Fashion Lessons: Πώς τα Birkenstock κέρδισαν τη μάχη με το στιλ και εδραιώθηκαν στη μόδα

08:57 20/4/2023 - Πηγή: InStyle

Σε μια εποχή που τα ugly shoes διχάζουν τους απανταχού fashion lovers, τα Birkenstock έχουν κερδίσει μια θέση στην γκαρνταρόμπα μας. Παρότι θεωρούνται άσχημα, είναι κοινή παραδοχή ότι τα γερμανικά ανατομικά είναι πια κλασικά και δε λείπουν από καμία ενημερωμένη παπουτσοθήκη. Μπορεί να είναι η επιτομή του αντίθετου του σέξι, μπορεί να συνδυάστηκαν με τα απανωτά και καθόλου ευχάριστα lockdown

και τον περιορισμό στο σπίτι, εντούτοις είναι τα παπούτσια που και αυτή τη σεζόν κυριαρχούν. Σε έναν κόσμο που η γρήγορη μόδα και οι τάσεις στο TikTok πάνε κι έρχονται από τη μια στιγμή στην άλλη, τα ασχημόμορφα σανδάλια έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στη στιλιστική μας συνείδηση.

Birkenstock: Πώς θα φορέσουμε τώρα τα ασχημόμορφα παπούτσια

Πέρυσι το φθινόπωρο τα τσόκαρα του brand, Bostons, έγιναν viral στα social αφού celebrity models όπως η Kaia και η Kendall φόρεσαν το άνετο, σουέτ slip-on. Το hashtag #birkenstockboston συγκέντρωσε 108 εκατομμύρια προβολές και το παπούτσι ξεπούλησε. Μάλιστα ήταν στη δεύτερη θέση στην κατηγορίας «hot products» του Lyst Index 2022 που κάθε χρόνο δείχνει ποια προϊόντα και ποια brands έψαξαν περισσότερο οι χρήστες. Ωστόσο, τα Birkenstock, αλλά και τα αντίστοιχα ανατομικά σανδάλια γενικώς, πολύ πριν την απόλυτη απλοποίηση του στιλ του γραφείου σήμερα (όπου τα ψηλοτάκουνά μας έχουν αντικατασταθεί με τα χαρακτηριστικά ανατομικά με τη σόλα φελλού), έγιναν mainstream στα early 2010s. Κι ακόμα πιο πριν από αυτό, στα 90s, πλαισίωναν τα πιο cool ντυσίματα. Τον Αύγουστο του 1992 μάλιστα, οι New York Times έγραφαν για μια νέα τάση στην υπόδηση. «Τα Birkenstocks με τη φτέρνα έξω, το hippie penny loafer, το στιβαρό παπούτσι που κάνει μια αντίθεση στο στιλ, είναι το παπούτσι της στιγμής». Εκείνη την εποχή, μετά τα εξτράβαγκαντ 80s, η utility μόδα εμφανίστηκε ξανά στην ιστορία της σύγχρονης μόδας και το παπούτσι έγινε δημοφιλές, εν μέρει γιατί το φορούσαν άνθρωποι όπως ο Keanu Reeves, η Madonna και ο Harrison Ford. Στη δεκαετία των ’00s πάλι, οι δίδυμες Olsen έδωσαν την έγκρισή τους στα σανδάλια αυτά και όπως όλοι ξέρουμε, ό,τι αγγίζουν αυτά τα κορίτσια γίνεται αυτόματα τάση.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tracee Ellis Ross (@traceeellisross)

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Julianne Moore (@juliannemoore)

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katie Holmes Fashion (@katieholmes.fashion)

Το προηγούμενο καλοκαίρι όλοι φορούσαμε τα πλαστικά Arizona EVA της γερμανικής εταιρείας (το χαρακτηριστικό σανδάλι με τα δύο χοντρά λουριά). Αυτή η μαζική επιλογή μας έδειξε ότι η Birkestock είναι τόσο καλά εδραιωμένη στη συνείδηση των καταναλωτών που δεν χρειάζεται πλέον ο φελλός σε μια δημιουργία του brand για να οδηγήσει σε πώληση. Ένα τόσο new-age ζευγάρι παπούτσια έγινε viral και ίσως να ευθύνεται και ένα γενικότερο πρεστίζ που έχει αποκτήσει η μάρκα μέσα από συνεργασίες με τοπ οίκους μόδας όπως οι Dior, Staud, Jil Sander, Rick Owens και Manolo Blahnik. Ειδικά η συλλογή με τον Blahnik ήταν το κάτι άλλο μια και περιλάμβανε τσόκαρα με κρυσταλλάκια, εμπνευσμένα από το γαμήλιο παπούτσι της Carrie Bradshaw σε μπλε του κοβαλτίου (το χρώμα του καλοκαιριού). Η ίδια η Bradshaw δεν έχει ακόμη εμφανιστεί με αυτά, αν και στην πρώτη σεζόν του And Just Like That πήγε στο ραντεβού της για χειρουργική επέμβαση στο ισχίο με τα μονόχρωμα σανδάλια της μάρκας, Madrid (σεταρισμένα με μια γεμάτη φούστα Alaïa).

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη And Just Like That… (@justlikethatmax)

Υπάρχει και η Birkenstock 1774, τη σειρά πολυτελείας της μάρκας. Ο αριθμός δείχνει τη χρονιά που κυκλοφόρησε η εταιρεία την εν λόγω unisex συλλογή που αλλάζει καθοριστικά τα σχέδια της Birkenstock ντύνοντάς τα με κορυφαία υλικά και τις πιο σύγχρονες τεχνικές κατασκευής. Το σημαντικό είναι βέβαια πως κάθε ζευγάρι Birkenstocks είναι φτιαγμένο για να διαρκεί, σχολαστικά κατασκευασμένο στη Γερμανία με χρήση ανανεώσιμων υλικών. Μπορεί κάποτε να προοριζόταν για χίπις και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, όμως σήμερα είναι κάτι πολύ περισσότερο και καλώς είναι, θα λέγαμε εμείς.

Sandal Season: Οι τάσεις στα σανδάλια που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας

Keywords
Τυχαία Θέματα