Το βιβλίο που θα σας κάνει να σταματήσετε τις στερητικες δίαιτες

Την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στις 6.00 μμ θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέο βιβλίου της διατροφολόγου Αλίκης Πανοπούλου με τίτλο «Εγώ και η ανάγκη μου για τροφή» στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα). Τη συγγραφέα θα προλογίσουν οι δημοσιογράφοι Ιορδάνης Χασαπόπουλος και Γιάννης Πιτταράς και ο επιμελητής της έκδοσης Δημοσθένης Κερασίδης.

Στο βιβλίο αυτό αναλύεται ένα διατροφικό κι όχι διατροφολογικό... σύστημα.

Σε

αντίθεση με τις στερητικές δίαιτες, οι οποίες μακροπρόθεσμα αποδεικνύονται αναποτελεσματικές ίσως και λόγω της αρχικής αγχωτικής εμμονής τους στο γρήγορο αποτέλεσμα της «εξαφάνισης» των παραπανίσιων κιλών, η κ. Πανοπούλου αντιπροτείνει ένα σύστημα ανθρωποκεντρικό, το οποίο κοιτάζει τον παχύσαρκο «στα μάτια και όχι στο λίπος». Εκκινώντας από μια στάση σεβασμού, συμμαχίας και ενσυναίσθησης προς αυτόν, αποδεχόμενη τις βουλιμικές του κρίσεις και εντέλει, απαξιώνοντας τις απαγορεύσεις, επιχειρεί μια βαθύτερη κατανόηση αυτής της ψυχοσωματικής ασθένειας που λέγεται παχυσαρκία.

Παραθέτει περιπτώσεις θεραπευομένων μέσα από τη σχεδόν τριαντάχρονη καριέρα της οι οποίες τη βοήθησαν να διαμορφώσει το σύστημά της, αλλά κυρίως μέσα στις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται η βασική παραδοχή της ότι ψυχή και σώμα αποτελούν άρρηκτη ενότητα.Παράλληλα μας οδηγεί, με αριστοτεχνικό τρόπο, να αναγνωρίσουμε πως στην άκρη των πιάτων και των ποτηριών μας υπάρχουν κρυμμένα συναισθήματα, σαν στόματα κλειστά τα οποία, παραδόξως, μιλούν για σχέσεις ενός παρελθόντος που δεν έχει παρέλθει πραγματικά, δεν έχει «μεταβολιστεί» ολοκληρωμένα, οπότε έτσι επιβεβαιώνεται ότι το λίπος παραπέμπει, πλαγίως πλην σαφώς, σε αυτά που μας λείπουν...

Προτείνει όρια, κανόνες, δεδομένα, σε ένα πλαίσιο μεταμόρφωσης της ζωής του παχύσαρκου, και συνδυάζει τη μεσογειακή με τη μακροβιοτική διατροφή σε μια προσπάθεια επανεύρεσης της πρωτογενούς λιτότητας και ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου-φύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα