Το Μουσείο Μπενάκη τιμάει τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

Μετά την απόφαση των ενδιαφερόμενων ελληνικών Μουσείων να κηρυχθεί το 2014 έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει, σε αυτό το πλαίσιο, ποικίλες εκδηλώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την 1η Μαρτίου του 2015.

Συγκεκριμένα, στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου, παρουσιάζεται η έκθεση «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο», ενώ στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς, θα πραγματοποιηθούν η έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» και το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Ο Γκρέκο απ’ την Κρήτη

στη Βενετία, στη Ρώμη, στο Τολέδο».

Η έκθεση έχει στόχο να γίνουν γνωστοί και να τιμηθούν οι διανοούμενοι, συλλέκτες και παραγγελιοδότες, που αποτελούσαν τον προσωπικό κύκλο του Γκρέκο στο Τολέδο και τον ενέπνευσαν και τον στήριξαν σε όλη τη φάση της δημιουργικής του ζωής. Ο Κρητικός ζωγράφος έζησε 37 ολόκληρα χρόνια στο Τολέδο, σε μεγάλο βαθμό πετυχημένος επαγγελματικά, αλλά σχετικά απομονωμένος πνευματικά. Ένας ζωγράφος με τη δική του ουμανιστική παιδεία δεν μπορούσε να έχει παρά ελάχιστους συνομιλητές στο Τολέδο: μια αριθμητικά περιορισμένη ελίτ ιταλικής κουλτούρας, που ήταν σε θέση να εκτιμήσει το ιδιόμορφο εικαστικό του έργο.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη: Κεντρικό Κτήριο: Κουμπάρη 1 - Αθήνα, τηλ.: 210 3671000, ώρες λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή: 9.00 - 17.00, Πέμπτη και Σάββατο: 9.00 - 24.00, Κυριακή: 9.00 - 15.00, Δευτέρα και Τρίτη: κλειστά. Κτήριο Οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 - Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή: 10.00 - 18.00, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 - 22.00, Δευτέρα και Τρίτη: κλειστά. Όσα σχολεία ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα θα προμηθεύονται εκ των προτέρων πλούσιο πληροφοριακό υλικό για την προετοιμασία της επίσκεψης, με επιλογές από τη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά και οδηγίες - προτάσεις προς τον εκπαιδευτικό για την εποικοδομητική κίνηση των μαθητών του στον χώρο της έκθεσης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νοερή διαδρομή που θα συνδέει την έκθεση του Κεντρικού Κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη, τόσο με αυτήν του Κτηρίου της οδού Πειραιώς όσο και με εκείνη του γειτονικού Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Πληροφορίες και κρατήσεις: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Δευτέρα έως Πέμπτη, 10:00 - 14:00, τηλ.: 210 3671067 - 69.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το πορτρέτο με τον τριπλό Έλβις πουλήθηκε έναντι ασύλληπτου ποσού!

Σε δημοπρασία 300 αντικείμενα της Μέριλιν Μονρόε

Η Ντόροθυ Κινγκ λέει... "μ@λ@κ@" όποιον διαφωνεί μαζί της! (ΦΩΤΟ)

Υπό άκρα μυστικότητα σπηλαιολόγος σήμερα στην Αμφίπολη

Οι ομορφιές της Θεσσαλονίκης σε έκθεση στο Παρίσι

Η Λένα Παπαληγούρα στο αυτοβιογραφικό έργο του Αυγούστου Κορτώ

Keywords
Τυχαία Θέματα