"Βλέπουν" πρόωρες εκλογές Λαζαρίδης και Μεϊμαράκης

Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μέρες του καλοκαιριού του 2009 θυμίζει το πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τη διεξαγωγή των τριπλών εκλογών του περασμένου Μαΐου. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες, η εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και το σκληρό πόκερ που παίζεται με το ελληνικό χρέος έχουν φέρει στο επίκεντρο της επικαιρότητας το ζήτημα του χρόνου προσφυγής στη

λαϊκή ετυμηγορία, γεγονός που προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Φυσικά, η μεγαλύτερη κινητικότητα εντοπίζεται στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, μια και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις αξιολογώντας τις σχετικές εισηγήσεις των συνεργατών και των προνομιακών συνομιλητών του. Εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, η πιθανότητα διενέργειας εθνικών εκλογών με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου, πριν από τις διαδικασίες διαδοχής του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, συνιστά βασικό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια του «γαλάζιου» στελεχικού δυναμικού. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν παραλληλισμούς με την προεκλογική περίοδο του Οκτωβρίου του 2009, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο του Κώστα Καραμανλή είχε χωριστεί σε περισσότερα από δύο στρατόπεδα, με φόντο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που έβλεπαν τα φώτα της δημοσιότητας. Εκείνη την εποχή, το όνομα που είχε βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα ήταν αυτό του Γιώργου Σουφλιά, που, ως γνωστόν, ήταν ο πρωτεργάτης της ιδέας περί εκλογών το φθινόπωρο του 2009. Αναλόγως, σε αυτή τη ρευστή πολιτικά περίοδο που διανύουμε, πρωταγωνιστές των σχετικών διαρροών είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, και ο βουλευτής Επικρατείας, Χρύσανθος Λαζαρίδης. Δύο στελέχη που τους ενώνει η άποψη για προσφυγή στις κάλπες, αλλά τους χωρίζει το πολιτικό τους παρελθόν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά από κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Στηρίζει την ανάλυσή του στην αριστερή παρένθεση

Από τις αρχές του χρόνου, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης ήταν αυτός που πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου ιχνηλατούσε το τοπίο και προετοίμαζε τα πλάνα της πρωθυπουργικής αυλής ενόψει της κρίσιμης τριπλής αναμέτρησης του Μαΐου. Αλλωστε, ήταν πάντα ο εξ απορρήτων πολιτικός αναλυτής του Αντώνη Σαμαρά, με τη γνώμη του να βαραίνει ιδιαίτερα σε όλες τις μεγάλες μάχες και αποφάσεις του σημερινού πρωθυπουργού.

Ως εκ τούτου, από το βράδυ της 25ης Μαΐου και μετά, οπότε και ξεκίνησαν στην Ηρώδου Αττικού οι συσκέψεις για την αποτίμηση του αποτελέσματος, αλλά και την πορεία που θα έπρεπε να χαραχθεί μέχρι το «καυτό» πολιτικό φθινόπωρο που πλησιάζει, ο βουλευτής Επικρατείας επαναλάμβανε την άποψη που λίγο-πολύ το σύνολο των παροικούντων τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ γνώριζε ότι εξέφραζε εδώ και αρκετούς μήνες στον πρωθυπουργό. Κεντρικός πυλώνας του σχεδίου του δεν είναι άλλος από την αποφυγή του σεναρίου να συρθεί η Ν.Δ. σε εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ ελέω της Προεδρικής εκλογής και να διατηρήσει το πάνω χέρι στις εξελίξεις.
Για να καταστεί αυτό εφικτό, σύμφωνα με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η διεξαγωγή εθνικών εκλογών εντός του προσεχούς φθινοπώρου, με δίλημμα την προοπτική βιωσιμότητας του χρέους ή το επικίνδυνο πισωγύρισμα της χώρας.

Με βάση τις εισηγήσεις του ίδιου, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της προεκλογικά μέσω σειράς ευνοϊκών παρεμβάσεων στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας και υιοθέτησης σκληρής στάσης έναντι της τρόικας. Ταυτόχρονα, περίοπτη θέση στην επιχειρηματολογία του λάτρη της θεωρίας των πολιτικών παιγνίων Χρύσανθου Λαζαρίδη κατέχει και το λεγόμενο σενάριο της αριστερής παρένθεσης, σύμφωνα με το οποίο η Ν.Δ. θα μπορούσε να προκαλέσει εκείνη εθνικές εκλογές με αφορμή τη διαδοχή Παπούλια, εκμεταλλευόμενη το αρνητικό κλίμα που με βάση τις εκτιμήσεις του θα δημιουργούσε εντός και εκτός συνόρων ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοκαθεδρία. Αν και τις τελευταίες ημέρες ο κ. Λαζαρίδης αρνήθηκε, εξαιτίας και των σφοδρών αντιδράσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στη συγκεκριμένη πληροφορία, την ύπαρξη τέτοιου είδους συζήτησης, είναι απόλυτα βέβαιο ότι το εν λόγω πλάνο είναι καλά φυλαγμένο στα συρτάρια του πρωθυπουργού, ο οποίος πολύ σύντομα θα αποφασίσει για τη γραμμή που θα ακολουθηθεί.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

Aφετηρία του οι κυβερνητικοί κραδασμοί και η απομόνωσή του

Ο έτερος θιασώτης των εκλογών εντός του φθινοπώρου είναι ο πολυσυζητημένος την τελευταία εβδομάδα Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της Βουλής στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό του για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα αντέξει τους κραδασμούς από τη μακράς διαρκείας κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή φέρεται να είναι και αυτός υπέρμαχος της άποψης πως «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολίγων μηνών είναι καλύτερη από μια αντίστοιχη δύο ή τριών ετών».

Στο πλαίσιο αυτό κινούνταν και το μήνυμα που έστειλε σε όλα τα επίπεδα για ανέβασμα των τόνων έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα εξέθεταν τον Αλέξη Τσίπρα. «Αυτή ακριβώς ήταν και η στόχευση της δήλωσής του περί συνεδρίασης της Ολομέλειας για το δημοψήφισμα που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παρεξηγήθηκε τόσο πολύ», σημειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» άνθρωπος που συνομιλεί τακτικά με τον κ. Μεϊμαράκη. Ωστόσο, αυτή η σαφής διαφοροποίησή του από την κεντρική γραμμή όχι μόνο προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου ψυχρότητα στις σχέσεις του με το Μαξίμου (όπως αυτή αποτυπώθηκε και στη σχετική τοποθέτηση της Σοφίας Βούλτεψη), αλλά, όπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο, ίσως του στοιχίσει την αποπομπή του από τις κλειστές συσκέψεις της Ηρώδου Αττικού. Εξάλλου, πέραν όλων των άλλων, πληθαίνουν τα αρνητικά σχόλια από το πρωθυπουργικό περιβάλλον περί μονομερών ενεργειών από την πλευρά του προέδρου της Βουλής, που προκαλούν σύγχυση μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. Ωστόσο, η εμπειρία του κ. Μεϊμαράκη και η άριστη γνώση του σε ό,τι αφορά τον «γαλάζιο» κομματικό μηχανισμό κάθε άλλο παρά απαρατήρητες μπορούν να περάσουν από τον πρωθυπουργό τη δεδομένη χρονική συγκυρία, με τον κ. Σαμαρά να συνιστά μέχρι νεωτέρας ψυχραιμία και σύνεση. Αυτό γιατί δεν είναι λίγα τα «γαλάζια» κοινοβουλευτικά στελέχη που -όπως και στην περίπτωση Λαζαρίδη- αντιδρούν στην πρόταση για πρόωρες εκλογές, θυμίζοντας παράλληλα με νόημα και το παράδειγμα του Κώστα Καραμανλή.
«Ο Μεϊμαράκης, που είχε ζήσει από κοντά τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και τη συντριβή της παράταξης, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός», διαμηνύουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ακούν με μεγάλη ανησυχία την κουβέντα για εκλογές στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα