Ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά


Το απόλυτο χάος επικρατεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Η κίνηση των 58 φίλων του Κ. Σημίτη δεν φαίνεται να προχωρά με αποτελεσματικούς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι έχουν βάλει στο κόλπο τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ., Α. Παπαδόπουλο. Ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που εξετέθη δημοσίως υπέρ της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν για να σχηματοποιήσουν την περίφημη «Ελιά», αρχίζει να κρατάει αποστάσεις, θεωρώντας ότι και ζημιά τους κάνει και το όλο εγχείρημα δεν

πρόκειται να στεφθεί με επιτυχία. Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι του ζητήθηκε να μην ασχοληθεί ξανά δημοσίως με τις δραστηριότητές τους. Από εκεί και πέρα, οι «συνιστώσες» της Κεντροαριστεράς, όπως είναι το κόμμα του Α. Λοβέρδου, βρίσκονται στο σταυροδρόμι της αναζήτησης νέων επιλογών. Την Πέμπτη ο Α. Λοβέρδος συναντήθηκε με τον Φ. Κουβέλη, χωρίς να καταλήξουν στην οριστικοποίηση της συνεργασίας τους. Θα τα ξαναπούν. Ο Α. Λοβέρδος σκέφτεται να πάει στη ΔΗΜ.ΑΡ. και να είναι δεύτερος υπό τον Φ. Κουβέλη ή να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ και να γίνει πρώτος μετά την αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου. Το τελευταίο το έθεσε υπόψιν του ο Πάρις Κουκουλόπουλος, με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα. Γιατί την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται ο Κ. Σκανδαλίδης να διαδεχτεί τον Ευ. Βενιζέλο σε συνεννόηση με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, αλλά και τη Φ. Γεννηματά. Οι Σκανδαλίδης και Γεννηματά ήρθαν ξανά κοντά γιατί ξεκαθάρισαν ότι στις εθνικές εκλογές ο πρώτος θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών και η δεύτερη στη Β’, οπότε δεν υπάρχει πλέον λόγος να βρίσκονται σε αντιπαράθεση.

Στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία για τις επεμβάσεις στους οφθαλμούς για καταρράκτη. Τόσες συσκέψεις με διαφορετικές απόψεις δεν έγιναν ούτε για το Μνημόνιο.

Eκπληξη



Ο Φώτης Κουβέλης ετοιμάζει και άλλη «σοσιαλιστική» έκπληξη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Μετά την πρόσκληση από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Kόμματος, προκειμένου να παραστεί στις εργασίες του συνεδρίου στη Ρώμη, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες ένταξης της ΔΗΜ.ΑΡ. στη Σοσιαλιστική Διεθνή, όπου είναι πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός άλλο που δεν θέλει να υποβάλει σχετικό αίτημα η ΔΗΜ.ΑΡ., καθώς δεν ξεχνά ότι ο Ευ. Βενιζέλος είχε επιχειρήσει να την αμφισβητήσει ως οργάνωση μαζί με άλλους ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, όταν είχαν ιδρύσει την «Προοδευτική Συμμαχία».

«Υπότιτλος»



Είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει νέα κόντρα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την κίνηση των «58». Οι καθηγητές και φίλοι του Κ. Σημίτη δεν επιθυμούν να υπάρχει αναφορά στο όνομα ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές. Αντίθετα, ο Βενιζέλος ζητά να περιληφθεί η ονομασία ως «υπότιτλος». Κατά τον Θεόδωρο Πάγκαλο, η μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε υπότιτλο δίπλα από τη «Δυναμική Ελλάδα» του Ηλία Μόσιαλου θα συνιστά την απόλυτη γελοιότητα και φυσικά ο ίδιος δεν πρόκειται να σταυρώσει ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο, που παραπέμπει σε προσπέκτους σούπερ μάρκετ.

Τον έκοψαν



Εγινε μια εσωτερική κουβέντα στην ομάδα των «58» για το εάν πρέπει να βολιδοσκοπηθεί και να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία τους ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «αποκλείστηκε» με εντολή του Τάσου Γιαννίτση, ο οποίος, αν και δεν δηλώνει πολιτικός, εντούτοις την έχει δει αρχηγός της κίνησης των «58». Επίσης, αντιρρήσεις φέρεται να διατυπώνει για το πρόσωπό του και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Θέλει Ευρωβουλή



Ο καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ «καίγεται» για την κατάκτηση ανώτερων αξιωμάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει βάλει λυτούς και δεμένους ώστε να είναι σε εκλόγιμη θέση στη λίστα της Κουμουνδούρου για την Ευρωβουλή. Οπως μαθαίνω, τον στηρίζουν οι «ΠΑΣΟΚογενείς», αλλά αυτό δεν αρκεί, αν δεν βάλει πλάτη το «ιερατείο» του κόμματος.

Τα ρέστα της διαπλοκής

Το βράδυ της Τρίτης ο Φ. Κουβέλης δείπνησε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Στο πρώτο τραπέζι όπου κάθησε ο Φ. Κουβέλης έτυχε να ήμασταν παρόντες και μεταξύ των ερωτήσεων που του θέσαμε ήταν εάν πιστεύει ότι η διαπλοκή δίνει τα ρέστα της, προκειμένου το κόμμα του να οδηγηθεί σε διάσπαση και να αναγκαστεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος απάντησε προσεκτικά, λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα δεν έχω συναντήσει τόση μεγάλη προβολή όσο απολαμβάνει η κίνηση των “58”». Εκείνοι όμως που ήταν σίγουροι ότι αυτό συμβαίνει ήταν δύο στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. που ήταν στο ίδιο τραπέζι. Ο συγγραφέας Γ. Κακουλίδης (φωτ.) και ο δημοσιογράφος Σ. Μαλέλης.

Ποιος, θέλω να ξέρω ποιος

Ενας συνταγματολόγος θα είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που θα προτείνει ο Ευ. Βενιζέλος για το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οταν ρωτήσαμε αν θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεν πήραμε απάντηση. Οπότε αναμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα