Kate Middleton: Διαβόητη πρόγονός της η “άτυχη κόμισσα” – Οι σχέσεις, οι αμβλώσεις, η απαγωγή

18:30 3/1/2024 - Πηγή: InStyle

Το περιπετειώδες πνεύμα αλλά και η θυελλώδης ερωτική ζωή της κατέστησαν τη Mary Eleanor Bowes ως την πιο ξεχωριστή πρόγονο της Kate Middleton.

Οι πρόγονοi της πριγκίπισσας της Ουαλίας προέρχονταν από όλο το κοινωνικό φάσμα: Από πλούσιους ιδιοκτήτες μύλων, μεγιστάνες του άνθρακα και του μαλλιού, μέχρι ανθρακωρύχους, έναν οδοκαθαριστή και έναν κατάδικο στις φυλακές Holloway. Όμως, η Mary Eleanor Bowes τους ξεπέρασε όλους. Άλλωστε, ήταν μια από τις πιο διαβόητες αλλά και λαμπρές γυναίκες

της γεωργιανής Αγγλίας. Η προσωπική της ιστορία έχει κεφάλαια σκοτεινά, γεμάτα ντροπή αλλά και κεφάλαια γεμάτα φως με τον τελικό της θρίαμβο. Κάλλιστα, θα μπορούσε να είναι ηρωίδα μυθιστορήματος.

Another past significtant research project like previous post of Sir Thomas Lawrence's"Duke of Wellington" Sketch-His portrait of possibly former"Lady Mary Eleanor Bowes"the richest heiress in England and Grandmother of Her Royal Highness-The Late Queen Elizabeth the Queen Mother pic.twitter.com/4fYbuDtuWV

— Graeme Cameron (@GraemeCameron2) April 7, 2018

Η πλούσια κληρονόμος Mary Eleanor Bowes καταγόταν από τον Sir Thomas Blakiston Conyers. Αυτός ήταν άμεσος πρόγονος τόσο της Kate όσο και της αείμνηστης βασιλομήτορος.

Παρά τον πλούτο της και την εξέχουσα θέση της στην κοινωνία, η Mary συνήψε εξωσυζυγικές σχέσεις, υπεβλήθη σε μια σειρά παράνομων αμβλώσεων και παντρεύτηκε έναν απατεώνα που την έλεγχε και στη συνέχεια την απήγαγε όταν προσπάθησε να φύγει. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ήταν γνωστή ως η “άτυχη κόμισσα”.

Ωστόσο, η Mary Bowes αναδείχθηκε τελικά τόσο ως λαμπρή βοτανολόγος όσο και ως πρωτοπόρος στο δίκαιο του διαζυγίου. Ο τάφος της είναι στη Γωνία των Ποιητών στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Where is my historical YA about Mary Eleanor Bowes, The Unhappy Countess? I'd love to read that story pic.twitter.com/sXcLJRWWZt

— Cora (@Corazzz) June 14, 2019 Ποια είναι η πρόγονος της Kate Middleton

Η Mary Eleanor Bowes γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1749, το μοναδικό παιδί του βουλευτή Sir George Bowes και της δεύτερης συζύγου του Mary. Πρόκειται για την ίδια πλούσια οικογένεια Bowes που θα ενωνόταν τελικά με την ευγενή οικογένεια Lyons από τη Σκωτία, από την οποία θα προέκυπτε η Elizabeth Bowes Lyon, σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, γνωστή αργότερα ως βασιλομήτωρ.

Η Mary Bowes μεγάλωσε στο μαγευτικό κτήμα Gibside στην κοιλάδα Derwent, Tyne & Wear, το οποίο διέθετε τοπία τόσο όμορφα που τα ζωγράφισε ο Turner. Ο πατέρας της Mary ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και γαιοκτήμονας που ήλεγχε ένα καρτέλ ανθρακωρυχείων. Ενθάρρυνε τη μόρφωση της Mary και από την ηλικία των τεσσάρων ετών, το κορίτσι μπορούσε να διαβάζει εξαιρετικά καλά.

Lady Mary Eleanor Bowes was a #pioneer for botany. Head over to our Instagram on Sunday for more about her. #SecretsOfTheBowesMuseum pic.twitter.com/6rA4yG5ykG

— The Bowes Museum (@TheBowesMuseum) April 21, 2023

Όμως, σε ηλικία 11 ετών, ο πατέρας της πέθανε, αφήνοντας τη Mary ως την πλουσιότερη κληρονόμο στη Βρετανία. Στα 18α γενέθλιά της, η Mary παντρεύτηκε τον John Lyon, 9ο κόμη του Strathmore, στον οποίο ανήκε το Glamis Castle, το πατρικό σπίτι της βασιλομήτορος. Προκειμένου να προστατεύσει την κληρονομιά της, η διαθήκη του πατέρα της όριζε ότι ο σύζυγός της θα έπρεπε να πάρει το επώνυμό της. Μια αλλαγή που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο. Με τον καιρό, η οικογένεια Bowes Lyon θα χρησιμοποιούσε και τα δύο ονόματα.

Ο Earls δυστυχώς προσβλήθηκε από φυματίωση στα πρώτα χρόνια του γάμου τους και πέθανε στη θάλασσα πλέοντας προς την Πορτογαλία, το 1776. Η Mary Bowes έμεινε χήρα και μητέρα πέντε παιδιών σε ηλικία μόλις 27 ετών. Όχι ότι η κόμισσα ήταν εντελώς συντετριμμένη.

Την εποχή του θανάτου του συζύγου της, η Mary ήταν ήδη έγκυος με τον εραστή της, George Gray, ο οποίος είχε κάνει και κατασπαταλήσει μια περιουσία δουλεύοντας στην Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Καθώς δεν είχε καμία επιθυμία να τον παντρευτεί, αφού έτσι θα έχανε τον τίτλο της, η Mary προκάλεσε έκτρωση πίνοντας “ένα μαύρο μελανό είδος φαρμάκου”. Ωστόσο, συνέχισε τη σχέση, έμεινε ξανά έγκυος και έκανε άλλες δύο εκτρώσεις.

Έγκυος για τέταρτη φορά, η Mary αρνήθηκε να παντρευτεί τον Gray, οπότε η ζωή της πήρε άλλη τροπή. Παρά το γεγονός ότι ήταν αρραβωνιασμένη με τον Gray, την αποπλάνησε ένας πανούργος τυχοδιώκτης, ο Andrew Stoney, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τον δρόμο του στο κρεβάτι αλλά και στο σπίτι της.

Mary Eleanor Bowes, Countess of Strathmore died #OTD 1800. She was an ancestor of Queen Elizabeth, the Queen Mother.

Bowes was buried in the south transept of Westminster Abbey, wearing, it is said, a superb bridal dress.

Discover more: https://t.co/L1NsDTQ2cj pic.twitter.com/Z1t7O4oQXx

Westminster Abbey (@wabbey) April 28, 2023 Τα οκτώ χρόνια κακοποίησης

Αποκαλώντας τον εαυτό του λοχαγό Stoney -στην πραγματικότητα ήταν ένας απλός υπολοχαγός- σκηνοθέτησε μια μονομαχία με τον συντάκτη της Morning Post, η οποία είχε δημοσιεύσει δυσφημιστικά άρθρα για εκείνη. Αφού ισχυρίστηκε ότι ήταν θανάσιμα τραυματισμένος, την έπεισε με κάποιο τρόπο να τον παντρευτεί το 1777.

Ο Stoney ανέλβαε τον έλεγχο της περιουσίας της Mary και την υπέβαλε σε οκτώ χρόνια σωματικής και ψυχικής κακοποίησης, προτού καταφέρει να δραπετεύσει. Όμως η δοκιμασία της δεν είχε τελειώσει: όταν κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 1785, ο Stoney την απήγαγε, απείλησε να τη βιάσει και να τη σκοτώσει, τη φίμωσε και τη χτύπησε, ενώ τη μετέφερε στην ύπαιθρο πάνω σε άλογο πριν συλληφθεί.

Τόσο η δίκη του, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, όσο και η υπόθεση του διαζυγίου αποδείχθηκαν εντυπωσιακές και αποτέλεσαν θέμα συζήτησης στο Λονδίνο του 18ου αιώνα. Παρ’ όλα αυτά, έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε διαζύγιο και κράτησε τη γη της.

18 months later Story Chair returns to National Trust's Gibside site in honour of White Ribbon this year #ChangeTheStory. Huge thanks to all those involved – such a special day celebrating the resiliance of Mary Eleanor Bowes @ChangingLives__ @nationaltrust @NorthumbriaUni pic.twitter.com/0AjQZqRqeI

Dawn Harrison (@DawnHarrison29) November 30, 2023

Η Mary Bowes βρήκε τελικά τη γαλήνη, συμφιλιώθηκε με την οικογένειά της και ασχολήθηκε με τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ενθουσιώδης ερασιτέχνης βοτανολόγος, διατηρούσε θερμοκήπια στο κτήμα Gibside και στο σπίτι της στο Λονδίνο, το Stanley House, στο Τσέλσι. το οποίο γειτνίαζε με τον Κήπο των Αποθηκάριων. Παρήγγειλε εξωτικά φυτά από όλο τον κόσμο.

Η Mary περιγράφηκε από τον χειρουργό και συγγραφέα Jesse Foot ως “η πιο έξυπνη γυναίκα βοτανολόγος της εποχής”. Ωστσο, αντί να μείνει στα βιβλία της ιστορίας ως λαμπρή φυσιοδίφης, είναι γνωστή ως πρωτοπόρος του διαζυγίου. Η Mary Bowes πέθανε στις 28 Απριλίου 1800 και θάφτηκε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα