Πώς λειτουργεί και πόσο αποτελεσματική είναι η κυτταρική ανοσία κατά της Covid-19

16:09 18/2/2022 - Πηγή: Fortune

Τον μηχανισμό που λειτουργεί η κυτταρική ανοσία κατά της Covid, περιέγραψε χθες ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο επίκουρος καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων είπε πως η Τ-κυτταρική ανοσία είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ανοσίας, που αφορά τη νόσο Covid-19.

«Συνήθως, όμως, δεν οδηγεί στη λεγόμενη αποστειρωτική ανοσία. Δηλαδή, συνήθως δεν είναι πρώτης γραμμής. Γιατί τα Τ-κύτταρα δεν κυκλοφορούν στο αναπνευστικό επιθήλιο. Υπάρχουν άλλου είδους κύτταρα που υπάρχουν στο αναπνευστικό επιθήλιο και δεν είναι ακριβώς Τ.

Σε κάθε περίπτωση, βοηθάει στο να μην εξελιχθεί

η νόσος σε πιο βαριά κατάσταση», είπε, για να σημειώσει:

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι και αυτό που είναι, που παραμένει, φαίνεται, περισσότερο. Όταν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα και πέσουν ακόμα και τα αντισώματα στον οργανισμό μας, υπάρχει μια σημαντική προστασία».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, υπάρχουν τεστ κυτταρικής ανοσίας, τα οποία δεν είναι προτυποποιημένα, ώστε να προσφέρονται στην καθημερινή κλινική πράξη.

«Είναι εργαλεία που χρησιμοποιούνται κυρίως στις έρευνες. Υπάρχουν, πάντως, κάποιες μέθοδοι με τις οποίες μπορεί να μετρηθεί», τόνισε, για να σημειώσει:

«Κάποιοι λένε ότι μπορούν να τα μετρήσουν. Εμείς δεν συστήνουμε σε καμία περίπτωση κάποιος να πάει να μετρήσει την Τ-κυτταρική του ανοσία, γιατί δεν είναι καθόλου προτυποποιημένη σε αυτή τη φάση. Και δεν νομίζω ότι θα είναι και εύκολο να προτυποποιηθεί, για να προσφέρεται στην καθημερινή κλινική πράξη».

To άρθρο Πώς λειτουργεί και πόσο αποτελεσματική είναι η κυτταρική ανοσία κατά της Covid-19 δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα