Υπογράφηκε η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος – Σκοπίων για το 2014

Η στρατιωτικής συνεργασίας για το 2014, ετήσιας διάρκειας, μεταξύ της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ, που υπογράφτηκε σήμερα το μεσημέρι από υπηρεσιακούς παράγοντες των ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών, αποτελεί το επιστέγασμα των συνομιλιών των Υπουργών Εθνικής Αμύνης των δύο χωρών, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ταλάτ Τζαφέρι, που είχαν σήμερα οι δύο υπουργοί.

Η συμφωνία αυτή, η επίσημη ονομασία

της οποίας είναι «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας» (ΠΣΣ) έτους 2014 μεταξύ της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ, υπογράφτηκε από τον Διευθυντή της Διευθύνσεως Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Αρχιπλοίαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο ΠΝ από ελληνικής πλευράς και από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνών Συνεργασιών του Υπουργείου Αμύνης της ΠΓΔΜ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναβάθμιση των διμερών αμυντικών σχέσεων κυρίως στους τομείς της στρατιωτικής εκπαιδεύσεως με τη συμμετοχή Σκοπιανών σε ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και με την αύξηση του αριθμού των Σκοπιανών φοιτητών παραγωγικών σχολών των Ελληνικών ΕΔ. .

Οι διμερείς αμυντικές σχέσεις έχουν ξεκινήσει το 1999, ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ συμμετέχει στην Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), που λειτουργεί στο πλαίσιο της υπουργικής πρωτοβουλίας για την άμυνα των χωρών της περιοχής, που αυτή την περίοδο εδρεύει στη Λάρισα και της οποίας η Διοίκηση είχε αναληφθεί από την γειτονική χώρα, από το Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι και τον Αύγουστο του 2013. Η FYROM εξάλλου ανέλαβε για το 2014, την Προεδρία της Άτυπης Ομάδας Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης με την Συμμαχία, «Σύμπραξη για την Ειρήνη» και συνεργάζεται στενότατα με την Ελλάδα.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα