Βραζιλία: Πουλάνε μαύρους με το κεφάλι

«Θα υπηρετούν ως ξυλουργοί, χτίστες, μάγειρες, φρουροί ασφαλείας, μπράβοι σε ντισκοτέκ, οδοκαθαριστές, σκουπιδιάρηδες ή υπηρέτες» έγραφε η αγγελία που συνοδευόταν από τη φωτογραφία δύο μαύρων παιδιών. Τώρα, ο συντάκτης κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Σκάνδαλο έχει προκαλέσει στη Βραζιλία αγγελία που αναρτήθηκε στο μεγαλύτερο ιστότοπο αγοραπωλησιών της χώρας, όπου συντάκτης προσφέρεται πουλήσει «μαύρους έναντι 1 ρεάλ το κεφάλι».

«Θα υπηρετούν ως ξυλουργοί, χτίστες, μάγειρες, φρουροί ασφαλείας, μπράβοι σε ντισκοτέκ, οδοκαθαριστές, σκουπιδιάρηδες

ή υπηρέτες» έγραφε η αγγελία που συνοδευόταν από τη φωτογραφία δύο μαύρων παιδιών.

Μέσα σε λίγες ώρες, 1.700 επισκέπτες έστειλαν μηνύματα εκφράζοντας την αγανάκτηση και το θυμό τους. Ένας πάντως «ανταποκρίθηκε» στην αγγελία γράφοντας λακωνικά: «Τους αγοράζω».

Η Γραμματεία Φυλετικής Ισότητας της Βραζιλίας ζήτησε από τον ιστότοπο MercadoLivre να της παράσχει τα στοιχεία του συντάκτη της αγγελίας, ώστε να προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον του.

«Η υποκίνηση σε διακρίσεις με βάση τη φυλή, το χρώμα, την εθνικότητα ή τη θρησκεία τιμωρείται με φυλάκιση 2-5 ετών και με πρόστιμο», υπενθύμισε ο Συνήγορος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της κρατικής υπηρεσίας, Κάρλος Αλμπέρτο Σίλβα Τζούνιορ. Όπως είπε, οι ιστοσελίδες πρέπει να αναλάβουν και αυτές τις ευθύνες τους και να εγκαταστήσουν τα κατάλληλα φίλτρα για να μπλοκάρουν υλικό με ρατσιστικό περιεχόμενο.

Ο MercadoLivre έχει ήδη αποσύρει την αγγελία και έδωσε τα στοιχεία του συντάκτη της στις αστυνομικές Αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Περισσότεροι από τους μισούς εκ των 200 εκατομμυρίων κατοίκων της Βραζιλίας είναι αφρικανικής καταγωγής. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό μαύρων στον κόσμο πίσω από τη Νιγηρία.

H Βραζιλία ήταν μία από τις τελευταίες χώρες παγκοσμίως που κατήργησαν την δουλεία, το 1888.

Δείτε την αγγελία:

Keywords
Τυχαία Θέματα