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, όταν κέρδισε έναν διαγωνισμό τραγουδιού ενώ υπηρετούσε στο αμερικανικό ναυτικό. Εμφανίστηκε στο The Ed Sullivan Show, το κορυφαίο πρόγραμμα της εποχής του.

Jazz pianist and singer Les McCann leaves us at age 88. He was a very soulful musician and passionate performer. https://t.co/rOs3CgpAhl

Ted Gioia (@tedgioia) January 1, 2024

Θαυμαστές του ήταν ο Quincy Jones και ο Miles Davis. Έκανε περιοδείες σε όλο τον κόσμο και κυκλοφόρησε δεκάδες άλμπουμ, ξεκινώντας με το Les McCann Ltd Plays the Truth του 1960.

Ήταν περισσότερο γνωστός για το κομμάτι Compared To What. Ενα funky τραγούδι διαμαρτυρίας στο οποίο συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον μελλοντικό του μουσικό συνεργάτη, τον σαξοφωνίστα Eddie Harris.

Ήταν γραμμένο από τον Eugene McDaniels και ηχογραφημένο ζωντανά στο Φεστιβάλ Τζαζ του Monteaux το 1968.

Keywords
Τυχαία Θέματα