Στα ύψη οι τιμές του καφέ λόγω του lockdown στο Βιετνάμ

09:58 16/9/2021 - Πηγή: Fortune

Στα ύψη έχει φτάσει η τιμή του καφέ παγκοσμίως λόγω του lockdown και των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού στο Βιετνάμ, σύμφωνα με τη Fitch Solutions.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι η δεύτερος της τάξει παραγωγός καφέ στον κόσμο, ωστόσο ταλαιπωρείται από την έξαρση κρουσμάτων, που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων πολιτών.

Αναπόφευκτα, η εφοδιαστική αλυσίδα έχει πληγεί, με τις εξαγωγές του βιετναμέζικου καφέ

να έχουν μειωθεί κατά 8,7% από τον Ιούλιο, σε 111.697 τόνους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Reuters. Σημειώνεται πως μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου το Βιετνάμ εξήγαγε περίπου 1,1 εκατομμύριο τόνους καφέ, ήτοι -6,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020. 

Ωστόσο, επισημαίνεται πως τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2%, στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πτώση στην παραγωγή και στις εξαγωγές του καφέ με προέλευση Βιετνάμ ώθησε ανοδικά την τιμή του καφέ γενικότερα, με τον αντίστοιχο δείκτη στα παράγωγα να γνωρίζει αύξηση 45,8% το 2021, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Υπενθυμίζεται πως στην αύξηση της τιμής συνέβαλε και η μεγάλη καταστροφή την οποία υπέστησαν τα φυτά στη Βραζιλία. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch Solutions αναθεώρησε την εκτίμησή της για την τιμή του καφέ (arabica) το 2021 από το 1,35 δολ. ανά τόνο στο 1,60 δολ. ανά τόνο.

To άρθρο Στα ύψη οι τιμές του καφέ λόγω του lockdown στο Βιετνάμ δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα