Βαρουφάκης: Οι θεσμοί δεν είναι Τρόικα

Κανείς δεν περίμενε πως η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά σταδιακά θα ολοκληρώνεται και πάντως θα επιτύχουμε την ολοκλήρωσή της πριν την καθορισμένη ημερομηνία του Απριλίου, τόνισε αμέσως μετά το Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

«Από το πρωί της Τετάρτης ξεκινούν οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του περί δημοψηφίσματος,

ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι ο ίδιος έκανε μια μακροσκελή ομιλία σε συνέδριο στην Ιταλία για το Grexit, μετά την ολοκλήρωση της οποίας, ένας δημοσιογράφος του ζήτησε να δώσει συνέντευξη. Κατά τη διάρκεια αυτής, όπως εξήγησε, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα γίνει σε περίπτωση που οι εταίροι αρνηθούν κάθε μια από τις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

«Σε αυτή την περίπτωση θα πάμε σε δημοψήφισμα» ήταν η απάντηση του υπουργού που όμως, όπως τόνισε, αφορούσε ένα θεωρητικό σενάριο και παρόλα αυτά μπήκε σαν τίτλος.

Επίσης ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, ότι στις 5 Μαρτίου ζήτησε με επιστολή του προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Σήμερα, μπορούμε συλλογικά και συναδελφικά να ανακοινώσουμε ότι την Τετάρτη, ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων εδώ, στις Βρυξέλλες».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απέρριψε επίσης την αιτίαση ότι η χώρα έχασε χρόνο, λέγοντας πως «από τις 25 Ιανουαρίου η κυβέρνηση άρχισε να εργάζεται και άρχισε τη διαδικασία να κυβερνάει και να προγραμματίζει το δρόμο και τις διάφορες στάσεις και διαδικασίες ώστε στις 25 Φεβρουαρίου να υπάρξει η πρώτη απόφαση».

«Υπήρξε παρεξήγηση, εμείς προτείναμε 7 παραδείγματα, δεν ήταν ολοκληρωμένη λίστα. Θα παρουσιάσουμε και νέες λίστες με μεταρρυθμίσεις», είπε ακόμα.

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως «δεν θα επιτρέψουμε ξανά να εμφανιστεί η εικόνα με τους μεγάλους αριθμούς τεχνοκρατών που θα εμφανίζονται στα υπουργεία και θα επιβάλουν προγράμματα και μεταρρυθμίσεις», ωστόσο σημείωσε πως οι «εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα είναι ευπρόσδεκτοι, και θα παρέχουμε όλα τα στοιχεία που χρειάζονται».

«Οι θεσμοί δεν είναι τρόικα... Θα κάνουμε ότι μπορούμε να δώσουμε πληροφορίες στους θεσμούς. Το παιχνίδι της τρόικας έχει πλέον τελειώσει», είπε ακόμα απαντώντας σε παρόμοια ερώτηση που του τέθηκε.

Ερωτηθείς για τα όσα ακούστηκαν περί τσακωμού με τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως «ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ», διευκρινίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός ζήτησε διευκρινήσεις για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Βαρουφάκης: Ευπρόσδεκτα τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα

Αυτά αποφασίστηκαν στο Eurogroup για την Ελλάδα

Η αμηχανία του Eurogroup σε εικόνες (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Keywords
Τυχαία Θέματα