Το οδοιπορικό του Ν.Δένδια στα ακριτικά νησιά (ΦΩΤΟ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ σε Στρογγύλη – Ρω
Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Με τη μετάβασή του στις ακρότατες μικρονήσους του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης, τη Στρογγύλη και τη Ρω, μετά από τις αντίστοιχες στη Ρόδο το πρωί και στη Μεγίστη (Καστελλόριζο), ολοκλήρωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας σήμερα το απόγευμα τη μονοήμερη επίσκεψή του στη ζώνη ευθύνης της 95ης Ανωτάτης Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ).

Ο Υπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από τον ΥΦΕΘΑ Γιάννη Λαμπρόπουλο, τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ,

Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και Χρίστο Μανωλά αντιστοίχως, και τους διοικητές της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Γιάννη Ηλιόπουλο και της 95 ΑΣΔΕΝ Υποστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί για πρώτη φορά τις δύο μικρονήσους και να πάρει μία πρώτη γεύση από το εντυπωσιακό και πολύ υψηλό ηθικό των υπηρετούντων σε αυτές.

Σε αυτό τον είχε "προϊδεάσει" λίγο ο Διοικητής της Διοικήσεως Αμύνης Νήσου Μεγίστης Ταγματάρχης των Καταδρομών (και "βάτραχος"), ο οποίος του πρόσφερε ως αναμνηστικό δώρο, την τελευταία Ελληνική Σημαία που καταστράφηκε από τον αέρα του φυλακίου της Στρογγύλης. Τόνισε μάλιστα ότι η Σημαία αυτή που είχε σχιστεί από τον αέρα, δεν καταστράφηκε δια πυρός όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς, αλλά κατέβηκε για τελευταία φορά ανήμερα της Εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων στις 21 Νοεμβρίου, και διπλώθηκε ώστε να παραδοθεί τιμητικώς στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης της χώρας.

Μάλιστα η έκπληξή του ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν ότι επικεφαλής της φρουράς στην Στρογγύλη ήταν η Υπολοχαγός (προελεύσεως της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων) των Καταδρομών Σ.Μ. (το πλήρες όνομά της δεν αναφέρεται για ευνόητους λόγους ασφαλείας)!

Επίσης εντύπωση προκάλεσε στο νησί η εντυπωσιακών διαστάσεων Ελληνική Σημαία του Φυλακίου που είναι ορατή από την απέναντι τουρκική ακτή, καθώς και ο διατηρητέος και επανδρωμένος με δύο φαροφύλακες ιστορικός φάρος της Στρογγύλης, ο ανατολικότερος του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη Ρω, τελέστηκε από τον ιερέα της Μεγίστης που συνόδευε την αποστολή, επιμνημόσυνη δέηση στη Μνήμη της ηρωικής κατοίκου της Ρω Δέσποινας Αχλαδιώτη, της γνωστής σε όλην την Ελλάδα ως "Η Κυρά της Ρω", ενώ ο υπουργός στο μισόφωτο του σούρουπου κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στον τάφο-Μνημείο της ενώ η φρουρά παρουσίαζε όπλα και οι στρατιώτες και όλοι οι παρευρισκόμενοι τραγουδούσαν τον Εθνικό Ύμνο.

Μοναδικές σε συγκίνηση και δύναμη στιγμές, κάτι που «ομολόγησε» και ο Ν.Δένδιας μιλώντας μετά επ’ ολίγον στους στρατιώτες του Ελληνικού Φυλακίου.

Διαβάστε επίσης:

Με στρατιωτικό τζάκετ ο Δένδιας στη βραχονησίδα Στρογγύλη (ΦΩΤΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα