Βαριές πιέσεις από «πρόβλημα» ύψους 23 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

10:08 31/3/2022 - Πηγή: Fortune

Σημαντική επιδείνωση σημειώνει η ικανότητα των επενδυτών να διαπραγματεύονται το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ μετά τον Μάρτιο του 2020, κάτι το οποίο εντείνει την ανησυχία για τη σημαντικότερη αγορά ομολόγων στον κόσμο, καθώς η Federal Reserve συσφίγγει τη νομισματική πολιτική. 

Η ρευστότητα ή η ευκολία αγοραπωλησίας κρατικών τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου μειώθηκε από τις αρχές του τρέχοντος

έτους, φτάνοντας σε πρωτόγνωρα επίπεδα, σύμφωνα με δείκτη που συνέταξε το Bloomberg

Η επιδείνωση των συνθηκών έχει οδηγήσει σε διακυμάνσεις των τιμών, με τους επενδυτές να ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πόσο καλά θα λειτουργήσει η αγορά καθώς η Fed αρχίζει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού που αγγίζει τα 9 τρισ. δολ.

Τα ομόλογα βρίσκονται ήδη σε τροχιά για να καταγράψουν το χειρότερο τρίμηνο από το 1973, με τη Fed να αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2018 αυτόν τον μήνα, στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει «σκαρφαλώσει» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. 

Επίσης, έχει σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στους τίτλους αμερικανικού χρέους τις τελευταίες εβδομάδες. Τέτοια έντονη αστάθεια είναι ασυνήθιστη σε μια αγορά 23 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θεωρείται ευρέως η «βαθύτερη» στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα, λένε οι traders και οι επενδυτές.

«Οι προκλήσεις σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς πέρασαν στο παρασκήνιο όταν η Fed εισήλθε με ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων [τον Μάρτιο του 2020]», δήλωσε ο Gregory Whiteley, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη DoubleLine, προσθέτοντας: «Τώρα, όμως, με τη λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης, τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Η αγορά των αμερικανικών ομολόγων αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της διεθνούς χρηματοδότησης, επομένως οι κινήσεις των τιμών σε αυτή επηρεάζουν τα πάντα: από τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έως τις τιμές των μετοχών.

Σημειώνεται πως η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έφτασε το 2,3%.

To άρθρο Βαριές πιέσεις από «πρόβλημα» ύψους 23 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα