Valiant Hearts: The Great War Review

Μια συγκινητική ιστορία τεσσάρων ηρώων που δεν βρέθηκαν ποτέ στο προσκήνιο.

1914, τα γερμανικά στρατεύματα ξεκινούν την ξέφρενη πορεία τους προς κάθε πλευρά, με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία. Μια από τις πρώτες χώρες που δέχτηκαν εισβολή ήταν η Γαλλία, και εκεί ξεκινάει το ταξίδι μας.

Στο Valiant Hearts: The Great War, ακολουθείτε τέσσερεις χαρακτήρες: τον γάλλο Emile, τον γερμανό Karl, την γεννημένη στο Βέλγιο αλλά κάτοικο Παρισιού Anna,

και τον Freddie, έναν Αμερικανό στρατιώτη. Το αγαπημένο μου μέλος του κάστινγκ όμως, είναι ένα πιστό ντόμπερμαν πίνσερ που σε ακολουθεί και σε βοηθάει. Με τα πανέμορφα γραφικά του παιχνιδιού, είναι εύκολο να δεθείς με αυτούς τους χαρακτήρες, κάτι που ίσως να μην γινόταν με τόση ευκολία αν μιλούσαμε για υπέρ-ρεαλιστικά γραφικά. Η μαυρίλα του πολέμου, οι διαρκείς θάνατοι, και η λύπη που επικρατεί μεταφέρονται διαφορετικά μέσω του στυλ κόμικ που δίνει η UbiArt Framework. Κι ενώ βλέπεις μόνο στόματα και μαλλιά αντί για μάτια, και η γλώσσα που ακούς είναι κάτι μεταξύ R’lyehian και γλώσσα των Sims, καταφέρνεις να νιώσεις.

Ο καθένας από τους πρωταγωνιστές έχει τον δικό του ρόλο και τρόπο χειρισμού, με την βασική δομή να παραμένει σταθερή. Το παιχνίδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως adventure puzzle, καθώς στις περίπου 7 ώρες που διήρκησε, κατά κύριο λόγο έλυνα γρίφους διαφόρων δυσκολιών και μορφών — όπως με ποια σειρά να φορτώσω κάποια κιβώτια για να ενεργοποιήσω έναν μηχανισμό ή το πώς θα μπορέσουμε να φτάσουμε έναν όροφο σε συνεργασία με τον πιστό μας σκύλο να μας βοηθάει. Ενώ γενικότερα δεν αντιμετώπισα προβλήματα, ορισμένες φορές κόλλησα, ευτυχώς υπάρχει ένα ενσωματωμένο Hint σύστημα, όπου αν χρησιμοποιηθεί έχει μετά μια περίοδο αδράνειας πριν σε ξαναφήσει, προκειμένου να σε κάνει να σκεφτείς αντί να διαλέγεις την εύκολη λύση. Κι ενώ σε γενικές γραμμές βοήθησε, μερικές φορές τα στοιχεία που μου έδινε ήταν πάρα μα πάρα πολύ γενικά και απροσδιόριστα, οπότε ήταν σαν να μην δέχτηκα βοήθεια. Ευτυχώς όμως, δεν χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσω πολλές φορές και μου ήταν άχρηστο πολύ λιγότερες.

Αυτό που κρατούσε το παιχνίδι φρέσκο ήταν το πόσο διαφορετικοί ήταν οι χαρακτήρες στον χειρισμό. Για παράδειγμα, όταν χειρίζεσαι την Anna, μπαίνεις σε ένα mini-game όπου βάσει ρυθμού περιθάλπτεις τους ασθενείς, ενώ ο Emile χρησιμοποιεί την κουτάλα του για να σκάβει το χώμα και να χτυπάει τους εχθρούς του. Η κωμική (και κομική, αν αναλογιστούμε το στυλ) τοποθέτηση, όπως σημείωσα νωρίτερα, βοηθάει πάρα πολύ στην μεταδοτικότητα και στο να δούμε κάτι το διαφορετικό. Δεν πρόκειται για άλλο ένα πολεμικό παιχνίδι, με γκάμα παλέτας χρωμάτων που περιέχει μόνο γκρι και καφέ. Πρόκειται για ένα χειροποίητο, όμορφο, ζωντανό κόσμο που παρουσιάζει την τραγωδία του πολέμου μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Αντί να βλέπουμε τον πόλεμο μέσα από την διόπτρα του όπλου μας, τον βλέπουμε από τα πλάγια, σαν να διαβάζουμε ένα κόμικ. Αντί να βλέπουμε λίμνες αίματος και βία, βλέπουμε μια δημιουργική προσέγγιση στους μηχανισμούς (για παράδειγμα, μια μάχη όπου πολεμάς ένα αερόστατο χρησιμοποιώντας τον αέρα που “εκπνέει” ένα εκκλησιαστικό όργανο!). Αντί να ενσαρκώνουμε έναν ακόμα ανώνυμο στρατιώτη κι απλώς να σκοτώνουμε ανεξέλεγκτα για 8 ώρες, παρακολουθούμε πέντε ψυχές που έρχονται κοντά, παρά τις δυσκολίες ενός παγκοσμίου πολέμου, κι αυτό κάνει το Valiant Hearts ξεχωριστό.

Όσον αφορά την ιστορία που διηγείται, την οποία αφηγείται ένας άντρας λόγω της έλλειψης ομιλούμενης γλώσσας, πιστέψτε με όταν λέω ότι θα τη θυμάστε. Είναι από αυτά τα παιχνίδια που χαράζονται στο μυαλό σας. Ακόμα ένα μεγάλο συν — τουλάχιστον για εμένα, που λατρεύω την ιστορία — είναι το ότι “ξεκλειδώνετε” κομμάτια της πραγματικής ιστορίας του πολέμου όσο πραγματοποιείτε πρόοδο. Σελίδες που περιγράφουν πράγματα όπως γερμανικές τακτικές, αντικείμενα και οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν ή και σημαντικά γεγονότα, είναι δυνατόν να διαβαστούν μέσα από το ημερολόγιο των πρωταγωνιστών.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πανέμορφα: αν σας άρεσε το Child of Light (επίσης από την Ubisoft) ή κάποιο παρόμοιο παιχνίδι, θα βρείτε πολλά να λατρέψετε. Η ομοιόμορφη κατασκευή του καθενός δίνει την αίσθηση ενός συμπαγή κόσμου, ενώ μικρά χαρακτηριστικά ορίζουν τους χαρακτήρες και τους δίνουν ζωή. Απλώς κοιτάξτε τον τετράποδο φίλο μας στην φωτογραφία — τί μπορείς να μην αγαπήσεις από αυτό το στυλ, και τις μικρές στιγμές που χαρίζουν χαμόγελα διαρκείας; Μεγάλο ρόλο παίζει και το ότι οι δημιουργοί δεν φοβήθηκαν να εκφράσουν τις σκέψεις τους ανοιχτά: πίσω από τα στυλάτα γραφικά κρύβεται μεγάλη στενοχώρια. Φρικιαστικά πράγματα όπως ακρωτηριασμοί συμβαίνουν κι αντί να τα βάζει “βιτρίνα” εμπρός σου, τα διαχειρίζεται με λεπτότητα, πράγμα που πιστεύω βοηθάει στην μετάδοση των μηνυμάτων. Αν υποθέσουμε ότι κάθε στοιχείο του παιχνιδιού είναι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα, δίπλα στον κρίκο των γραφικών είναι ο ήχος. Δεδομένου του οπτικού στυλ και την καθαρή κόμικ έμπνευση, πιστεύω ότι το παιχνίδι επωφελήθηκε από την μη παρουσία ομιλούμενης γλώσσας. Η μουσική επένδυση και οι μικρές ακαταλαβίστικες εκφράσεις των χαρακτήρων κάνουν θαύματα σε συνδυασμό με την εικόνα που βλέπουμε.

Το μοναδικό παράπονο μου είναι ότι ένιωσα πως η οπτική γωνία αλλάζει αρκετά συχνά, και λόγω της έλλειψης ομιλίας, ίσως να “χαθείτε” σχετικά εύκολα αν έχετε να παίξετε καιρό και επιστρέψετε με καθαρό μυαλό. Ναι μεν αλλάζει σε σημεία-κλειδιά, όμως μερικές φορές ένιωθα πως μου έπαιρνε το χειριστήριο από το χέρι. Από άποψη τιμής, κοστίζει 14.99€, και διαρκεί περίπου 7 ώρες όπως είπα. Μερικοί ίσως νιώσουν ότι δεν καλύπτει την επένδυση, όμως πιστεύω ότι αυτά που θα κρατήσετε (διασκέδαση, γνώσεις, μηνύματα, ποιότητα παραγωγής) αξίζουν τα χρήματά τους.

Κλείνοντας, να συνοψίσουμε. Το Valiant Hearts είναι πανέμορφο και εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά. Πρόκειται για έναν τίτλο με τεράστια καρδιά και προσωπικότητα, ο οποίος εξερευνεί μια όχι τόσο γνώριμη (για τα video games) χρονική περίοδο με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που θα σας μαγέψει. Προμηθευτείτε κούτες με χαρτομάντηλα, κατεβάστε το και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι φορτωμένο με συναισθήματα.

Θετικά

+ Εξαιρετική ιστορία και χαρακτήρες
+ Χρονική περίοδος που δεν επισκεπτόμαστε συχνά
+ Σαν να βγήκε από σελίδες κόμικ

Αρνητικά

- Ο χειρισμός μεταξύ των ηρώων αλλάζει αρκετά συχνά
- Τα hints μερικές φορές είναι εντελώς άχρηστα

Ταυτότητα Παιχνιδιού

Πλατφόρμα που χρησιμοποιηθήκε για Review: PS4
Είδος: Puzzle Adventure
Κυκλοφορεί για: Xbox 360, PS3, PC, PS4, Xbox One
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25/06/2014
Εκδότρια εταιρία: Ubisoft
Εταιρία ανάπτυξης: Ubisoft Montpellier
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Επίσημη ιστοσελίδα: http://valianthearts.ubi.com/game/en-gb/home/index.aspx

Keywords
Τυχαία Θέματα