Υπάρχουν στημένα-"μαϊμού";

Τον τελευταίο καιρό το αρμόδιο τμήμα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ ) έχει κατακλυστεί από αναφορές και γνωστοποιήσεις περί αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος «ύποπτων για χειραγώγηση». Η ΕΠΟ, ως έχει υποχρέωση, προωθεί τις αναφορές αυτές στην Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται με τη σειρά τους, από τα ίδια έγγραφα και οι εισαγγελικές αρχές.
Φυσικά, το είδος και η υφή των στοιχείων πού διαβιβάζονται στην ΕΠΟ και εκείθεν στην Εισαγγελία, δεν είναι δυνατόν

να ερευνηθεί, να αξιοποιηθεί δικαστικά και εν τέλει να προωθηθεί για περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα απαιτούνταν ατέρμονες διαδικασίες, ανακρίσεις εκατοντάδων ατόμων, σχηματισμός γιγαντιαίων δικογραφιών και όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει περίπτωση να συσταθεί κατηγορία για συγκεκριμένη παράβαση νόμου, αφού οι αναφορές αυτές δεν συνοδεύονται ποτέ από τα στοιχεία εκείνα πού θα θεωρούνταν πειστικά (συγκεκριμένες μαρτυρίες, με αποδείξεις, διευθύνσεις και ονόματα ). Είναι απλές «εκτιμήσεις» και μάλιστα ανθρώπων πού δεν έχουν καμία επίσημη θεσμική ιδιότητα.
Πέραν αυτών των προφανών δυσχερειών, ακόμα και σε μορφή καταγγελίας οι αναφορές είναι ανεπαρκείς, μη πειστικές και στηριγμένες σε συλλογισμούς και συμπεράσματα σχετικά με τους στοιχηματισμούς ανά τον κόσμο ! Τα κριτήρια των εταιρειών ( συμβεβλημένων ωστόσο με την ΟΥΕΦΑ ) προκειμένου να παρουσιάσουν ένα αγώνα «ύποπτο για χειραγώγηση», είναι δυσνόητα, περίεργα και δύσληπτα. Στα συγκεκριμένα έγγραφα αναφέρεται απλά ο αριθμός των παικτών του στοιχήματος πού έπαιζαν «υπερβολικά ποσά στα πολλά ή στα λίγα γκολ» σε συνδυασμό με το χρονικό σημείο του αγώνα πού ο στοιχηματισμός παρουσίασε έξαρση !
Όλα αυτά, μόνο στοιχεία δεν είναι. Ούτε καν να εγείρουν υποψίες είναι δυνατόν, αφού η τάση στοιχηματισμού παικτών του στοιχήματος σε όλο τον κόσμο είναι ανεξέλεγκτη και είναι ανθρωπίνως αδύνατον να «κατευθυνθεί» από οποιαδήποτε ποδοσφαιρικά κέντρα.
Η κατάσταση με τον κατακλυσμό των εγγράφων από τις εταιρείες ελέγχου των στοιχημάτων, έχει χάσει κάθε στοιχείο σοβαρότητας και έχει φτάσει στο όριο της γραφικότητας και της γελοιοποίησης. Οι αναφορές όχι μόνο δεν πείθουν, αλλά ακόμα χειρότερα, τις περισσότερες φορές προκαλούν αβίαστα γέλια.
Η ΕΠΟ, εδώ και αρκετούς μήνες έχει κάνει κινήσεις συγκεκριμένες, ακριβώς προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των αόριστων και μη πειστικών επί το πλείστον αναφορών, ζητώντας την συνεργασία της Δικαιοσύνης στα υψηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, τρείς φορές έχει ζητήσει εγγράφως και προτείνει στην πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης και του Αθλητισμού, την συγκρότηση ειδικής Επιτροπής η οποία θα αναλάβει ακριβώς το καθήκον της λεπτομερούς έρευνας και αξιολόγησης των αγώνων πού περιλαμβάνονται στις αναφορές των εταιρειών.
Η πρώτη έγγραφη ενημέρωση των Υπουργών κ. Αθανασίου και Παναγιωτόπουλου, έγινε τον Δεκάμβριο του 2013, η δεύτερη τον Μάρτιο του 2014 και η τρίτη τον Ιούλιο πού μας πέρασε. Στη συνέχεια, υπήρξε και προσωπική επαφή με τον κ.Αθανασίου, ο οποίος – σύμφωνα με τις πληροφορίες μας – είδε θετικά τις προτάσεις της Ομοσπονδίας.
Η βασική πρόταση της ΕΠΟ, αναφέρει την συγκρότηση Τριμελούς Επιτροπής υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης, πού θα αποτελείται από έναν Εισαγγελέα, τον Integrity Officer της Ομοσπονδίας ( είναι ο δικηγόρος κ. Δαβάκης ) και ένα εκπρόσωπο της ΟΥΕΦΑ.
Η Επιτροπή αυτή, όπως προαναφέραμε θα λαμβάνει γνώση των αναφορών των εταιρειών, θα διαχωρίζει αυτές πού χρήζουν διερεύνησης με τις «μαιμουδένιες», πού αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία, θα τις εξετάζει εξονυχιστικά, θα τις αξιολογεί και εν τέλει θα τις στέλνει είτε στα ποινικά δικαστήρια, είτε στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου.
Η απάντηση πού δόθηκε από τον κ. Αθανασίου ήταν θετική, πλήν όμως ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη απάντηση, πού θα έδινε λύση σ’ αυτό το ακανθώδες θέμα. Δεδομένου πάντως ότι πρόκειται για θέμα – πληγή στα πλευρά του ελληνικού ποδοσφαίρου ( αφού ακόμα και οι παιδαριώδεις αναφορές, πού προκαλούν ευθυμία στους γνώστες του αθλήματος, προκαλούν χυδαία εκμετάλλευση διαφόρων ΜΜΕ πού εξυπηρετούν σκοπιμότητες αντιπάλων ΠΑΕ ) θα πρέπει η επίσημη απάντηση του κράτους να είναι άμεση.
Ηδη η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά τα γνωστά γεγονότα πού έχουν καταγγελθεί υπεύθυνα και ονομαστικά, βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί. Και είναι πραγματικά άδικο, τη στιγμή πού αγωνίζεται να ορθοποδήσει και να ξαναβρεί την χαμένη του αξιοπιστία, να εμφανίζονται εντελώς αστήρικτες και αίολες καταγγελίες, να το δηλητηριάζουν ενσυνείδητα.
Σημειώνουμε πάντως, ότι εάν ο κ. Αθανασίου αποδεχτεί και επίσημα την πρόταση της ΕΠΟ, τότε όλες οι αναφορές από τις οποιεσδήποτε εταιρείες δεν θα διαβιβάζονται στην εισαγγελία ( απ’ όπου εύκολα και ανεμπόδιστα τροφοδοτούνται τηλεοπτικές εκπομπές ρύπου, τύπου «Δίκης» ) αλλά κατ’ ευθείαν στην Τριμελή Επιτροπή, η οποία και θα είναι υπεύθυνη για την τήρηση της απαραίτητης εμπιστευτικότητας.

Μανώλης Γαβαθιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα