Το Λιμενικό ζήτησε συγνώμη για το Φαρμακονήσι

Συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό ζήτησε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, με αφορμή το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου συζητήθηκε το θέμα, ο αντιναύαρχος Δημήτρης Μπαντιάς, τόνισε πως «σαν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα αναλάβω την ευθύνη μου. Θα ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Ζητάμε συγγνώμη.

Εγώ σαν αρχηγός του Λιμενικού. Και από τις οικογένειες των θυμάτων και από όλους εσάς, τον κύριο υπουργό, την κυβέρνηση, όλους τους Έλληνες, που σας φέραμε σε αυτή τη θέση.

Προσπαθήσαμε

και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας να σκεφθεί οτιδήποτε άλλο».

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της μαραθώνιας ενημέρωσης των μελών της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Μπαντιάς είχε ακούσει βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισημαίνουν ότι τα γεγονότα εμφανίζονται με τέτοιο τρόπο σαν να έχει ήδη εκδοθεί πόρισμα για την επιχείρηση και μάλιστα τη στιγμή που υπάρχει απαίτηση για διεθνή έρευνα.

«Αμέσως μετά από εκείνη την ημέρα, το Λιμενικό μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και έσωσε 47 ανθρώπους.

Δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη στιγμή, αυτό που συμβαίνει καθημερινά με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα.

Είναι αδύνατο για εμάς να τα αντιμετωπίσουμε όλα» ανέφερε ο αρχηγός του Λιμενικού, σημειώνοντας πως όταν οι γονείς ενημέρωσαν τους λιμενικούς για τα παιδιά τους, το σκάφος είχε ήδη ανατραπεί.

Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι σήμερα έστειλε επιστολή στον Ευρωπαίο επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Niels Muiznieks. Στην επιστολή γίνεται-μεταξύ άλλων- λόγος για το δόγμα «καμία ζωή χαμένη στη θάλασσα» και για τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα