BofA: Πόσα χρήματα αναλογούν στην Ελλάδα από τον ESM

16:33 29/4/2020 - Πηγή: Fortune

Στα 238 δισ. ευρώ προσδιορίζει τη δύναμη πυρός του ESM για την αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κορωνοϊού η Bank of America Merill Lynch. Εξ αυτών η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει πιστώσεις ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, αφού κάθε χώρα μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ίση έως και με το 2% του ΑΕΠ

της.

Ανάλογο ποσό σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς θα λάβει και η Πορτογαλία, ενώ όσον αφορά στις άλλες δύο χώρες του Νότου, την Ιταλία και την Ισπανία, μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση έως 36 δισ. και 25 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Ολλανδία θα μπορούσε να λάβει πιστώσεις ύψους 16 δισ. ευρώ, το Βέλγιο χρηματοδότηση 9 δισ. και η Φινλανδία περίπου 5 δισ. ευρώ. Πρόσβαση σε κεφάλαια έως και 69 δισ. ευρώ έχει η Γερμανία, ενώ για τη Γαλλία οι πιστώσεις θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 48 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει η BofA για τις χώρες της λεγόμενης περιφέρειας της Ευρωζώνης πολλά θα εξαρτηθούν από την δράση της ΕΚΤ. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να επεκτείνει σε ύψος και διάρκεια το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά και να ενισχύσει τις στοχευμένες δημοπρασίες ρευστότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα