Βεντέτα Βαγγέλη Βενιζέλου-Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ

Να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο εν όψει προεδρικής εκλογής, η οποία μπορεί αν οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, επιδίωξε εχθές Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρώτη συνάντηση στελεχών του κόμματος για την προετοιμασία του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Ο κ. Βενιζέλος

εκφράστηκε με σκληρά λόγια κατά όσων αμφισβητούν τις πολιτικές τακτικές του. Εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και θύμισε τόσο τα γεγονότα της εκδήλωσης της 1ης Σεπτεμβρίου, όσο και της εσωκομματική διαμάχη του 2007. Απέναντι στον κ. Βενιζέλο βρέθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συνέχισε την επίθεση που ξεκίνησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Βενιζέλος στη δευτερολογία του επιχείρησε να οριοθετήσει το ρόλο του, ο οποίος, όπως άφησε να διαφανεί, δεν μπορεί να είναι άλλος από την επικράτησή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσει να επιχειρήσει απερίσπαστος τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης με νέες συνεργασίες.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο ρόλος του δεν έχει απόλαυση και αναρωτήθηκε: "Τι απόλαυση; Των συκοφαντιών; Της λοιδορίας; Των φτυσιμάτων;"

Θυμίζοντας τις εσωκομματικές επικρίσεις σημείωσε ότι αυτές είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες που έχουν προέλθει από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Χρυσή Αυγή. "Ό,τι και να’ χει πει ο ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι και να’ χει πει ο εσμός των ψεκασμένων, ό,τι και να έχει πει η Χρυσή Αυγή, όλα αυτά είναι ένα μικρό ποσοστό των όσων έχουν ειπωθεί εναντίον μου το 2007 στην εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν έχω ακούσει τέτοια πράγματα. Τέτοιες αμφισβητήσεις, τέτοιες χυδαιότητες. Αλλά όλα αυτά τα έχουμε συγχωρήσει".

Αναφερόμενος στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η οποία ξεκίνησε με την εκδήλωση του Ιδρύματος "Ανδρέας Παπανδρέου" όπου αποδοκιμάστηκε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι εκείνες τις ημέρες άνοιξε η "νοσηρή βεντάλια":

"Την εβδομάδα που πέρασε, από 1ης έως 3ης Σεπτεμβρίου, ή καλύτερα από 1ης έως 7ης Σεπτεμβρίου, που ήταν η εκδήλωση στη ΔΕΘ, άνοιξε όλη η βεντάλια του ΠΑΣΟΚ. Η νοσηρή βεντάλια. Και τη γυρίσαμε. Και δείξαμε το φάσμα του αξιόπιστου, θεσμικού, στρατηγικού ΠΑΣΟΚ. Και μας άκουσε ο κόσμος".

Και σε αυτό το σημείο σχολίασε: "Αλλά τα φαντάσματα είναι παρόντα, οι καλικάντζαροι της παράταξης χαίρονται και στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι". Υποδεικνύοντας τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου στις ευρωκλογές, είπε, χωρίς να τον κατονομάσει: "Δεν ήθελαν να σταθούμε τον Ιούνιο του 2012, περίμεναν καταστροφή. Δεν ήθελαν να σταθούμε στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και λοιδόρησαν, ευτέλισαν, ταπείνωσαν, προσέβαλαν την Ελιά και τους εταίρους μας. Και ζητώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ θεσμικά, συγνώμη από τους υποψηφίους μας των ευρωεκλογών τους λαμπρούς και από τους εταίρους μας που στάθηκαν με σθένος και ήθος δίπλα στο ΠΑΣΟΚ. Έγιναν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών, μέχρι τελευταία στιγμή ότι είναι ένα εκλογικό σχήμα θα δούμε λέει ίσως, αν.. Περιμέναμε δήλωση στήριξης της παράταξης μέχρι και μετά το τέλος της ψηφοφορίας και αυτή έγινε λειψή με υπαινιγμούς, διφορούμενη, αμφίσημη. Αλλά έλαβαν απάντηση. Και κάποιοι είχαν τρελαθεί με το δίλημμα, «μα το δίλημμα που βάζει ο Βενιζέλος δεν είναι σωστό». Ο κόσμος το βρήκε πάρα πολύ σωστό. Και το δίλημμα αυτό θα ξανατεθεί στις εκλογές".

Με σκληρό τρόπο απάντησε ο κ. Βενιζέλος σε όσους τον κατηγορούν για σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία. "Φωτογραφίζοντας" του πολιτικούς φίλους του Γιώργου Παπανδρέου είπε ότι πρόκειτα για "παλικαράκια του μνημονίου" που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στη σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία. Στη σχετική αποστροφή του σημείωσε τα εξής:

"Αλλά δε δέχομαι για λόγους αισθητικής, για λόγους ηθικής και εντιμότητας, εξ αριστερών κριτική για τη σύμπραξή μας σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με τη Νέα Δημοκρατία, απ’ αυτούς που μας οδήγησαν στη σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία! Δεν το δέχομαι αυτό. Το βρίσκω εξωφρενικό. Δε δέχομαι να μου τη βγαίνουν από αριστερά τα παλικαράκια του μνημονίου. Δεν το δέχομαι αυτό!", κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα