Β.Παπανδρέου: "Δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε το αν υπήρχε δωροδοκία"

Της Σοφίας Σπίγγου

Μετά την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και την κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, σήμερα κλήθηκαν σε κατάθεση ο Γιάννος Παπαντωνίου που διαδέχθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τον Ακη Τσοχατζόπουλου και η Βάσω Παπανδρέου

που τότε είχε διατελέσει, για ένα διάστημα, υπουργός Ανάπτυξης,

Η κατάθεση, κυρίως, του Γιάννου Παπαντωνίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και εξοπλιστικές συμβάσεις και επί των ημερών του αποτελούν αντικείμενο ερευνών από αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ενώ και στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επί της υπουργείας του ήδη βρίσκονται στη δίκη δικαστικών εκκρεμοτήτων.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πρώτη ξεκίνησε να καταθέτει η Βάσω Παπανδρέου, τονίζοντας οτι μετείχε στο ΚΥΣΕΑ για πολλά χρόνια από το 1996 ως το 2004. Και εκείνη επανέλαβε οτι το ΚΥΣΕΑ ελάμβανε αποφάσεις με βάση με την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Αμυνας, χωρίς ωστόσο να ασχολείται με τις λεπτομέρειες ή την εφαρμογή των εξοπλιστικών συμβάσεων.

Σχετικά με την κατασκευή των υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά η κα. Παπανδρέου ανέφερε ότι επελέγη η συγκεκριμένη λύση για να στηριχθεί το ναυπηγείο και να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και αλλού τα υποβρύχια.

"Βεβαίως θα μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία αλλά εμείς δεν μπορούσαμε να το ελέγξουμε", απάντησε σε ερώτηση της Προέδρου, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είχε κοινωνικές σχέσεις με τον Ακη Τσοχατζόπουλο και ότι μετά το 1996 βρέθηκε απέναντι από τον δικαζόμενο υπουργό, όταν μετείχε η ίδια στη γνωστή κίνηση των τεσσάρων.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΗΓΡΑ

Στο μεταξύ, να κατονομάσει αυτούς που τον δωροδόκησαν κάλεσε τον Ακη Τσοχατζόπουλο ο συγκατηγορούμενος εξάδελφος του στην υπόθεση με τις χρυσές μίζες Νίκος Ζήγρας με γραπτή δηλωση του.

"Στις 13/05/2015 ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Κώστας Σημίτης, κατέθεσε ενόρκως ως μάρτυρας στο Δικαστήριό Σας, μεταξύ άλλων, ότι το 2001 συγκάλεσε την κυβερνητική επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥπουργούΟικονομικών προτάθηκε αναβολή της υλοποίησης νέων εξοπλισμών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρισεκατομμύριο δραχμές. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε, καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για την θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις στο 4%. Ο κύριος Σημίτης αποφάσισε πως δεν θα το εντάξει και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και μερίδα του Τύπου με το δίλημμα «όπλα ή βούτυρο». Τελικά συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά την αντίδραση του κυρίου Τσοχατζόπουλου.

Ο δεύτερος μάρτυρας Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέθεσε ενόρκως πως είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχει υποστεί την πολιτική φθορά της υπόθεσης που δικάζεται, διότι μπορεί να αναβιώνει το τεκμήριο της αθωότητας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο αλλά αυτό δεν ισχύει πολιτικά, κοινωνικά και δημοσιογραφικά. Το ΠΑΣΟΚ υπέστη πολύ μεγάλη φθορά εξαιτίας αυτής της υπόθεση και οι εκλογές του Μαΐου κρίθηκαν και από αυτήν την υπόθεση, δε δίστασε δε να καταθέσει πως έχει διαπιστώσει τον πολιτικό θάνατο του ΠΑΣΟΚ. Ο κύριος Βενιζέλος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε ο ίδιος όταν ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας λέγοντας τα εξής: «Εγώ ανέλαβα τέλη του 2009 και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήταν ότι υπάρχει ταρίφα δωροδοκιών στα δημόσια έργα και στις ένοπλες δυνάμεις, όπως είπε ο πρώην συνάδελφός κ. Νικολούδης. Όταν υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα φυσικά εγώ ως υπουργός αμύνης επέβαλα αλλαγές στον νόμο, έβαλα τις ρήτρες δωροδοκίας και κατήργησα τα αντισταθμιστικά γιατί χρησιμοποιούνταν με αυτόν τον σκοπό.

Με τα αντισταθμιστικά οφέλη ουσιαστικά η εταιρία έβαζε το κόστος τους στην τιμή». Επίσης, αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες και τους μηχανισμούς του ΚΥΣΕΑ υπογραμμίζοντας ότι: «Το ΚΥΣΕΑ παίρνει την απόφαση να προχωρήσει μια προμήθεια και στη συνέχεια αυτή η προμήθεια γινόταν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτό γινόταν τότε. Με δική μου πρωτοβουλία τώρα, μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ παρεμβάλλεται η αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Με δική μου πρωτοβουλία όλες οι συμβάσεις των αμυντικών εξοπλισμών έχουν υπάρξει στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Με βάση τις δύο παραπάνω ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων που θυμίζω στο Δικαστήριό Σας είχε καλέσει αρχικά ως μάρτυρες υπεράσπισης ο πρώτος κατηγορούμενος κύριος Α.Α.Τσοχατζόπουλος ουσιαστικά άνοιξαν διάπλατα οι πύλες του χρόνου της υποκειμενικής υπόστασης, τόσο πριν, όσο και μετά τους χρόνους τέλεσης του αδικήματος τις δωροδοκίες για τις οποίες κατηγορείται παρεμπιπτόντως. Πριν τη φερόμενη ημερομηνία τέλεσης των δωροδοκιών, με την έννοια, πως, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δε θέσπισε μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου διαφθοράς, όπως έπραξε ο διάδοχός του κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος με τη θεσμοθέτηση της ρήτρας διαφάνειας, της κατάργησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, του προληπτικό ελέγχου από τη Βουλή και το Ελεγκτικό Συνέδριο των αποφάσεων για τους αμυντικούς εξοπλισμούς και ιδίως τη διατήρηση των γενικών γραμματέων του προκατόχου του.

Μετά τους χρόνους τέλεσης των δωροδοκιών για τις οποίες κατηγορείται, όπως κατέθεσε ο κύριος Κωνσταντίνος Σημίτης με την εναντίωση του κυρίου Τσοχατζόπουλου για μείωση των αμυντικών εξοπλισμών κατά 35 δισεκατομμύρια ευρώ.Υπάρχουν ενδείξεις επομένως από τις δύο παραπάνω καταθέσεις, πως ο δόλος του κυρίου Τσοχατζόπουλου για τη διάπραξη των δωροδοκιών του κατηγορητηρίου όχι μόνο προϋπήρχε της τέλεσης των δωροδοκιών του κατηγορητηρίου, αλλά διατηρήθηκε και μετά από τη διάπραξη αυτών.Τέλος, ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε σαφώς πως με τη στάση του ο κύριος Τσοχατζόπουλος συνετέλεσε στον πολιτικό θάνατο του ΠΑΣΟΚ.

Παρότι έχουν ήδη παρέλθει 16 χρόνια από τους χρόνους τέλεσης των δωροδοκιών του κατηγορητηρίου, παρότι βρισκόμαστε ήδη στο δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, οι συγκυρίες δίνουν την ευκαιρία σε ό,ποιον διέπραξε αυτές τις δωροδοκίες ή συμμετείχε σε αυτές, να μειώσει τη ζημία που έχει προκληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, αφού όπως κατέθεσε ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος, το ζήτημα των δωροδοκιών ιδίως από γερμανικές εταιρείες, είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποίησε και ο ίδιος στις διαπραγματεύεσεις με τους δανειστές μας.

Για τους παραπάνω λόγους, καλώ τον πρώτο κατηγορούμενο και ό,ποιον άλλον έχει συμμετάσχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στις δωροδοκίες αυτές να κατονομάσει σήμερα και όχι αύριο, αυτούς που δωροδόκησαν, τα ποσά των δωροδοκιών και τη ζημία που υπέστη από τις δωροδοκίες το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς της Ελληνική Κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας. Στο βωμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κυρίου Α.Α. Τσοχατζόπουλου έχει ήδη θυσιαστεί η οικογένειά του και οι φίλοι του, έχει ήδη θυσιαστεί ένα ολόκληρο κίνημα, όπως κατέθεσε ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος... ας μη θυσιαστεί και ολόκληρη η Χώρα. Γιατί, πάνω από κατηγορούμενοι, πάνω από συνήγοροι υπεράσπισης, είμαστε Έλληνες."

Keywords
Τυχαία Θέματα