Το οδοιπορικό των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ για τα Ολυμπιακά Ακίνητα (ΦΩΤΟ)

Εικόνες θλίψης και οργής από τις χρυσοπληρωμένες εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας κατέγραψαν τα διεθνή πρακτορεία και τις τελευταίες ώρες έχουν κάνει το γύρω του διαδικτύου. Η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ από τον Φεβρουάριο έχει καταγράψει αυτή την εικόνα, πραγματοποιώντας «οδοιπορικό» σε όλα τα ολυμπιακά ακίνητα

της Αθήνας, τα οποί από «στολίδια» του 2004 έχουν μετατραπεί σε …χωματερές.

Διαβάστε το ρεπορτάζ των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ από τον Φεβρουάριο του 2014

Των ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ,ΚΕΛΛΥΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΗ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης παρουσιάζουν δέκα χρόνια μετά οι πανάκριβες και χλιδάτες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του «Αθήνα 2004» και φέρνουν στην επιφάνεια κάποιες από τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους, όπως είναι η αδιαφορία και η προχειρότητα. Εγκαταστάσεις που κόστισαν πάρα πολύ, για τη δημιουργία των οποίων χρεώθηκαν οι Ελληνες φορολογούμενοι, ώστε να γίνει πραγματικότητα το «όνειρο» εκείνο το καλοκαίρι του 2004, κυριολεκτικά ρημάζουν, αφημένες στο έλεος του Θεού. Το ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» και η αυτοψία σε μεγάλα Ολυμπιακά Ακίνητα της Αττικής αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Σπασμένα τζάμια, σκουπίδια και αφύλακτες εγκαταστάσεις, λεηλατημένες, συνθέτουν το σκηνικό που βρήκαμε μπροστά μας στα περισσότερα σημεία που επισκεφθήκαμε για να δούμε από κοντά σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα περιβόητα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων. Από το Φάληρο, τον Αγιο Κοσμά και τις εστίες στου Γουδή μέχρι τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο και το περίφημο κωπηλατοδρόμιο στον Μαραθώνα τα πάντα μυρίζουν εγκατάλειψη.

ΑΥΤΟΨΙΑ

Ξεκινώντας από το Φάληρο, οι εγκαταστάσεις είναι πλέον πλήρως αφημένες. Ακριβώς δίπλα από τον κόσμο που απολαμβάνει τη βόλτα του, τα κτίρια είναι σαν να μην έχουν ανοίξει ξανά από εκείνο το πανηγυρικό καλοκαίρι του 2004. Αμέσως διαπιστώνει κανείς την εγκατάλειψη και τη μηδενική αξιοποίηση. Λίγο πιο πάνω, το στέγαστρο Καλατράβα αποτελεί μέχρι σήμερα «μνημείο» της σπατάλης και της μεγαλομανίας που χαρακτήριζαν το κοντινό… αλλά τόσο μακρινό 2004. Με το κόστος της να μην έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, η στέγη Καλατράβα αποτελεί μια κινητή «βόμβα», δίπλα από έναν από τους πιο μεγάλους δρόμους της Αθήνας. Ακριβώς πάνω από την οδό Κηφισίας, δεκάδες τόνοι από σίδερο σκουριάζουν, αφού η συντήρησή της «κολλάει» στη γραφειοκρατία, κάτι που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές πολιτών.

Ανεβαίνοντας προς Πάρνηθα, φτάσαμε στο Ολυμπιακό Χωριό. Η κατάσταση εκεί είναι ακόμα πιο απογοητευτική. Οι 2.292 κατοικίες που κατασκευάστηκαν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τη συσταθείσα για αυτόν τον λόγο θυγατρική του, Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε., αποτέλεσαν από τα μεγαλύτερα Ολυμπιακά έργα. Το χωριό περιελάμβανε δύο σχολεία, γυμνάσιο, λύκειο, πολυκλινική, βρεφονηπιακό σταθμό, δύο νηπιαγωγεία και το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών, ενώ κατασκευάστηκαν σε χρόνο-ρεκόρ και ένα στάδιο 8 διαδρόμων, κολυμβητήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών 8 διαδρόμων και 50 μ., δύο κλειστά γήπεδα καλαθοσφαίρισης και τέσσερα ανοικτά γήπεδα τένις.

Η πρόσβαση στους περισσότερους αθλητικούς χώρους δεν είναι πλέον δυνατή, αφού έχουν μπει λουκέτα, όπως και στο κολυμβητήριο, καθώς φαίνεται και από τις φωτογραφίες-ντοκουμέντα. Ιδια εικόνα παρουσιάζει και το άλλοτε υπερσύγχρονο σύστημα άρδευσης, το οποίο δεν λειτουργεί πια. Ακόμα ένα τεράστιο κτίριο, εκείνο που φιλοξενούσε τους δημοσιογράφους, έχει παντού σπασμένα τζάμια, δεν φυλάσσεται καθόλου, ενώ το εσωτερικό του είναι λεηλατημένο.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

Ιδια είναι η εικόνα και στο Μαρκόπουλο. Εκεί, στο σκοπευτήριο οι οροφές είναι σπασμένες, κάτι που είναι ορατό ακόμα και από πολύ μακριά, ανεβαίνοντας τον μακρύ, ανηφορικό δρόμο για να φτάσεις μέχρι την πλαγιά όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις. Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω είναι το περίφημο κωπηλατοδρόμιο του Μαραθώνα. Η κατασκευή του στο συγκεκριμένο σημείο επί Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Πολιτισμού είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από πολλούς που ήταν αντίθετοι, γιατί εκεί έγινε η μάχη του Μαραθώνα και έπεσαν Ελληνες που πολεμούσαν εναντίον των Περσών. Οι πολυτελείς εγκαταστάσεις, πάντως, έχουν αφεθεί πια στην τύχη. Ο φωτογραφικός φακός είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Ενα ασανσέρ εγκαταλελειμμένο, σπασμένες προβλήτες και σκουπίδια βλέπει κανείς δέκα χρόνια μετά, δίπλα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, που θα μπορούσε να είναι παγκόσμιο παράδειγμα.

Τα «Π» μίλησαν με τον νυν υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό, ο οποίος σχολίασε σχετικά: «Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που παραμένουν σήμερα στην ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι ουσιαστικά το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ, ο Αγιος Κοσμάς (η έκταση του οποίου έχει περάσει στην Ελληνικό Α.Ε.) και τα μεγάλα εθνικά στάδια, όπως το “Καυτανζόγλειο”. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε αφορούν κυρίως τη συντήρηση των υποδομών και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους.

Ως προς τη συντήρηση, για την υλοποίηση αναγκαίων δράσεων έχουν γίνει οι σχετικές προβλέψεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο βέβαια λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας είναι περιορισμένο - ανέρχεται φέτος στα 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία πρέπει να καλυφθούν ενταγμένα έργα, καθώς και προηγούμενες οφειλές της παλιάς ΕΥΔΕ, ύστερα από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Ενδεικτικά, πάντως, αναφέρω ότι, αφού ρυθμίστηκε με τη νομοθετική δράση που προωθήσαμε το θέμα των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση των έργων, βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής ώστε να καλυφθούν από το ΠΔΕ οι αναγκαίοι πόροι για τα έργα συντήρησης της στέγης Καλατράβα στο ΟΑΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, με συγκεκριμένες δράσεις αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση αυτής της Ολυμπιακής μας κληρονομιάς».

Υπερβάσεις κόστους έως και 12.771%

Στις ∆ΕΚΟ και στα ΝΠ∆∆, όπως προκύπτει από τον ολοκληρωµένο πίνακα του υπουργείου Οικονοµικών του 2004, που αποτέλεσε οδηγό για τα µέλη της τρόικας για περαιτέρω έρευνες στους συναρµόδιους φορείς, τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν µε κόστος πολλαπλάσιο σε σχέση µε τον προϋπολογισµό τους. Στον φάκελο διεκδίκησης των Ολυµπιακών Αγώνων η ανακατασκευή του Ολυµπιακού Σταδίου είχε κοστολογηθεί 3,9 εκατ. ευρώ, το 2000 ανήλθε στα 8,8 εκατ. ευρώ, το 2001 στα 23,9 εκατ. ευρώ, το 2002 στα 241,5 εκατ. ευρώ, το 2003 στα 356,4 εκατ. ευρώ και το 2004 στα 398,9 εκατ. ευρώ, έχοντας υπερκοστολογηθεί κατά 12.771%. Η ανακατασκευή του Παναθηναϊκού Σταδίου, το οποίο ως αρχαιολογικός χώρος συντηρείται τακτικά και µόνιµα, ανατιµολογήθηκε ανά 3,733%, ήτοι από αρχικά εκτιµώµενη δαπάνη 300.000 ευρώ πληρώσαµε τελικά 11,2 εκατ. ευρώ παραπάνω. Ακόµα και για τις εγκαταστάσεις του µοντέρνου πεντάθλου (Γουδή), ενώ ο αρχικός προϋπολογισµός του έργου ήταν 3,6 εκατ. ευρώ, τελικά το ελληνικό ∆ηµόσιο έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και κατέβαλε 39,5 εκατ. ευρώ.

«Πάγωσε» η αξιοποίησή τους

Θεωρητικά, µετά το τέλος των Ολυµπιακών Αγώνων θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιοποίησης των εγκαταστάσεων. Κάτι τέτοιο, όµως, δεν έγινε. Αντίθετα, η πλειονότητά τους σκουριάζει καθηµερινά, παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί εταιρεία αξιοποίησής τους, η ΕΤΑ∆ Α.Ε.

Τα τεράστια γραφειοκρατικά προβλήµατα όχι µόνο δεν επιτρέπουν στην ΕΤΑ∆ να αξιοποιήσει τα 13 Ολυµπιακά Ακίνητα που διαθέτει, αλλά αναγκάζει το ∆ηµόσιο να πληρώνει το ποσό των 1,1 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τη συντήρησή τους. Το µεγάλο πρόβληµα που συνάντησε τόσο η ΕΤΑ∆ όσο και το ΤΑΙΠΕ∆, στην προσπάθεια αξιοποίησης των Ολυµπιακών Ακινήτων, είναι ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι αυθαίρετα και απαιτούν µια χρονοβόρα διαδικασία νοµιµοποίησης. Το πρόβληµα γίνεται ακόµη µεγαλύτερο για τον ενιαίο φορέα που διαχειρίζεται τα Ολυµπιακά έργα. Η ΕΤΑ∆ είναι η µοναδική εταιρεία του ∆ηµοσίου που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερα από 70.000 ακίνητα, η κατάσταση πολλών από τα οποία είναι χαοτική.

Στις σπατάλες της Γιάννας εστιάζει η Πετραλιά

Αυτές είναι µόνο µερικές από τις περιπτώσεις που οδήγησαν στην εθνική µας µιζέρια, αφού όταν έσβησαν τα φώτα των Ολυµπιακών του 2004 τα πάντα εγκαταλείφθηκαν. Αλλωστε, η υπερκοστολόγηση των Αγώνων κυνηγάει ακόµα την Ελλάδα της πτώχευσης και της οικονοµικής ανέχειας. ∆εν είναι λίγοι εκείνοι που δείχνουν τη Γιάννα Αγγελοπούλου για κακή διαχείριση και ένα είδος µεγαλοµανίας την περίοδο εκείνη. Το ίδιο αφήνει σαφώς να εννοηθεί και η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Μιλώντας στα «Π» είπε πως «ο Γερουλάνος υπέγραψε να µη γίνει το Ολυµπιακό Μουσείο (σ.σ.: που είχε ξεκινήσει η ίδια), παρά το γεγονός ότι είχα αφήσει κονδύλια 43.000.000 ευρώ, και στο σηµείο έγιναν γραφεία. ∆εν υπήρχε γενικά σχεδιασµός εκ των προτέρων για τους Αγώνες. Η Γιάννα Αγγελοπούλου προχώρησε σε σπατάλες, αλλά δεν είναι µόνο αυτή. Φταίει και η τότε κυβέρνηση και η µεγάλη γάγγραινα, που είναι η γραφειοκρατία. Είχαµε συµφωνήσει µε τον Καραµανλή να δώσουµε το Τάε Κβον Ντο στα επιµελητήρια. ∆εν έγινε ποτέ, όµως, γιατί δεν µπορούσαµε να κάνουµε απ’ ευθείας ανάθεση».

Η τρόικα ζητάει πίσω τα λεφτά

Οι επικεφαλής της τρόικας, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ελλείµµατος της περιόδου 2001-2006 έψαξαν και βρήκαν όργιο σπατάλης στα Ολυµπιακά έργα επί των ηµερών της Γιάννας Αγγελοπούλου. Οπως αποκάλυψαν τα «Π», το ακριβές ποσό των υπερβάσεων αγγίζει τα 13 δισ. ευρώ, την κάλυψη των οποίων ζήτησαν οι τροϊκανοί είτε από τη διοργανώτρια Αρχή της κυρίας Αγγελοπούλου είτε από τα δηµόσια ταµεία. Ενδεικτικά της τεράστιας σπατάλης της περιόδου είναι τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν για καύσιµα και για τη χλιδάτη διαµονή κάθε λογής συµβούλων. Για τη βενζίνη των εταιρικών οχηµάτων την περίοδο των Αγώνων η Οργανωτική Επιτροπή ξόδεψε το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση συµβούλου σε θέµατα ασφαλείας, που λάµβανε για τις υπηρεσίες του αµοιβή 1.300.000 ευρώ, ενώ η Επιτροπή πλήρωνε επιπλέον για τη διαµονή του σε βίλα στο Καστρί 4.000 ευρώ τον µήνα.

Keywords
φωτο, ακινητα, ολυμπιακοί αγώνες, περιφέρεια αττικής, αθηνα, παραπολιτικα, εφημεριδα, καλοκαιρι, ολυμπιακος, θυγατρική, σχολεια, ιδια, συγκεκριμένο, βενιζελος, οακα, σεφ, δραση, πδε, παναθηναικος, ήτοι, εταιρεία, αυθαιρετα, ελλαδα, γερουλανος, τροικα, κινηση στους δρομους, κλειστα σχολεια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, σταυροι, τελος του κοσμου, παραπολιτικα, ξανα, ήτοι, περιφέρεια αττικής, το θεμα, γηπεδα, εθνικη, θεμα, οακα, πδε, πλαισιο, προγραμμα, σεφ, τυχη, υπουργειο πολιτισμου, φωτογραφιες, αγωνες, αδιαφορια, ελεος, ασανσερ, βενζινη, βιλα, γαγγραινα, γεγονος, γινει, γινεται, γραφεια, εγινε, ευρω, ειπε, εργα, επρεπε, ερευνες, ερχονται, εσβησαν τα φωτα, εταιρεία, ευθυνη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρεσιες, θυγατρική, θυελλα, εικονα, κυβερνηση, κηφισιας, κτιριο, κτιρια, κωπηλατοδρομιο, λυκειο, λογο, μακρια, παντα, ουσιαστικα, προβληματα, ρεκορ, συγκεκριμένο, σιδερο, συντηρηση, ταε, ταε κβον ντο, υλοποιηση, φαληρο, φταιει, χερι, ωρες, φακος, η εφημεριδα, υπουργειο, μπροστα
Τυχαία Θέματα