"Τραγωδία" για τις τράπεζες έκρυβε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Καθαρά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και την παραμονή του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι "δοκιμαστικές βουτιές" του Γενικού Δείκτη, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, είχαν ξεκινήσει από την συνεδρίαση της Τετάρτης (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1285,13 μονάδες) και συνεχίστηκαν και στην συνεδρίαση της Πέμπτης (χαμηλό ημέρας στις 1295,42 μονάδες), όμως η "επέμβαση του ιππικού" έκλεινε τον Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, δίνοντας την εντύπωση

ότι τα "πάντα ήταν υπό έλεγχο".

Δυστυχώς σήμερα και μετά από τέσσερις συνεδριάσεις με κλεισίματα υψηλότερα των 1300 μονάδων, ο Δείκτης, με εντυπωσιακή ευκολία, επέστρεψε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, δίνοντας το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων έξι συνεδριάσεων και εντείνοντας τις ανησυχίες των υπεραγορασμένων, εν όψει του επερχόμενου triple witching την Παρασκευή 20/6.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν σαν εξαιρετικά πιθανό το σενάριο, ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο και να κλείσει το "τεχνικό κενό" που έχει αφήσει στην περιοχή των 1259 - 1251 μονάδων.

Εξαιρετικά κακή η τελική αναλογία ανοδικών (37) - πτωτικών (104) μετοχών (ενδοσυνεδριακά η αναλογία ξεπερνούσε το 1 προς 5), επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι η Σοφοκλέους παραμένει μία Αγορά που ανεβαίνει με λιγότερο από 10 τίτλους και πέφτει με όλους (!!!)

Από εκεί και πέρα και εκτός από την χαμηλή διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, σημαντικό ρόλο στην αύξηση της νευρικότητας έπαιξαν και οι "αναγκαστικές" αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω αλλαγών στους όρους των λογαριασμών "margin". Βέβαια αυτοί που σήμερα προχώρησαν σε "αναγκαστικές" μειώσεις θέσεων, δεν προχώρησαν και σε ανάλογες τοποθετήσεις, σε άλλους τίτλους, πιθανότατα προσδοκώντας να τοποθετηθούν σε σχετικά χαμηλότερες τιμές, αν συνεχιστεί η διόρθωση.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, "η ΑΕΠΕΥ διασφαλίζει επαρκή βαθμό διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου ασφαλείας με γνώμονα τη διασπορά κινδύνου μεταξύ των στοιχείων του χαρτοφυλακίου ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη κάθε πρόσφορο κριτήριο. Σε κάθε περίπτωση, το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας απαρτίζεται από κινητές αξίες τουλάχιστον τριών εκδοτών και η αξία οποιουδήποτε στοιχείου που περιλαμβάνεται σε αυτό δεν υπερβαίνει σε ποσοστό το 40% της τρέχουσας αξίας αυτού. Το ποσοστό του αρχικού περιθωρίου ορίζεται σε τουλάχιστον σαράντα τοις εκατό (40%) της τρέχουσας αξίας του χαρτοφυλακίου ασφάλειας. Το ποσοστό του διατηρητέου περιθωρίου ορίζεται σε τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) της τρέχουσας αξίας του χαρτοφυλακίου ασφάλειας.

Μέχρι την εκπλήρωση της υποχρέωσης κάλυψης του διατηρητέου περιθωρίου, η ΑΕΠΕΥ δεν θα προβαίνει για λογαριασμό του Πελάτη σε καμία άλλη αγορά κινητών αξιών με Πίστωση. Η παρούσα υποχρέωση δεν ισχύει όταν: Στη σύμβαση πίστωσης έχει συνομολογηθεί μεταξύ ΑΕΠΕΥ και Πελάτη της, ότι η εξόφληση της Πίστωσης γίνεται εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών (Τ+3)".

"Με δεδομένο ότι η απόφαση τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα 16/06/2014 προτείνεται η όσο το δυνατόν ταχύτερη προσαρμογή στους παραπάνω κανόνες διασποράς".

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο άρθρο του Euro2day.gr και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., αναφερόταν ότι στις 30/5, το 43,35% των ενεργών χαρτοφυλακίων εμπεριείχε μόλις μία μετοχή (!) Το 42,4% είχε από 2 έως 5 μετοχές, το 9,91% είχε 6 έως 10 μετοχές και το εντυπωσιακά χαμηλό ποσοστό του 4,34% των χαρτοφυλακίων είχαν περισσότερες από 10 μετοχές.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση και όσον αφορά το "intraday" γράφημα, η Αγορά έχει δώσει ένα πρώτο σήμα εξόδου και αυτό ακυρώνεται μόνο με κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1309 μονάδων και κλείσιμο του FTSE25 υψηλότερα των 425 μονάδων.

Από την άλλη και αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση, οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις είναι για τον Γενικό Δείκτη στις 1263, 1250, 1225 και 1200 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 410, 403 και 394 μονάδες και για τον Τραπεζικό δείκτη στις 174 και 165 μονάδες. Χαμηλότερα των 1250, 410 και 174 μονάδων, το κλίμα έχει αρχίσει και χαλάει.

Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 2,64% και από τον Τραπεζικό 6,95%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 9,29%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης γύρισε σε απώλειες 1,17%.

Keywords
Τυχαία Θέματα