Καταστρέφουν τα χημικά όπλα της Συρίας

Επειτα από αρκετές εβδομάδες σκληρής διπλωματίας, ήρθε η ώρα των πράξεων. Η ομάδα του οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών (OPCW) όπλων ξεκίνησε την καταστροφή του επίμαχου οπλοστασίου της Συρίας.

Πρόκειται για την εφαρμογή της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Η ομάδα των επιθεωρητών ξεκίνησε

τις προηγούμενες ημέρες ελέγχους στις μονάδες στις οποίες η Δαμασκός συμπεριέλαβε στην αναφορά της για το χημικό οπλοστάσιο, αλλά και σε σημεία στα οποία τα κράτη-μέλη του OPCW δηλώνουν ότι έχουν σχέση με τα χημικά όπλα.

Οι ειδικοί του οργανισμού αναμένεται να καταστρέψουν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την ανάμειξη των χημικών και τη δημιουργία των χημικών όπλων, καθώς και των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται για την παροχή τους.

Με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο. Κάποια από τα χημικά όπλα θα καταστραφούν επί συριακού εδάφους, ενώ άλλα θα μεταφερθούν εκτός της χώρας για αυτό το σκοπό. Το οπλοστάσιο του Μπασάρ αλ Ασαντ θεωρείται πως περιλαμβάνει πάνω από 1.000 τόνους σαρίν, υπερίτη και άλλων απαγορευμένων χημικών ουσιών, οι οποίες φυλάσσονται σε δεκάδες τοποθεσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα