"Το κράτος να μοιράσει γη στους νέους αγρότες"

Μου δείχνει υπερήφανη μια πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου «Linus Pauling», του Πανεπιστημίου του Ορεγκον, για τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα. «Η θρεπτική τους αξία είναι ισάξια με των φρέσκων και, το κυριότερο, η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α και C είναι μεγαλύτερη, την ώρα που τα επίπεδα του φολικού οξέος αυξάνονται λόγω της κονσερβοποίησης». Μητέρα τριών παιδιών, εν αναμονή του τέταρτου, σχολιάζει ότι τα παιδιά δεν τρώνε συνήθως φρούτα, γι' αυτό θεωρεί την κονσέρβα ροδάκινο το πιο εύκολο και οικονομικό επιδόρπιο, με τιμή περίπου στο 1 ευρώ στα ράφια για τη

συσκευασία των 470 γραμμαρίων.

Εχουμε δώσει ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι η έδρα της Κρόνος Α.Ε. Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Μαυροβούνι Σκύδρας. Ο τόπος της συναντήσεώς μας είναι ένα νέο ουζερί, το «Καράμπουρνο», με έμφαση στο ψάρι. Ο ιδιοκτήτης του, Σάββας Δαμιανίδης, μας προτείνει τα τηγανητά μύδια με το διπλό κουρκούτι, τη σαλάτα ντομάτας με καππαρόφυλλα και κατίκι, το ψητό χταπόδι με μελιτζάνα, το κριθαρότο με θαλασσινά και το ψητό καλαμάρι. Συνοδεύουμε το γεύμα με ένα Chardonnay του Αρβανιτίδη.

«Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 1970. Είναι 100% εξαγωγική, με εξαγωγές σε πάνω από 80 χώρες. Το ελληνικό ροδάκινο κομπόστα είναι, άλλωστε, leader, με πάνω από 55% μερίδιο αγοράς παγκοσμίως». Τη ρωτώ πού οφείλεται αυτή η πρωτιά. «Στην έντονη γεύση, στο ιδιαίτερο άρωμα και στην ανταγωνιστική τιμή», απαντά με τη σιγουριά του γνώστη και συνεχίζει: «Λόγω του μικροκλίματος της Ελλάδας, παράγουμε εξαιρετικά προϊόντα. Νομίζω ότι μπορούμε να γίνουμε το θερμοκήπιο της Ευρώπης». Τιμημένη με το βραβείο Εξωστρέφειας από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την οικονομική εφημερίδα «Εξπρές», η Κρόνος Α.Ε. παρουσιάζει αλματώδη αύξηση του τζίρου της, από τα 31 εκατ. το 2010 στα 55 εκατ. το 2012. Φέτος, λόγω του χαλαζιού, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος των καλλιεργειών, ίσως υπάρξει στασιμότητα, αλλά πόσες ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επαίρονται ότι δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες παραγγελίες τους;

Παρότι δεν θέλει να τοποθετηθεί κομματικά, αναγνωρίζει τις προσπάθειες της δικομματικής κυβερνήσεως για πολιτική σταθερότητα. «Η αποφασιστικότητα θα είναι το κλειδί της επιτυχίας της κυβέρνησης. Είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να γίνουν επενδύσεις», τονίζει. «Από την άλλη, πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να παταχθεί η γραφειοκρατία. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι να απεγκλωβιστούμε από το μοντέλο του παρελθόντος, που όλοι ήθελαν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Η έξοδος από την κρίση μπορεί να επέλθει με την ανάκαμψη-ανάπτυξη της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και κατανάλωσης. Η αχίλλειος πτέρνα είναι η παιδεία. Είναι μεν μακροπρόθεσμη επένδυση, αλλά αξίζει». Η Νάντια Σαΐτη επιχαίρει με την επιστροφή των νέων στην επαρχία και τη στροφή τους στη γεωργία. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας το καλοκαίρι η ανεργία μηδενίζεται, διότι 10.000 οικογένειες απασχολούνται στις καλλιέργειες. Η δική τους μονάδα απασχολεί 900 άτομα. «Είναι απαράδεκτο να εισάγουμε πορτοκάλια από την Αργεντινή ή μαϊντανό από την Τουρκία και λουλούδια από την Ολλανδία. Θα ήταν χρήσιμο να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στους νέους αγρότες και -γιατί όχι;- το κράτος να τους μοιράσει γη. Είναι μια πρώτης τάξης κίνηση για τη μείωση της ανεργίας οι νέοι να ασχοληθούν σοβαρά και επαγγελματικά με κερδοφόρες καλλιέργειες, όπως αυτές του ροδάκινου, του βερίκοκου, του αχλαδιού ή του κερασιού και τόσων άλλων δυναμικών καλλιεργειών».

Πηγαίνοντας κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις, η Κρόνος Α.Ε. την τελευταία πενταετία έχει επενδύσει περίπου 12 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών εγκαταστάσεων, την παραγωγή νέων προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των εργαζομένων, εγκαθιστώντας έναν λέβητα που μετατρέπει το κουκούτσι σε καύσιμη ύλη (ενέργεια). Συγχρόνως, επενδύει στην πράσινη ενέργεια, με τη σύσταση της Kronos Sun Energy SA, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκό πάρκο 1,5 MW και 0,8 MW στη στέγη.

Την ώρα που έρχεται το γλυκό, ένας αλησμόνητος λευκός κορμός, μιλάμε για τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος γενικώς. «Παρότι η Θεσσαλονίκη δεν έγινε ποτέ το επιχειρηματικό κέντρο των Βαλκανίων, όπως είχε αναγγελθεί, οι δυνατότητες, τουλάχιστον στον τομέα της γεωργίας, είναι ενθαρρυντικές. Καλούμε τους νέους να γυρίσουν στα χωράφια, υπάρχει δουλειά, και τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν εξωστρέφεια. Είμαστε υπερήφανοι που εξάγουμε σε όλο τον κόσμο και έχουμε κάνει το ελληνικό ροδάκινο γνωστό στη διεθνή αγορά».

Keywords
Τυχαία Θέματα