Βαρουφάκης: "Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εγκριθεί η συμφωνία"

Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκεσε το κυβερνητικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή, με σκοπό την κατάρτιση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιαστούν στους Ευρωπαίους ως αντάλλαγμα για την έγκριση της χθεσινής συμφωνίας του Eurogroup για παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι τον Απρίλιο.

Κατά την έξοδο από τη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως το Μνημόνιο

τελείωσε χθες και πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την κατάρτιση της λίστας.

"Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εγκριθεί η συμφωνία από τους θεσμούς. Το μνημόνιο τελείωσε χθες. Δεν θα χρειαστεί νέο Eurogroup, αλλά επικοινωνία με τους αρμόδιους για την επικύρωση της συμφωνίας. Eurogroup θα υπάρξει μόνο για την επόμενη μέρα, εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η λίστα θα δοθεί στους Ευρωπαίους μέχρι τη Δευτέρα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι όλοι οι υπουργοί επικρότησαν το αποτέλεσμα του Eurogroup με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια σκληρή διαπραγμάτευση και η Ελλάδα πετυχαίνει. Οι υπουργοί ρώτησαν αναλυτικά τον κ. Βαρουφάκη να τους ενημερώσει για το τι συζητήθηκε στο Eurogroup, αλλά και για το κλίμα που εισέπραξε.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όλο το Σαββατοκύριακο ο κυβερνητικός σχηματισμός θα είναι σε πλήρη εγρήγορση, ενώ, θα υπάρξουν αλλεπάλληλες συναντήσεις και επικοινωνίες για να συνταχθεί η λίστα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει χρόνο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας όπου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δύσκολα ο κατάλογος που θα σταλεί θα είναι κοστολογημένος. Η εξήγηση είναι πως η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να γνωρίζει από πριν τα "νούμερα" και για το λόγο αυτό δεν θέλει να δεσμευθεί.

Όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, δεν εκφράστηκαν διαφωνίες για τη χθεσινή απόφαση από Υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης διαμηνύουν πως περιμένουν πρώτα τις μεταρρυθμίσεις τη Δευτέρα και μετά θα εξεταστεί εάν θα εγκρίνουν τη συμφωνία της Παρασκευής ή όχι.

Keywords
Τυχαία Θέματα