Τον περιορισμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου προτρέπει ο ΠΟΥ

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΟΥ την 21η Ιουλίου για το ηλεκτρονικό κάπνισμα, επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για τα ρυθμιστικά πλαίσια που θα ακολουθήσουν τα κράτη μέλη για το ραγδαίως αναπτυσσόμενο φαινόμενο του ατμίσματος.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στα επιστημονικά δεδομένα, αλλά στην ουσία, προσπαθεί να εξισορροπήσει ένα αδυσώπητο πόλεμο συμφερόντων που εξελίσσεται μεταξύ των φαρμακευτικών βιομηχανιών που βλέπουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ένα θανάσιμο ανταγωνιστή για τα φαρμακευτικά προϊόντα που υπόσχονται απεξάρτηση από το τσιγάρο και της ταχύτατα αναπτυσσόμενης βιομηχανίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου που το 2013 σημείωσε παγκοσμίως τζίρο 3 δις δολαρίων.

Σημειώνεται, ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα που υπόσχονται την ολοκληρωτική απεξάρτηση από το τσιγάρο, έχουν παγκοσμίως ποσοστό επιτυχίας λιγότερο από 9%.
Ενώ λοιπόν η ανακοίνωση του ΠΟΥ, από την μία πλευρά αναγνωρίζει ότι υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι το άτμισμα είναι λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα και ομολογεί ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι το άτμισμα στους δημόσιους χώρους βλάπτει τη δημόσια υγεία, από την άλλη πλευρά, στην ίδια ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν περιορισμούς σε ότι αφορά το άτμισμα στους δημόσιους χώρους καθώς και στη διαφήμιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Η ανακοίνωση του ΠΟΥ θέτει την ατζέντα για τη διάσκεψη της Μόσχας στις 14-18 Οκτωβρίου όπου και θα ληφθούν νέες αποφάσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα