Ρωσική εισβολή: Εκτίναξη σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, «βουτιά» στα χρηματιστήρια

09:33 24/2/2022 - Πηγή: Fortune

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άλμα 5%, στον απόηχο της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία. Ειδικότερα, τα futures στο αμερικανικό αργό καταγράφουν αύξηση 5,23%, στα 96,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent εκτινάσσεται κατά 5,4%, στα 102,07 δολάρια – για πρώτη φορά από το 2014. Το φυσικό αέριο σημειώνει αύξηση 5,39%, όπως και ο χρυσός (+1,82%, στα 1.942,21 δολ. ανά ουγγιά.)

Επίσης, τα αμερικανικά futures σιταριού και καλαμποκιού

σημειώνουν κατακόρυφη άνοδο, ενώ αυτά της σόγιας διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους στην Ουκρανία και εισέβαλε ρωσικός στρατός στα νοτιοανατολικά, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες.

Οι τιμές σιταριού κινούνται ανοδικά για τρίτη συνεχή ημέρα, διαμορφούμενες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, ενώ η τιμή του καλαμποκιού σκαρφαλώνει σε υψηλό οκτώ μηνών.

Τα futures του Dow Jones υποχωρούν 674 μονάδες ή 2%, αυτά του S&P υποχωρούν 86 μονάδες ή 2% και του Nasdaq κατά 331,75 μονάδες ή 2,4%. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης VIX-φόβου εκτινάχθηκε στις 32 μονάδες. 

Mεγάλη πτώση καταγράφει και το Bitcoin, που τυγχάνει διαπραγμάτευσης στις 34.000 δολ. (-9%).

Ο δείκτης Euro Stoxx 50 και ο DAX υποχωρούν πάνω από 3,5%, ενώ ο δείκτης FTSE ήταν 2,5% χαμηλότερα. Στα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης, το χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραφε απώλειες 4,19%, αυτό της Φρανκφούρτης 4,39% αυτό του Λονδίνου 2,55%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 σημείωνε βουτιά 3,52%.

Κραχ καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 913 μονάδες.

Όπως μεταδίδει το NBC News, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, από το πρωί ακούγονται εκρήξεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη αργά την Τετάρτη, καθώς εκπρόσωποι των κρατών μελών παρακάλεσαν τον Πούτιν να μην επιτεθεί στην Ουκρανία.

Από την άλλη, σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν προειδοποίησε τις χώρες ότι θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ στο παρελθόν», αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης στη δράση της Ρωσίας.

Αυτή η ταχεία κλιμάκωση στην Ουκρανία ώθησε το Brent στα 100 δολάρια πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές, δήλωσε η Έλεν Γουόλντ, πρόεδρος της Transversal Consulting. Εκτός όμως  από τις περιορισμένες προμήθειες, υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με τις κυρώσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σχετικά με την κλιμάκωση στην Ουκρανία, η Goldman Sachs ανέφερε σε έκθεσή της την Τετάρτη ότι ο αντίκτυπος στις τιμές της ενέργειας θα πρέπει να περιοριστεί. «Ενώ η Ευρώπη εισάγει μεγάλο ποσοστό της κατανάλωσης αερίου της από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ είναι καθαρός εξαγωγέας φυσικού και τυχόν δευτερογενείς επιπτώσεις στις τιμές στις ΗΠΑ θα είναι μέτριες», δήλωσαν αναλυτές της τράπεζας της Wall Street.

Διαβάστε ακόμη:

LIVE Blog: Γενικευμένη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι πρώτες παρενέργειες από το μέτωπο στην Ουκρανία – Η Rocket αποχωρεί αιφνιδίως από Ελλάδα και Ευρώπη

To άρθρο Ρωσική εισβολή: Εκτίναξη σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, «βουτιά» στα χρηματιστήρια δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα