Το πιο λαχταριστό λεμονάτο κοτόπουλο με γραβιέρα!

Δείτε τη συνταγή για λεμονάτο κοτόπουλο με γραβιέρα!

(Για 4 άτομα)

Προετοιμασία: 15´ μαγείρεμα: 40´

Κόστος: €2,40 η μερίδα

Υλικά

1 μεγάλο κοτόπουλο (1.800 γρ.-2 κιλά), κομμένο στα 4 • 50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο • φλούδες και χυμός από 2 λεμόνια, ακέρωτα • 1 ποτήρι ζεστό ζωμό κοτόπουλου (ψυγείου ή από βιολογικό κύβο) ή ζεστό νερό • 150 ml κρέμα γάλακτος, 35%

λιπαρά • 3 κ.σ. γραβιέρα (κατά προτίμηση Κρήτης), τριμμένη • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις φλούδες του λεμονιού, τον χυμό και τον ζωμό (ή το νερό), ανακατεύουμε ελαφρά και σκεπάζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και μαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά. Αφαιρούμε τα κομμάτια κοτόπουλου και πετάμε τις φλούδες λεμονιού. Προσθέτουμε την κρέμα, ανακατεύουμε ελαφρά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη γραβιέρα, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα μέχρι να λιώσει και να πήξει η σάλτσα. Σερβίρεται ζεστό με ρύζι ή βραστά λαχανικά.

Tips...

Αντικαταστήστε το μεγάλο κοτόπουλο με 2 μικρότερα (1.000-1.200 γρ. το καθένα), κομμένα στα δύο κατά μήκος.

Αν η σάλτσα σάς φαίνεται αρκετά νερουλή, δέστε την με 1 κ.γ. κορν φλάουρ. Διαλύστε το σε 1 κ.σ. κρύο νερό, ρίξτε το στην κατσαρόλα, αφήστε το να πάρει μια βράση και μετά ρίξτε τη γραβιέρα.

Πηγή: alatikaipiperi.tumblr.com

Keywords
Τυχαία Θέματα